čtvrtek 22. prosince 2022

Je čas odlehčit vinnému archivu…

Webové verze časopisů se aktuálně plní články na téma „jak správně dávat víno jako dárek“ (sám jsem takový kdysi sepsal…) „jaká vína otevřít na svátky“ (mnohokrát pro různé časopisy) či „co za láhev vzít na vánoční večeři“ (vinen…), nic z tipů už povětšinou stejně nestihnete koupit. Těsně před Silvestrem to zase budou tipy na výtečná šumivá vína (vinen, dopustil jsem se přečinu opakovaně), která… opět nestihnete koupit! Spousta přehledů se jmenuje něco jako „Deset nejlepších červených pod xxx Kč/$/€“ a oproti jiným obdobím roku je částka výrazně vyšší! Některé texty jsou lepší než jiné, třeba tohle od páru Masters of Wine v Decanteru mne hned na několika místech pobavilo: „Nikdy jsme si nepotrpěli na skleničku na Štědrý den ráno. Je to dost náročné i tak, s rozostřeným zrakem, snažit se nezakopávat o děti – dokonce i úspěšně nalít čaj do hrnku se může ukázat jako výzva. Nebo je to možná snahou nabudit očekávání na obědový aperitiv. Přesto vzdáváme hold těm z vás, kteří se slavnostní atmosféry chopí hned od začátku, a máme pro vás několik báječných návrhů.“ Netajím se tím, že na Štědrý den toho obvykle vypijeme více než je zdrávo, ale psát do článku tipy co otevřít hned jak vylezete z postele by mne asi nenapadlo. Na druhou stranu… sklenka dobrého sherry už u lehké snídaně by možná trochu stresu z příprav ubrala!

Vánoce nejedeme ve znamení výjimečných delikates, žádná záplava lanýžů a foie gras obklopených kaviárem a ústřicemi a pod dohledem hejna nadívaných křepelek, ale celkem prostá tradiční jídla. Ale teda přiznám se, že už nějakou dobu bloumám okolo vinných zásob a přemýšlím, co pěkného bych mohl otevřít. Svátky jsou skvělou výmluvou pro kousky trochu raritnější a výjimečné, byť po pravdě ve mně vždy spíš vzbuzují potřebu sahat po vínech osvědčených, spolehlivě příjemných „Comfort food“ ve vinné podobě. Lahvích, co přinesou radost a pocit pohody, byť jste je třeba mohli mít v uplynulém roce několikrát.

Je tu hned několik vín, která jsem si šetřil na tematické degustace a určitě nechtěl otevírat sám nebo jen ve dvou, ale nějak se furt nedaří akce zorganizovat a možná se jim letos raději podívám pod korek! Ten desetiletý suchý tokajský furmint ze špičkové trati Szent Tamas by se mohla další zráním pokazit! Skoro jistě bude nějaké zajímavé Champagne, určitě dobrá suchá sherry… ale jinak zatím prostě nevím a nejspíš vyřeším dle aktuální nálady a chutí, bez snahy o opravdu ideální snoubení s jídlem. Jo, máme se dobře, fajn na to nezapomínat a věnovat (nejen) v tomhle čase něco energie i těm, kteří ne. Každopádně je úplně jasné, jaké víno se nejlépe páruje s dětským dotazem „kdy už bude večeře?“, který si samozřejmě lze snadno přeložit jako „kdy už budeme moct otevřít dárky“. Velmi suché bubliny, alespoň v lahvi formátu magnum…

O co vy? Už máte vymyšleno, co pěkného o svátcích otevřete? Plánujete dopředu? Párujete pečlivě s jídly na svátečním stole? Máte vybrána speciální vína pro radost sami pro sebe? I taková, která můžete otevírat ve větší společnosti, přístupná a cenově rozumná, která vás zároveň baví? Větší formáty? Bude cava, crémant, sekt, Champagne nebo úplně jiné bubliny? Kolik lahví na Štědrý den je už moc a proč je to u kdo ví kolikátého sledování oblíbeného filmu jedno? :-)

Komentáře používají Disqus