čtvrtek 14. března 2019

Vendémiaire od Doyarda s pozvánkou na stadion

V poslední době jsem narazil na několik základních (ve smyslu produkce konkrétního vinaře) neročníkových Champagne, která nabízela zážitek obvykle vyhrazený spíše výrazně vyšším řadám běžných vinařů a chutnala mi víc, než lecjaká ročníkovka. Jedním z takových vín bylo Cuvée Vendémiaire Premier Cru Brut z Champagne Doyard ze stáje Terroir Champagne, dnešní zápisek k němu zároveň využiju jako pozvánku na akci, na kterou se už fakt moc těším. O vinařství jsem tu měl celý článek a později se zmiňoval i o dalších vínech. A také o tom, že extrémně nadaný pracovitý vinař Charles Doyard zemřel roce 2017 na infarkt, v pouhých třiceti letech. Tohle víno je ještě jeho práce. Čisté Chardonnay z 80 % z Vertus a zbytek z Grand Cru obcí v Côte des Blancs, výsadby ke 40 letům staré a v organice vedené. Použito pouze cuvée, víno školeno ze 2/5 v burgundských dubových sudech nejméně pětkrát použitých, malolaktika jen z asi dvaceti procent, celkově na jemných kalech 8 měsíců než šlo na druhotnou fermentaci a zrání do lahve. Tam si poleželo přes čtyři roky, odstřeleno a dozáž 4 g/l. Jde o neročníkovku, v tomto případě je víno postaveno z poloviny na ročníku 2012 a poté rezervách dvou předchozích let.

Výraznější citronová barva. Pikantní, minerální poměrně intenzivní vůně, s jasnou citrusovou linkou, dotykem máslových sušenek, hlubší ale zároveň svěží a slinosbíhavě lákající k napití. V chuti výrazné, šťavnaté, s parádní kyselinou a opět bezvadnou energickou intenzitou, koncentrovanější, se sladší ovocností a krásně zabudovanou dozáží, zábavné, delší, děje se tam toho hodně ale tak akorát. Vyvážená, charakterní, skvěle pitelná záležitost vlastně teprve na začátku života, sotva si to sedlo v lahvi a bude dál hodně dobře zrát. Baví velmi! Podobná vína pro mne zas a znovu potvrzují nadvládu Champagne nad šumivým vinařským světem, ač nakupuji bubliny z celé planety a často objevím opravdu krásné kousky. Tohle by ovšem skvěle fungovalo i kdyby bubliny nemělo, po pravdě.

View this post on Instagram

Next player for Družstvo wine pop-up: nula:nula on 25th of March is from a major French league, Champagne Doyard @guillaumedoyard @domainedoyard Révolution Blanc de Blancs Grand Cru non dosé. This family producer with winemaking history since 1677 is specializing in long-aged bubbles and Révolution is no junior player either. Pure organic Chardonnay from famous Grand Cru villages Le Mesnil, Avize, Oger and Cramant, old vines, wine elevated in small oak barrels. Half of the wine is vintage 2009 and then one quarter 2008 and another 2007, seven years of ageing on lees in the bottle and some post-disgorgement ageing too. And as we promised zero dosage, completely dry. A serious, rich wine with a perfect combination of juiciness and freshness as well as complexity that could be achieved only by age. You just have to taste (and drink) this! #popup #winepopup #druzstvowinepopup #wine #wineparty #druzstvo #druzmese #naturalnekolektivne #collectivelynaturally #winelover #wineparty #France #Champagne #nondose #brutnature

A post shared by Družstvo (@druzstvowinepopup) on

Na příští Družstvo 25. března jsem jako jedno z 12 rozlévaných vín vybral právě Doyarda, jeho Révolution. Téma akce je tentokrát nula:nula, tichá bez síření (a snahou je předvést, že mohou být čistá a bezva) a bubliny úplně bez dozáže (a případě i bez síření). Sportovní název vychází z místa, kde se tentokrát sejdeme. Bude to prezidentská tribuna a přilehlý mramorový interiér Velkého strahovského stadionu :-) Po Révolution jsem sáhl coby po skvělé ukázce jak vyvážené může i nedozážované šampaňské být, mnozí je odsuzují pro obvykle „žiletkový“ projev. Ale když to je udělané pořádně, ze zralých hroznů, s nějakým dřevem a 10+ roky zrání… věci mohou být dost jinak. Zastavte se.

Komentáře používají Disqus