pondělí 19. září 2022

Jülg a krásný německo-francouzský pinot

Dneska se mrkneme ve zkratce na Weingut Jülg (web), zajímavé čtyřiadvacetihektarové rodinné vinařství z obce Schweigen-Rechtenbach v oblasti Pfalz, od roku 2021 nováčka ve sdružení VDP a podniku, soudě dle hodnocení v německých magazínech, zřetelně letícího kvalitativně nahoru. Jde o další z vinařství, podobně jako jsem nedávno psal o Friedrichu Beckerovi, sídlící na současných hranicích s Francií a vinice mají v obou zemích. Vzhledem k lokalitě nepřekvapí odrůdové složení, kde důležitou roli hraje Riesling, ale možná ještě větší Spät/Weiß/Grauburgunder společně s Chardonnay. Aktuální nejmladší generace vinařství, Johannes Jülg, sbíral zkušenosti v top podnicích Německa ve všemožných oblastech. Top myšleno u legend jako Klaus-Peter Keller, Clemens Busch či Alexander Stodden. A zavítal i do Burgundska, mentoroval ho Thierry Brouin na praxi u Domaine de Lambrays, aby se domů vrátil s vizí dělat špičkový Pinot Noir / Spätburgunder. Který ostatně v Německu teď letí obecně kvalitativně velmi nahoru a Johannesova cesta je chováním ve vinici, novými klony a zahuštěním výsadeb i přístupem ve sklepě. Vinice – Grosse Lage Güldenwingert (ta ovšem leží na francouzské straně a jméno používat nesmí, systém je trochu debilní) a Sonnenberg a Erste Lage Pfarrwingert a Springberg – obhospodařují čistě a v současnosti už jsou v přechodném období na bio. Ve sklepě od nerezu přes větší po malé barrique sudy, dle typu vína a záměru. Čím dál vyhlášenější jsou také jejich sekty / crémanty, musím vyzkoušet!

Z vinařství jsem jako první chutnal Riesling 2020 v litrovce, od dobrých producentů se toho nebojím, byť základní ryzlink v sedmičce je určitě lepší testovací subjekt :-) Každopádně tohle je čistá nerezovka z hroznů původem půl napůl z Francie a Německa, aromaticky do malvic s trochou citrusů a lehce florální linkou, ryzlink suchý a šťavnatý s výraznější kyselinou a jen lehkým dotykem cukru. Žádná složitost, ale slušné a gastronomicky vděčné bílé na běžné pití co mne ani v nejmenším neuráží a pil jsem s chutí.

Z vinice Sonnenberg připravují několik různých vín a i Spätburgunder v několika podobách. Můžete ho mít z čistě francouzské strany z polohy Kostert, Wormberg nebo Kammerberg. Je k dispozici i čistě ze strany Německé a nebo, jako dnešní víno Spätburgunder Sonnenberg 2019 trocken, z mixu obou zemí a ostatně i francouzských a německých klonů pinotu. Kompletně odstopkováno, fermentace spontánní, pravidelné potápění matolinového klobouku, školení částečně v nových ale převážně ve starších (ale ne vyloženě starých) barrique sudech francouzského původu rok a půl, nesířené v podstatě až do lahvování, bez filtrace. Burgundská láhev, kovová záklopka a DIAM10 aglomerovaný korek. Pěkná rubínová barva. Ve vůni krásný mladý klasický pinot „ve vývinu“ a na počátku své cesty. Čisté, docela výraznější ve vůni, krásně ovocné do červených plodů směrem k tmavším, černé třesně, hlubší, se zábavnou florální linkou, jemnou kořenitostí, skvěle zapracovaným dřevem. Suché, středně plné, zrale spíše červeně ovocné, s pěknou kyselinou, vyvážené, se sladším měkčím tříslem, výbornou strukturou a už teď jistou elegancí, hezky dlouhé. Není to Burgundsko, ale ta inspirace je tam cítit. Krásný, krásný pinot! Který navíc bude pěkně zrát. Veliká spokojenost. Bohužel kombinovaná s touhou vyzkoušet i ty specifické selekce a ideálně trochu starší ročník. To se zase prodraží :-) Vinařství Jülg k nám dováží b.wine, litrovka ryzlinku je maloobchodně po lahvi pod dvě stovky a tenhle pinot už bohužel 595 Kč.

Komentáře používají Disqus