středa 27. března 2019

Tři burgenlandské hvězdy a především Frankovka

Sedím ve vlaku do Rakouska a přišlo mi to jako ideální příležitost k sepsání poznámek z nedávné ochutnávky tří producentů z Burgenlandu zaměřené na jejich zásadní červená vín. Šlo o lahve z nabídky dovozce Víno Víno Víno, vše vinaři jedoucí v bio(dynamice) / naturálně, jména patřící k tamní špičce a o všech na webu dovozce najdete. Ochutnávka byla neřízená ale se zasvěceným komentářem Vojty Matějky a Tomáše Matějíčka, probíhala v prostředí kina vinárny Bokovka a byla možná ještě trochu komornější než dovozce čekal, což na druhou stranu umožnilo vína tak trochu i popíjet a vracet s k nim, nejen projet na jednom degustačním vzorku. A to vždycky potěší :-)

Jedním z nesporných králů burgenlandských frankovek je Roland Velich alias vinařství Moric. Základní Moric Blaufränkisch Burgenland 2017 je ze značně redukované sklizně několika různých vinic, z výsadeb okolo dvaceti let, kvašeno spontánně, školeno ve větších starších dubových sudech. Ve vůni mladistvé, trochu sevřenější, peckovinově ovocné do višní a tmavších třešní, trochu pikantnější a kouřové. Suché, pikantní, mladistvé, energické, pěkně šťavnatě červeně ovocné, s výraznějším tříslem. Chce to čas a prostor, bude to brzy „chlastací“ (čemuž bohužel už úplně neodpovídá cena) tvrdší Frankovka.

Moric Blaufränkisch Reserve 2015 pochází ze 4/5 z vinic u Neckenmarktu (víc břidlice) a z pětiny z poloh u Lutzmannsburgu (více jílovité a písčité). Zde je i podíl starších keřů, spontánní fermentace v kádích a o něco delší macerace, zrání 20 a více měsíců v 500 a 1000l sudech, bez filtrace, bez čiření. Tmavší rubínová barva, výraznější, expresivnější projev, zralejší červené ovoce, peckoviny především, vápenitá vlhká zeď, dotyk dřeva. Suché, šťavnaté, dost kyselin a tříslovin, svíravost, pěkná struktura, mladistvé, delší, krásně postavené. Tohle má velký potenciál a nutně potřebuje čas.

Moric Blaufränkisch Lutzmannsburg Alte Reben 2015 je už legendárním vínem a vlajkovou lodí producenta. Ze starých až velmi starých keřů, rozpětí je nějakých 65-100+ let. I z toho důvodu velmi nízký výnos, spontánní fermentace a macerace necelé čtyři týdny v otevřených kádích. Školení dva roky v sudech různých velikostí, včetně velkých 4000l, bez čiření a filtrace a jen minimální síření. Vrchol nepředstavuje díky síle či koncentraci nebo tuně drahého nového dřeva, ale naopak elegancí a finesou. Mladistvé, ještě lehce sevřené, decentně pikantní, delikátnější spíše červená ovocnost a jemná kořenitost, zázvor, krásně zakomponované dřevo, mineralita, vlhký kámen. Suché, šťavnaté, svíravé, krásná kyselina, elegantní komplexní projev, delší, seriózní, krásně pitelné, s lehce herbální linkou. Přístupnější než Reserve a již nyní nabízející skvělý zážitek, ale bude dál zrát do krásy.

O vinařství Gesellmann jsem tu psal nedávno v souvislosti s báječnou frankovkou, která byla i součástí této ochutnávky. A netřeba se u ní opakovat, byla opět výtečná, byť by jí slušelo ještě více vzduchu (všechna vína byla otevřena několik hodin předem). Ale začali jsme vínem Gesellmann Opus Eximium No 26 2013, což je směs 60 % Blaufränkisch, 10 % St. Laurent a 30 % Zweigelt z 25 až 65 let starých vinohradů. Odrůdy kvašeny a macerovaný zvlášť v nerezu a poté vyzrávány v malých dubových sudech rok a půl, po scelení další tři měsíce v sudech velkých. Voňavé, hodně expresivní, lesní plody, ostružina, moruše, ale i tmavé třešně, dotyk kořenitosti. Sladší projev, výrazněji znát dřevo, vanilka, ale výborně sedí k ovoci a nepůsobí vlezle. Suché, šťavnaté, kyselina krásná, dobrá délka, pitelnost, jemnější tříslo. Vyvážené, delší, svým způsobem líbivější a trochu na efekt ale zároveň dostatečně seriózní a výborně udělané. Asi stárnu, jak mám raději lehčí „chladnější“ červená, tak tohle mne tedy bavilo víc než hodně.

Gesellmann Bela Rex 2013 je půl na půl Cabernet Sauvignon a Merlot, z vinic 22-32 let starých, školení podobným způsobem jako víno výše jen s 20 měsíci v malých sudech a dvou po scelení ve velkých. Voňavé, bohatší, teplejší a sladší ale více červeně ovocné ve vůni. Zralé třešně, něco černého rybízu a moruší, kořenitost a výraznější dřevo. Suché, šťavnaté, výborná kyselina, bezva struktura, jemnozrnné třísloviny, čokoláda v delším závěru. Pěkně udělaný cabernet, efektní ale zároveň seriózní kousek.

O závěrečnou sérii se postarala produkce oblíbeného vinařství Heinrich. Začali jsme směsí Heinrich Pannobile 2014 je 55 % Zweigelt se 45 % Blaufränkisch, původ hroznů Gols a Leithaberg. Kvašeno spontánně a tři týdny macerace v dřevěných kádích, zrání 20 měsíců v použitých 500l dubových sudech. Na úvod trochu zaprděné a divočejší, chce rozdýchat ve sklence, postupně voňavější, ovocné, tmavší, již poměrně dost otevřené. Suché, dobře postavené, slušně ovocné a delší, s již se ohlazujícími tříslovinami, decentně svíravé, docela snadno přístupné a pitelné. Proč ne.

Heinrich Gabarinza 2013 nese jméno podle konkrétní skvělé vinice v Golsu. Odrůdově 40 % Zweigelt se 30 % Blaufränkisch a dalších 30 % Merlot. Kvašeno spontánně a tři týdny macerace v dřevěných kádích, zrání 20 měsíců v použitých 500l dubových sudech. Zralejší, sladší teplejší lehce džemová otevřená vůně, hodně výrazná, tmavší, s kořenitou linkou a nějakým tím dřevem. Suché, čisté, dobré kyseliny a fajn jemnější tříslo, šťavnatost, zábavnost, linka červené čerstvější ovocnosti, pitelnost, vyváženost. Tohle je hodně fajn expresivnější víno.

Heinrich Salzberg 2011 nás přivádí opět na špičkovou polohu v Golsu a zajímavou kombinaci půl na půl Blaufränkisch a Merlot. Kvašeno spontánně a tři týdny macerace v dřevěných kádích, zrání 30 měsíců v 500l dubových sudech. Znovu voňavější, expresivnější projev s již jasným nazráváním ale stále spoustou čerstvosti a energie. Krásná ovocnost, zralejší červené peckoviny a trocha tmavšího až lesního ovoce, teplejší až džemové. Suché, výborné kyseliny a dobře postavené, vyvážené, širší, klasické krásně udělané červené. Čisté, delší, plnější, se sladkostí ovoce a spoustou zábavných odboček a velkým potenciálem zrání.

S favority je to těžké. Lutzmannsburg Alte Reben od Morice je samozřejmě krásné víno se vším všudy, intelektuální záležitost na celý večer, jenže taky u nás stojí (alespoň na téhle degustaci se slevou) 2600 Kč. A to věru není málo. Čistě „hedonisticky“ mne dost oslovilo Opus Eximium a Gabarinza. A logicky Hochberc, to je fantastická frankovka. Jenže i Salzberg je víno, které bych si doma víc než užil :-)

Komentáře používají Disqus