pondělí 5. září 2022

Krupobití, národní sommelier ČR, ISBN pro vína

V Evropě zuří sklizeň hroznů, vzhledem k suchu a vlně brutálních veder začala v některých regionech (třeba španělská Rueda) historicky vůbec nejdříve a v mnoha dalších jde pak o jednu z nejčasnějších vůbec. Což je něco, co v poslední dekádě slyšíte každé (v lepším případě) druhé vinobraní, takže žádná novinka, vlastně. V části Katalánska za vinaře sklízelo, a bohužel mělo i oběti na životech, krátké ale intenzivní krupobití, v některých místech s kroupami až deseticentimetrovými. Na video ho zachytil třeba jeden z mých oblíbených producentů bublin, Celler Mas Candí. Kruté. Další regiony a vinaři snad budou mít více štěstí. Na jednom z míst na Krétě sklizeň ale ani nezačala, požár zde zničil přes sto hektarů starobylých unikátních předfyloxerových vinic a také staleté olivovníky.

Oblíbená sommelierka Klára Kollárová, která si udělala jméno v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise a v posledních letech byla hlavní sommelierkou a spolumajitelkou (dnes již řady) vinných barů Vinograf, se rozhodla posunout zase trochu jinam. A stala se Národním sommelierem České republiky :-) Pokud tuto pozici neznáte tak nezoufejte, je vlastně úplně nová a Klára je první osobou, která ji zastává. Jejím hlavním úkolem bude profesionální prezentace našich vín jak na domácí scéně tak mezinárodně, což výborně dělala už roky ve Vinografech. „Hlavním úkolem národního sommeliera, tedy Kláry Kollárové bude především práce s vinaři a degustátory, ale i s odbornou a širokou veřejností. Bude se podílet na vinařském vzdělávání na všech úrovních odbornosti, chystá se série workshopů a srovnávacích degustací, bude hodnotit a diskutovat naše vína, ale také bude vinařům pomáhat s přesahem do obchodního prostředí, s kterým má bohaté zkušenosti.„ Tak držím palce!

Hodnocení Národní soutěže vín nesleduji nějak úplně pozorně, ale občas mne něco zaujme. Třeba že šampionem za Znojemsko, v konkurenci všech těch veltlínů a sauvignonů a ryzlinků, se stala zrovna odrůda Müller Thurgau :-) Šlo o polosuchý výběr z hroznů ročníku 2021 od Znovínu Znojmo, teprve druhou sklizeň z mladých výsadeb v šatovské viniční trati Peklo. Láká mne zkusit, jestli jde opravdu o výjimečného představitele odrůdy. Tfuj, podléhám medailím! %-)

ISBN pro vína? Ano, jmenuje se LWIN, zkratka z Liv-ex Wine Identification Number, a Liv-ex už se pár let snaží ho prosadit (a aktuálně v něm má zadefinováno přes 140 tisíc unikátních vín). Jeho cílem je snadnější a spolehlivější výměna informací o vínech, která by mnoha lidem usnadnila život. Není to vymyšleno úplně špatně, viz níže granularita s jakou dokáže víno identifikovat, a pro mne jako člověka z IT docela smysluplně :-) Jenže aby to fungovalo, muselo by systém začít používat co nejvíce obchodních platforem, vinařství, dovozců… Článek k tématu na Drinks Business.

LWIN7: Léoville Barton: 1012361
LWIN11: Léoville Barton 2009: 10123612009
LWIN16: Léoville Barton 2009, 75cl: 1012361200900750
LWIN18: Léoville Barton 2009, 12x75cl: 101236120091200750

Komentáře používají Disqus