čtvrtek 21. března 2019

Apelační systém ČR, Rakousko rekordní a nejlepší someliér světa

Tak tu máme Přípravný výbor na vytvoření Apelačního systému ČR, skupinu schválenou usnesením představenstva Svazu vinařů s posláním „vytvoření konceptu „Apelační instituce“ a členění Apelačního systému ČR“. Prvním krokem je vytvoření dotazníku určeného především pro vinaře, na jehož základě později proběhne konference, analýzy a vůbec další potřebné kroky. V dotazníku je spousta důležitých otázek a bude mne zajímat, co z toho vlastně vyleze. Protože současný systém VOC je tak nějak… inu zrovna ideálně to nefunguje :-) Vlastně by mne zajímala i odpověď vinných nadšenců, zda vám domácí VOC něco říkají a zda na ně při nákupu vína jakkoliv berete ohled. Klidně tady nebo na FB do komentářů.

Rakousko. Za loňský rok export vína vyšplhal na 170.3 milionů euro (tj. nárůst 6.9 % oproti 2017), nejdůležitější trh jsou Německo, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a USA. USA navíc letí nahoru, nárůst přes 20 procent, Kanada dokonce o víc než šedesát. Na novém rekordu se podepsal i větší prodaný objem, ale když se podíváte na graf, je z něj patrné i něco jiného… v letech 2011-2017 byl objem prakticky stejný, ale obrat neustále letí nahoru. Daří se jim prodávat dražší vína, resp. ta stejná za víc peněz. Časy velkoprodejů tříeurových veltlínů už jsou spíš pryč :-)

Že Vatikán zkonzumuje, samozřejmě pokud se bavíme o litrech na obyvatele, nejvíce vína na planetě je známý fakt :-) Tedy o první místo se přetahuje s ostrovem Norfolk a ten zrovna v posledních statistikách o kousek vedl, ale tím si radost kazit nebudeme. O současném papeži je známo, že s chutí popíjí italské bubliny a veřejně i dal vědět, že třeba svatba bez dostatku vína by byla ostudná záležitost. Vatikánská kongregace pro bohoslužbu a svátosti zase před nějakou dobou rozhodla, že svěcené víno musí být v podstatě naturální. A už se objevují první kousky toužící po uznání coby ideální adepti. Třeba Grechetto (čekal bych spíše červené, ale budiž…) ze zemědělské školy v Todi, připravované studenty ve spolupráci s uživateli místního útulku pro bezdomovce. Jsem přesvědčen, že spojení chytrého vinného marketingu se silou církve v Itálii ještě přinese spoustu zábavných výsledků…

Pokračování someliérské detektivky není a hned tak nebude, ale alespoň už je znám nový držitel titulu nejlepší someliér světa. Stal se jím mladý německý soutěžící Marc Almert. Podobně jako někteří další finalisté somelier s dostatkem divadelních zkušeností :-) Marc pracuje v luxusním hotelu Baur au Lac v Zurichu, mají tam coby restaurace i hvouhvězdu Pavillon. Na druhém místě se umístila Nina Højgaard Jensen z Dánska (kodaňská jednohvězda Kong Hans Kælder, spíše tradiční francouzská kuchyně než současná trendy lokální skandinávská), bronz si odnesl Raimonds Tomsons z Litvy (restaurant Vincents v Rize, zde naopak víc „slow food” přístup a lokální farmářské produkty). Finále bylo vysíláno živě na YouTube a stále si jej tam můžete pustit. Není to zdaleka taková nuda, jak by se mohlo na první pohled znát ;-) Kostky ledu do Vin de Constance! A kdyby se vám nechtělo dívat na video, tak si alespoň můžete přečíst den v životě someliéra zodpovědného za víno v Eleven Madison Park.

Komentáře používají Disqus