čtvrtek 29. září 2022

Výtečný Riesling z Ratíškovic od B\V

Na soutěže a body nedám, však víte, ale… ech… V červnu jsem tu psal o jednom ze mnoha soutěžních úspěchů B\V vinařství (web) a následně rovnou zainvestoval do několika jejich lahví, včetně top Frankovky a Rulandského modrého (za osm stovek, takže očekávání rozhodně nemohou být malá). A koupil jsem si i malý degustační set ryzlinku. Výsledek domácích degustování dám asi nějak souhrnně v jednom článku, ale dnes si dovolím jednu láhev samostatně, Ryzlink rýnský Reserva 2017 pozdní sběr č.š. 1709. Původ v obci Ratíškovice a viniční trati Hrubé pole, školeno rok na jemných kalech ve velkém sudu od Seguin Moreau. Láhev burgundská, záklopka kovová a celokorek.

Tmavší barva, výrazně nazlátlé. Poměrně výrazné v aromatice, již nazrálejší ale stále s příjemnou svěžestí. Citrusy v podobě spíše sušené/kandované, podběl, lehká toustovost a dotyk dřeva, jemně kořenité, trocha medovosti… tak trochu evokuje nazrálejší koncentrovanější Alsasko, upřímně. Suché a výraznější i v chuti, s moc pěknou kyselinou, šťavnaté, na úvod opět stále ještě citrusová ovocnost a lehce sladkost evokující ananasovou šťávu, jemně minerální linka. Vyvážené, delší, strukturované, seriózní, výtečné bílé. Můj ideál ryzlinku? Ne nutně, ale zároveň víno, se kterým mne už třetí den (otevřené, jen tak s korkem zastrčeným v hrdle, a drží perfektně) baví si hrát a zkoumat ho. Víno mají stále ještě v nabídce za 380 Kč, tj. lehce přes 15€. A upřímně v téhle cenové kategorii se ani v nejmenším neztratí. Spokojenost velká!

V setu jsem měl i jeden ryzlink, který byl v době objednávky krátce k dispozici díky úspěchu na soutěži a naplno je v prodeji až teď od září. K tématu mi psal ředitel vinařství, Vlastimil Valenta, a snad se nebude zlobit, pokud část e-mailu uveřejním zde. Je to totiž dost neotřelý přístup. „Jak již jsem psal v minulém mailu ohledně Decanteru a ohledně našeho „spamovaní“ vzorky J posíláme na soutěže docela široké portfolio vín, které ještě ani nemáme oficiálně v prodeji. Jak jsem uváděl, tímto způsobem si vyhodnocujeme kvalitu a konkurenceschopnost našich vín. Je to možná trochu drahý způsob, ale vyhodnotili jsme si jej jako přínosný a pro zákazníka transparentní a také svým způsobem výhodný, protože oceněná vína, i když jsou třeba šampiony soutěže, nezdražujeme a držíme původně nastavenou cenu. Občas se potom, ale stane, že významnější ocenění získají právě vína, která ještě nejsou v nabídce a tak nějaké kusy uvolníme do prodeje ihned. Tohle se nám právě stalo v Madridu, kde například tři velké zlaté získala bílá bariková vína ročníku 2019, která jsou plánována do prodeje až v roce 2023.“ (pan Valenta odkazuje na korespondenci, kterou jsme si vyměnili před dvěma lety ohledně tohoto mého komentáře).

Komentáře používají Disqus