úterý 25. července 2017

Domenico Clerico, zlatá z Co-Opu, Coravin pro screwcap, Nat’Cool

domenico-clericoVe světě vína se furt něco děje. A některé zprávy nejsou zrovna příjemné. Kupříkladu ta, že ve věku 67 let zemřel Domenico Clerico, jedna z italských nejzářivějších hvězd, jehož Barolo patří k tomu nejlepšímu, co lze v apelaci nalézt. Používal malé barrique a 228 litrové burgundské sudy a je považován za modernistu. Ale v případě Barola je moderním přístupem i příprava vína z jediné specifické a výjimečné polohy, spíše než směs více různých poloh. Kdybych sestavoval nějaký žebříček vín, která mne na ochutnávkách nejvíce zasáhla, tak jeho Barolo „Ciabot Mentin Ginestra“ 1989 bych do něj téměř jistě zařadil.

Když už jsme u těch žebříčků… Steven Spurrier se podělil o jeho Top 10 Bordeaux. Nehledejte v tom žádné rozumné nákupní tipy, Château d’Yquem 1988 z lahve jeroboam či Château Lafite Rothschild 1806 není úplně sranda byť jen ochutnat, že jo :-) Ale alespoň ten žebříček není jen klasické nezábavné honění ega a chlubení se starými ročníky, u každého vína je nějaká zajímavá historka a důvod proč právě tohle.

Vůbec hodnocení a sestavování vína za sebe dle kvality je komplikovaná záležitost. A na některých výsledcích si média vždy ráda smlsnou… Champagne za 17 liber z Co-Opu si na Champagne & Sparkling wine World Championships 2017 odneslo zlatou medaili, společně s Louis Roederer Cristal Brut Rosé 2004 či Dom Pérignon 1998 P2 Magnum, lahvemi za dvacetinásobek :-) Co to značí? Že je pravděpodobně dost chutné. Nic víc a nic míň, ale i to se počítá. Při téhle ceně (v přepočtu v sámošce pod pětistovku) bych rád vyzkoušel. A o to ostatně jde…

Coravin bude nově umět i šroubové uzávěry! Protože pod nimi samozřejmě nejsou jen vína na rychlé vypití, třeba v Austrálii je mají i jejich velká červená. Jinak princip je takový, že jehla samozřejmě nebude prorážet plechový uzávěr. Ten normálně odšroubujete a nahradíte speciální Coravin variantou s otvorem nahoře a silikonovou vložkou. Inu proč ne.

Dirk van der Niepoort je rozhodně extrémně zajímavou vinařskou osobností a jeho vinné projekty pravidelně budí pozornost promyšleným marketingem. A taky kvalitou vín, samozřejmě. Teď přišel s „novou kategorií vína“ – říká tomu Nat’Cool. Mělo by jít vždy o vína naturální / nízkointervenční, s minimálním sířením, terroirová a z typických odrůd, nepřeválcovaná dřevem, s nižším alkoholem a „chlastací“, navíc lahvovaná do litrovek. Pod společnou značku přesvědčil už i pár dost významných jmen –  Philipp Kettern na Mosele, Alain Graillot z Crozes-Hermitage, Stéphane Ogier z Côte-Rôtie či Raúl Pérez z Bierza. Inu proč ne :-)

Champagne bez dozáže v kontextu. Zajímavé čtení!

Sklizeň 2017 ve Francii bude jedna z nejmenších za poslední desítky let. Někteří vinaři nemají prakticky nic. Na vině jsou především mrazy.

Errazuriz a snaha o vína s nižším alkoholem (opět, je to teď trendy). A jejich analýza vývoje fyziologické zralosti hroznů.

Komentáře používají Disqus