čtvrtek 28. března 2019

Vlakové a supermarketové Rakousko

Jak už jsem zmínil v úvodu včerejšího článku o burgenlandských červených, tak jsem ho sepisoval ve vlaku do Rakouska. A dokončoval ve voze rakouských drah z Lince do Salzburgu, konkrétně v jídelním voze. Jako na potvoru bylo na lístku právě i nějaké to červené z místa, o kterém jsem zrovna psal. A ne ledajaké, nabízí poloviční láhev biodynamické Frankovky od Franze Weningera a též Zweigelt 2016 od dalšího špičkového producenta, Weingut Umathum z Frauenkirchen. Trochu jsem se tu o nich zmiňoval už v minulosti. Zweigelt je mix mladších a starších výsadeb, fermentace a macerace okolo dvou týdnů, zhruba rok zrání ve starých sudech. Láhev uzavřena šroubem. Pěkná čistá rudá barva. Čerstvá, hodně svěží mladistvá vůně, třešně a maliny, dotyk kořenitosti připomínající pepř. Suché, šťavnaté, poměrně hodně kyselin, lehce svíravé, ovocnost kopíruje vůně, je to docela chlastací, výborně pitelné víno. Nic složitého, ale precizní kousek a do vlaku dobrý, navíc k tomu měli i pěknou skleničku. Občas se mne lidé ptají, jak to můžeme vydržet (hlavně s dětmi) bez auta. Inu… kultura cestování se prostě už trochu zlepšuje :-)

První večer jsme s přáteli jeli, krom jimi zavezených zásob, především vína ulovená společně s dalším nákupem ve Sparu. V červeném to byl další Burgenland do sbírky. Včera jsem psal o špičkách od vinařství Heinrich Gernot & Heike, v supermarketu překvapivě nebyla jen jejich základní řada Red ale zajímavější Guter Zweigelt 2017. S cherubem na vinětě, zisk z tohoto vína jde na Integrationshaus Wien, který už přes 20 let pomáhá osobám hledajícím azyl, uprchlíkům. Hrozny samozřejmě bio(dynamika), víno spontánně kvasí v nerezu, macerace asi tři týdny a následně rok školení v použitých barrique sudech. Označení vegan, bordó láhev a uzavřeno skleněným VinoLokem. Cena byla něco málo přes deset éček. Tmavší rubínová barva. Vůně trochu tmavší ovocnost, švestka, trochu lesní plody a lehká divokost, živočišnost. Dotyk dřeva. Suché, středně plné, šťavnaté, tmavší plody ale celkově spíš tvrdší projev, slušná délka. Trošku divočák, kterému by rozhodně prospělo pořádně rozdýchat v karafě nebo ještě zrát. Tuhle šanci bohužel nedostalo :-)

A na závěr jedno bílé, opět zdroj Spar. Domäne Wachau (viz starší text) a jejich Riesling Smaragd Classic 2017, tedy víno z jejich základní řady. V ní mají Riesling i jako Federspiel, nejspíš ještě vyzkouším. Domäne Wachau je sice velkoproducent, ale kvalita je tam hodně slušná napříč celým sortimentem. A ostatně i zde. Hrozny pocházejí z několika různých míst v oblasti (Dürnstein, Weissenkirchen, Spitz, Rossatz-Arnsdorf a Mautern), prý starší keře, fermentace i zrání jen nerez. Láhev klasická pistole se šroubovým uzávěrem, docela zajímavá viněta. Trochu výraznější žlutá se zelenými odlesky. Hodně fajn aromatika, poměrně výrazná, jablko a meruňka a lehce kouřově minerální linka a trocha pikantnosti. Středně plné, suché s výraznou kyselinou a lehkým dotykem cukru, šťavnatě ovocné, dobrá pitelnost, krásně vyvážené, čistě udělané a slušně dlouhé. Fajn Riesling, cena už nějakých 12€ teda. Tohle jde pít už teď a poskytne nadprůměrný zážitek, ale zároveň nebude mít problém dalších pár let zrát.

Komentáře používají Disqus