úterý 13. září 2022

Eugenio Bocchino a Raìca

Už je vlastně pár měsíců, co jsem měl možnost přechutnat si několik vín od Azienda Agricola Eugenio Bocchino (web) z La Morra, tedy jedné ze zásadních obcí produkujících Barolo. Nějak jsem se nedostal k článku, ale teď si všiml (když jedno jejich víno získalo 95 bodů a platinovou medaili na Prague Wine Trophy, tak to k něčemu přeci jen je :-D), že dovozce Víno pro Vás podnik zařadil do sortimentu, takže dobrá příležitost se zmínit. Manželé Eugenio Bocchino a Cinzia Pelazza (mimochodem bioložka s odborným zájmem o houby v půdě a jejich interakci s révou) se dostali od jednoho sudu a 250 lahví připravených v garáží před pětadvaceti lety na dnešních 20-25 tisíc lahví z pěti hektarů vinic, ze sedmi parcel u obcí La Morra, Verduno, Alba a Roddi. Odrůdově samozřejmě především Nebbiolo a trocha Barbery. Od konvence rychle přešli k ekologickému hospodaření, bio certifikaci a následně též biodynamice, jsou i členy uskupení Renaissance des Appellations Nicolase Jolyho. Ve sklepě vína kvasí spontánně v nerezu a macerují, dle potřeby různě dlouho, s ponořeným matolinovým kloboukem (spíše než s jeho potápěním nebo skrápěním). Nepracují s novým dřevem jen staršími a typicky většími sudy, hodně omezují přetáčejí, nečiří a pokud filtrují tak jen velmi hrubě a i síření minimální. Cílem je spíše (ovšem velmi relativní) lehkost a elegance než výrazná váha a síla.

Tom 2019 Barbera d'Alba z vinice u La Morra a školená ve velkých sudech ze slavonského dubu se prezentuje výraznější barvou a zralou červenou ovocností s dotykem zemitosti. Suché, středně plné, poměrně výrazné, opět hezky červené ovoce, něco svíravosti a tříslovin, dobrá stavba a délka, skvělá pitelnost. Zábavná, moc hezky udělaná sympatická Barbera. Ideál na stole s kávou od jezevčíkové pražírny The Naughty Dog :-)

Roccabella 2018 Langhe Nebbiolo pochází z jediné vinice u Roddi, macerace 2+ měsíce a školeno v betonu a dubových sudech (25 a 32 hl). Mírně tmavší rubínová barva. Zrale červeně peckovinově ovocné, lehce sladší kořenitost, podhoubí, trochu divočejší, otevřenější a se nápadnou živočišností. Suché, plnější, s poměrně výraznými tříslovinami, teplejší červenou ovocností a pěknou délkou. Docela efektní kousek, ale já mám přeci jen ideál trochu jinde.

Barolu Lu 2017 (zkratka od jména Lucia, které nese dcera vinařů) pochází z cru Fossati a La Serra. Asi měsíc macerace, dva roky zrání ve foudres a další půlrok až rok v betonu než jde do lahví. Moc pěkná rubínová barva. Sladší červená ovocnost, trochu divočejší a živočišné, něco tabáku, jemně pěkně dřevo. Suché, čisté, šťavnaté, s již se trochu uhlazujícím ale stále výrazným tříslem, krásně strukturované, dlouhé, vyvážené. Seriózní klasické starosvětské červené v trochu živočišnějším duchu. Inu proč ne :-)

Vinaři, a hlavní roli v tom hrála především Cinzia Pelazza, mají ještě podnik Raìca na Sardinii, na severovýchodě v Olbii. Zde, na slaném mořském vzduchu, si realizují své naturální sny i v bílé a oranžové podobě a z lokálních odrůd. Vinice vedou taktéž ekologicky, ale zde bez certifikace. Aranzu, oranžáda ze starých keřů odrůdy Vermentino, měla bohužel úplně ukázkovou intenzivní devastující korkovou vadu, tak jsem si užil alespoň bílé a červné. Sarraiola Bianco 2019 (Colli del Limbara Bianco IGT) je čisté Vermentino z vyšší nadmořské výšky a asi desetinou moštu macerovaného se slupkami a zráním především v nerezu. Lehce divočejší, pikantnější projev, s ovocností zralého jablka a florální linkou, něco kořenitosti, suché, s fajn kyselinou, příjemnou slaností a dobrou délkou. Hezký „natur“ kousek. Sarraiola Rosso 2019 (Colli del Limbara Rosso IGT) je nečiřené, nefiltrované a minimálně sířené (celková 16 mg/l) červené ze stoletých keřů raritní odrůdy Pascale di Cagliari. Světlejší rubínová barva. Překvapivě elegantní aromatika, vzletnější červená ovocnost, třešně, lehce pikantní, jemnější kořenitost, bílý pepř, dotyk živočišnosti a celkový pocit jako z naturálnějšího lehčího Nerello Mascalese z Etny. Suché, šťavnaté, energické, lehce svíravé, vyvážené v chuti, červeně ovocné, slušně dlouhé, charakterní a dokonale pitelné. Krásná záležitost!

Komentáře používají Disqus