úterý 12. března 2019

Bořetické Svatovavřinecké, runy z Valenice a chilské Carménère

O víkendu jsem otevřel Tři čtvrtě Svatovavřinecké 2017 (Bořetice, Čtvrtě), o vinařství jsem se tu rozepisoval už před nějakou dobou u jejich frankovky. Barva slušně tmavá, lehce mladistvý nafialovělý tón. Ve vůni kombinace krásně čisté milé peckovinové ovocnosti, spíše zralé červené plody, s výraznější zemitější linkou. Suché, čisté, lehkonohé, peckovinové, šťavnaté, vyvážené, skvěle pitelné. Mizelo to ve mně úplně samo, víno které láka k dalším douškům, s přímočarou přístupností ale ne nudné. A vlastně mne dost překvapuje, že tohle vinařství není (alespoň v bublině nadšenců do rukodělných poctivých domácích vín) známější.

Dalším z víkendových vín se stalo Les Alcusses 2015 (DO Valencia) od Celler Del Roure, nedávno jsem se tu o nich opět rozepisoval. Ročník 2013 jsem měl na Družstvu v Brně a psal tu o něm, patnáctka mi přijde o něco lepší. Delší studená macerace, následně fermentace v nerezu a zrání osm měsíců v použitých (třetí a čtvrté plnění) francouzských sudech. Odrůdově nejvíce Monastrell a poté Garnacha Tintorera, následuje Petit Verdot, Syrah a nějaký ten Cabernet Sauvignon a Merlot. Bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Tmavá granátová barva. Pěkně ovocnost mixující tmavé a červené plody, něco dřeva, středozemní bylinky. Suché, šťavnaté, středně plné až plnější, dobrá ovocnost a kyseliny, jemnozrnné tříslo utvářející v ústech povlak, delší, fajn pitelnost. Nic složitého, ale vyvážené povedené a dostatečně zajímavé červené. Tenkrát do Brna jsem víno ještě měl napřímo ze Španělska, teď už ho k dalším vínům z vinařství do sortimentu zařadilo BIO Sueño, maloobchodní cena po lahvi je 330 Kč.

Poté, co mne dost nadchl starší ročník 2014 vína Aconcagua Alto Carmenere z řady specialit od chilského zásadního hráče Errazuriz, jsem vzhledem k jeho nedostupnosti do zásob pořídil alespoň aktuální prodávaný 2016. Opět jde o výběr z jejich Max vinic, z nadmořské výšky asi 600 metrů. Fermentace v nerezu, zrání 14 měsíců ve francouzských barrique sudech z 30 % nových. Vyšší zkosená bordó láhev, kovová záklopka, celokorek. Temná, lehce hutnější barva, fialový tón. Na úvod celkem sevřené, potřebuje dost vzduchu a druhý den bylo významně lepší, zrání tomu určitě prospěje. Intenzivní, tmavě ovocné až lesní plody, jasná linka dřeva, dotyk kávy, pěkná kořenitost evokující pepř. Suché, středně plné až plnější, výborné kyseliny, tmavé peckové ovoce, sladkost ovoce a dřeva, nic přihřátého a docela energické, opět pěkná kořenitost, měkčí ale výrazné třísloviny, dobrá struktura a délka. Velmi solidní kousek. Běžná cena 499 Kč u Kupmeto.

Komentáře používají Disqus