čtvrtek 22. září 2022

Vinařství Steintal a tak trochu jiné Franky

Franky = Silvaner. A samozřejmě taky pár dalších odrůd, ono možná trochu překvapivě na plochu výsadeb sylvánské nedominuje úplně, má přesně čtvrtinu výsadeb a druhý v pořadí, Müller-Thurgau, 23.7 %. Převažují samozřejmě odrůdy bílé, v poměru 82:18, ale z těch modrých se tam pěstuje ledasco. Pět procent výsadeb je Domina, najdete tam Modrý portugal či Schwarzriesling (aka Meunier), ovšem obzvláště zajímavých výsledků dosahuje Pinot Noir. A to tuplem v jedné hodně specifické části Frank, Churfranken, kde červená vína obecně převažují. Je to oblast se strmými zterasovanými svahy okolo toku Mohanu, i svahy bez teras u řeky Erf, s červeným pískovcem a sprašemi. Čímž se dostáváme k hlavnímu tématu dnešního článku, Weingut Steintal (web) z Klingenberg am Main, špičkovému jedenáctihektarovému bio vinařství, členu VDP a podniku, který má modré odrůdy (povětšinou Pinot Noir) na všech plochách a patří v nich k úplné špičce oblasti.

Původně Weingut der Stadt Klingenberg, městské vinařství, a pak nemalou dobu známé pod jménem Benedikt Baltes. Právě Benedikt, původem vinař z Ahru a logicky tedy s pinotem v krvi, vinařství vyzvedl na vrchol. Po sňatku s Julií Bertram, taktéž skvělou vinařkou z Ahru, a narození syna se ale rozhodl podnik v Klingenbergu opustit a věnovat se vinaření v rodné oblasti, dnes pouze částečně pomáhá jako konzultant. Původní tým ale zůstává, roli sklepmistra zde zastával Philipp Aufderheide a ten pokračuje i nadále, byť vína přeci jen trochu posouvá. Baltes vyznává spíše pevnější, „chladnější“ pinot s nijak výrazným alkoholem, ale strukturovaný a seriózní a vyžadující delší vyzrávání v lahvi nebo alespoň pořádnou dekantaci. S tak trochu „ryzlinkovým přístupem“, tvrdší a reduktivnější. V současnosti se styl vinařství posouvá přeci jen k lehce otevřenějšími projevu. Sklizeň ruční, kvašeno spontánně a školeno v sudech z místního dubu (hlavně 300l a 500l ale i malé, navíc je místní dřevo méně porézní), bez filtrace a větších zásahů krom decentního síření. Původ hroznů je na vinících u obcí Klingenberg, Großheubach a Bürgstadt, zásadní jsou Grosse Lage Schlossberg (Klingenberg) a Bischofsberg (Großheubach), ale vinice mají i v polohách Hundsrück či Bürgstadt Berg. Práce na pískovcových terasách je v podstatě čistě ruční a zakládají si na tom.

Vína jsem chutnal při dvou různých příležitostech, starší ročník v polovině července na degustaci dovozce CC Vino, mladší teď v půlce září u stánku vinařství na přehlídce vín na Německém velvyslanectví v Praze. Ač jsem dosud představoval Steintal jako vinařství čistě červené, tak mají vlastně docela nově i víno bílé. Buntsandstein Blanc de Noir 2020 (VDP. Gutswein) je ale též Pinot Noir, lisované celé hrozny a macerace jen v lisu, a školení ve velkých dřevěných sudech. Lehounce narůžovělá světlá barva, čerstvá, minerální vůně, malvice a dotyk dřeva a trocha bylinek. Suché, čisté, lehčí, lehce krémové, malvice, pecičky jablkové, fajn kyseliny a pitelnost, dobrá délka. Ročník 2021 je směsí Pinot Noir a Meunier a alkohol jen 10.5 %, je to lehčí, čerstvé, s výraznější kyselinou, opět malvice, decentně zemité, zajímavé bílé. Asi by slušně posloužilo jako základ na bubliny :-)

Buntsandstein Spätburgunder 2018 (VDP. Gutswein, původ hroznů polohy u Klingenbergu a Großheubachu) má spíše světlejší rubínovou barvu, ve vůni se projevuje chladnější mladistvou trochu reduktivně zaprděnou aromatikou a svědčí tomu vzduch, kombinace červených peckovin a lehce herbální linka a kamenitost. Suché, čisté, šťavnaté, relativně lehkonohé, s ovocností do červených peckovin a jahod, solidní délka, skvělá pitelnost, hezky postavené. Nic složitého, ale fajn pinot kterému ještě přijde k duhu čas. Ročník 2020 ještě o chlup světlejší, florální a červeně peckovinově ovocná aromatika, suché a šťavnaté, lehce svíravé, chlastací, takový „milý“ zábavný poctivý pinot.

Klingenberg Spätburgunder Alte Reben 2018 (VDP. Ortswein, vinice okolo Klingenbergu) pochází z poloh, ze kterých by klidně mohli deklarovat Grosses Gewächs, jde o selekci z nejstarších keřů a nejchladnějších poloh. Trochu reduktivní, expresivnější aromatika kombinující zralé červené ovoce, peckoviny, a trochu konopí/herbálnost a skvělá minerální linka. Suché, sladkost červeného ovoce a šťavnatost, mladé, energické, delší, docela koncentrované ale nic hutného. Fakt krásný pinot. Ročník 2020 sotva na začátku cesty je víno reduktivní, červeně efektně ovocné, třesně, trochu pikantní a herbální, lehkonohé ale s koncentrací, s krásnou kyselinou, minerální, elegantní. Bavilo mne strašně moc, už teď je zábavné a vlastně pitelné, ale s časem bude fantastické.

Klingenberg Schlossberg Spätburgunder 2018 (VDP. Großes Gewächs) je víno voňavé a expresivní, bez výraznějších reduktivních tónů, se sladší hlubší červenou ovocností, šípkovým čajem a herbální linkou, trochu kouřovosti. Sladší efektní mladá červená ovocnost v chuti, pocitově až s dotykem cukru ale žádný v tom není, krásné kyseliny, uhlazenější měkčí třísloviny, skvěle postavené, strukturované, delší. S velkým potenciálem, ale přístupné a zábavné už teď, po pravdě. Výborné. A taky už drahé, tady jsme v zóně okolo 1800 Kč. No jo…

Ochutnal jsem také Großheubach Bischofsberg Spätburgunder 2020 (VDP. Großes Gewächs), selekci ze starých keřů. Víno ovocně-florální, velmi mladičké a trochu reduktivní, s výraznější minerální linkou, bohaté, s trochou zemitějších tónů. Suché, trochu plnější, svíravé, šťavnatě červeně ovocné, strukturované, delší, s velkým potenciálem.

Velkou zajímavostí byl pak Klingenberg Cabernet Franc 2020 (VDP. Ortswein), z výsadeb ke dvaceti letům starým v Große Lage Klingenberger Schlossberg. Školeno spíše v menších sudech. Ve vůni ovocné, hlavně tmavší plody jako švestky, černý rybíz, linka dřeva, zeleného pepře a herbální tón. Suché, strukturované, s výraznějšími ale jemnozrnnými fajn tříslovinami, delší, vyvážené, bohatší, krásně udělané. Seriózní, skvělý kousek. Vidíte ho, Cabernet Franc z Frank! :-) Kdo by něco podobného čekal? A vlastně, jen tak pro zajímavost, i s ohledem na úvodní „nízká“ čísla k sylvánu… dokázali byste si tipnout/víte, ve kterých německých oblastech má dominantní odrůda více než polovinu celkových výsadeb a o jaké páry oblast-odrůda jde?

Komentáře používají Disqus