čtvrtek 13. července 2017

Postarší ryzlink z Moravy a z Wachau

reisten-riesling-valtická-kabinet-2007Dnes to budou dva mírně postarší ryzlinky, jeden z Moravy a druhý z Wachau. A začneme u vinařství Reisten, svého času jednoho z mých zásadních oblíbenců pro bílá vína (než jsem začal mít pocit, že kvalita jde dolů, aby je následně spolkli Templářské sklepy a tím pro mne zmizel poslední důvod jim doma věnovat svůj čas a peníze; byť tedy na větších degustacích jsem je zkusil i poté). Úplně náhodou jsem ve sklepě objevil zapomenutou láhev Riesling Valtická kabinetní 2007, tedy jejich základní lehčí rýňák v deseti letech věku. Už v letech 2009/2010 mi přišlo, že to víno nemá moc kam jít a jde spíše o přímočařejší kousek na pití, ale podlehl jsem tenkrát slevové a měl toho doma, po 95 Kč za láhev, asi dva kartony. Jak se to udrželo? Tmavší, zlatá barva. Bylinková vůně, podběl, medová linka. Velmi suché, spíše lehčího střihu, výrazná kyselina, bylinky a med, relativně krátké a snadno pitelné. Čisté, nezlomené a bezproblémové. Za období 2008 až 2010 se změnilo mnohem více, než za následujících sedm let :-)

Domäne-Wachau-Riesling-Smaragd-Bürgerspitalstiftung-1990Ze zásob jsem vylovil ještě jednu postarší láhev, Domäne Wachau Riesling Smaragd Bürgerspitalstiftung 1990. Zakoupeno v květnu 2010 přímo ve vinařství za 29€. Z téhle doby mám ještě spolehlivé záznamy kdy a kde a kolik čeho jsem pořídil, za posledních pět let se mi katalogizační systém drobátko rozpadl. Domäne Wachau (web) je velké družstvo, které dnes obhospodařuje téměř třetinu tamních vinic (bývalo to ještě víc), má k dispozici hrozny z poloh úplně základních tak i v podstatě všech nejslavnějších vinic. Disponuje, krom široké nabídky mladých vín (a taky džemu a výborných stařených veltlínových pálenek za bezva peníze), velikým archivem starých lahví. Ty otevírají při různých speciálních degustacích a část dávají i do prodeje. Jinak řečeno u nich ve vinařství koupíte i 20+ let starý ryzlink či veltlín a v podstatě máte jistotu, že jde o víno do té doby skladované v perfektních podmínkách a téměř jistě ve fajn kondici.

Tohle konkrétní víno, podle všeho z vinic příslušícím původně špitálu v Kremži, je uloženo v burgundské lahvi s korkem jevícím jasné známky stáří. Barva tmavší zlatá a víno působí ve sklence lehce hutnějším dojmem. Poměrně výrazná, zralá aromatika, koncentrovaná, medovo-bylinková, teplý vosk a lehká kouřovost, stále ovšem jistá svěžest a „radost“ v projevu, nejeví známky únavy a baví se mne k ní vracet zas a znovu. Suché v chuti jen s decentním dotykem sladkosti, s výraznější skvěle zakomponovanou kyselinou. Středně plné, slušně dlouhé, bylinko-medové s trochou sušených meruňek a meruňkových pecek, vyvážené. Komplexní, zralé, hodně fajn víno. Vidíte ho, družstevní ryzlink po 27 letech :-) Až přes Wachau pojedete, tak se nebojte v Domäne Wachau zastavit, dají se tam najít velmi chutné kousky.

Tak uvidíme, starší vína jsou vždycky trochu risk... :) #wine #oldwine #gold #anticipation #fb

A post shared by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus