pondělí 5. prosince 2022

Třikrát Ryzlink rýnský ze Školního statku Mělník

Vyrazil jsem minulý týden na degustaci ryzlinků z Čech, kterou pořádala Vinotéka U Lachtana. Nakonec jsme ochutnali třináct různých kousků a byla to další podnětná ryzlinková zkušenost, ke které se dost možná ještě v následujících týdnech vrátím. Dnes to ale bude trojice od (alespoň pro mne) „vítěze“, ač dobrých vín tam byla kupa, v podobě Školního statku Středočeského kraje Mělník (web). Produkci Vojtěcha Kušiny s radostí podléhám už hodně dlouho a psal jsem o školních vínech opakovaně, německá preciznost jeho ryzlinků (podpořená pečlivě zvolenými německými kvasinkami ;-) mne baví, jsou zábavné v mladé podobě a umí moc pěkně zrát v lahvi. Škoda trochu velkých (4000l či 6350l, třeba ještě milované ryzlinky z ročníků 2007 či 2008 v tom zrály) starých efektních dřevěných sudů, dlouhodobě už je to myslím čistě nerez.

kusinaRyzlink rýnský 2021 pozdní sběr z Neuberské byl dosud nelahvovaný vzorek. Je to víno mladičké, svěží, florální s trochou malvic. Skvělé kyseliny, dobře postavené, šťavnaté, čisté, precizní, slušně dlouhé. Jo, tohle bych pil. Ryzlink rýnský 2015 pozdní sběr z Liběchovské je v barvě lehce nazlátlý a v projevu nazrálejší, toastový tón s medem a zralými malvicemi, docela koncentrovaná vůně. Suché, čisté, pěkná výraznější kyselina lehce vyvážená troškou cukru, důraznější, opět malvice a med, fajn délka. Povedené. Ryzlink rýnský 2015 kabinet z Liběchovské je tak trochu „moderní mělnická legenda“, opakovaně nejlepší víno Čech a zástupce v Salonu vín a zároveň (vítězství v mainstreamové soutěži tomu opravdu není garantem) kousek, který nadchl i ryzlinkové nadšence. Překvapivě světlejší barva a na úvod až lehce reduktivní dojem, svědčilo tomu nechat hezky rozdýchat. Kombinace florální tónů, podběl, malvice a lehce med, již nazrálejší ale méně než pozdní sběr. Suché, čisté, lehkonohé, s krásnou kyselinou a stále svěžestí, chuť kopíruje vůni, slušná délka. Tohle je stále krásný víno a věřím, že tomu tak bude ještě několik let!

Komentáře používají Disqus