pondělí 11. března 2019

Parádní Mencía a svěží Albariño

Dnes to bude zase Španělsko, dvakrát vinař Eulogio Pomares. Ten si nejprve udělal jméno v rodinném a dost populárním Bodegas Zárate v Rías Baixas, konkrétně Val do Salnés, kde po studiích v Bordeaux a Německu v roce 2000 navázal na rodinnou tradici a specializuje se na odrůdu Albariño. Zárate by určitě šlo považovat za jednoho z referenčních producentů, pokud projevíte zájem Albariño zkoumat (což lze vřele doporučit). Vinařství i přes dost vlhké klima a neustálé problémy s plísněmi posunul do organiky a zavedl pár zajímavých postupů (místo minerálních hnojiv aplikuje drcené skořápky z pobřeží, coby kompost používá řasy). Mají část starých pravokořenných keřů, která používají pro nové výsadby. V roce 2012 pak Eulogio rozšířil záběr a založil Fento Wines, menší projekt pracující s vinicemi jeho manželky Rebecy a hrozny od několika menších pěstitelů, opět s důrazem na čistou práci a typické lokální odrůdy. Stále jsme v Galicii, původ je především v Rías Baixas, Condado de Tea, ale pro jedno červené také na terasách v Ríbeira Sacra (podoblast Quiroga-Bibei).

Fento Wines Xabre 2015 je z většiny Mencía a malým dílem, zhruba desetinou, Sousón, Mouratón a Garnacha Tintorera. Hrozny pocházejí z teras v nadmořské výšce 300 až 700 metrů, s docela velkým rozptylem půd od písčitých a žulových po výrazněji jílové a na břidlici, i věk výsadeb jde od relativně mladých patnáctiletých po staré, více než osmdesátileté. Víno kvasí ve dřevě a zraje rok v především použitých francouzských barrique sudech. Burgundská láhev, celokorek a místo záklopky zalito voskem. Pěkná granátová barva. Výraznější zajímavá zábavná vůně, zrale tmavší višňové ale zároveň čerstvost, energie a chladnější projev. Lehká divokost, florální linka, pěkně zakomponované dřevo (prostě víte, že tam je a vínu pomohlo se otevřít, ale nelezou z toho vanilky ani jiné nesmysly), dotyk zeleného matcha čaje. Suché, šťavnaté, výraznější kyselina ale krásně vyvážené, skvěle tomu sedí doporučená lehce nižší teplota servisu okolo 14˚C. Mírná svíravost, třešňová slupka, bezva ovocnost, pitelnost, zábavnost. Mizí to samo. Podobně jako leckterá jiná dobrá Mencía to trochu evokuje setkání fajn pinotu s frankovkou a není divu, že mne to moc baví. Za 14€ nákupu rozhodně nelituji. Vzniká toho jen zhruba 3000 lahví, bohužel, a dovozce k nám nemá.

Zárate Albariño 2017 je základem vinařství, hrozny jsou z 10+ různých poloh ve Val do Salnés (ale vše v okruhu zhruba kilometru od vinařství) z vinic průměrným věkem nějakých 35 let, víno kvasí a zraje čistě v nerezu, kde si na kalech poleží asi tři měsíce. Každou polohu připravují zvlášť a na počátku nového roku míchají. Tohle víno představuje i největší část jejich produkce se zhruba 60 tisíci lahvemi. Ostatní vína (a pálenky) jsou vždy méně než tři tisíce. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Citronová žlutá barva. Čerstvá, veskrze příjemná vůně, kombinace broskví a citrusů a lehké krémovosti, dotyk slané minerální linky a vlhkého kamene. S vyšší teplotou jde směrem do tropika, ananasu. Suché, šťavnaté, parádní kyselina ale nic ostrého, s výbornou pitelnosti, vše z vůně se opakuje i v chuti, slušná délka, vybalancované, výborné gastronomické víno. Úplně volá po posezení u moře a pořádném talíři krevet, mušlí a jednoduše upravených ryb. Což je obzvláště depresivní teď při pohledu z okna ven na zataženou oblohu a celodenní mix deště, deště se sněhem, krup a jen občasné slunečné pauzy. Co naděláte. Zaplaceno nějakých 11€, ani Zarate bohužel nemá dovozce a rozhodně by si ho zasloužilo, tohle už ani není vyloženě okrajová záležitost. Ale objednávat ze zahraničí není žádný problém, když na to přijde.

Komentáře používají Disqus