pondělí 31. července 2017

Opatský Furmint a pár naturálních zpráv

tornai-apatsagi-furmint-2012O víkendu jsem dopíjel několik otevřených lahví z předchozích dní a také připravil o korek Tornai Top Selection Apátsági Furmint 2012. Nedávno jsem se o vinařství zmiňoval v souvislosti s mladým Juhfarkem. Tenhle Furmint je povedená klasická ukázka odrůdy i Somló, z vinice na nejlépe exponované části kopce která původně patřila benediktínskému opatství. Tmavší žlutá barva. Již zralejší vůně a také jasně vyzrálejší hrozny, trochu hutnější, květinové tóny a něco hrušky a žlutého ovoce, dotyk lesní jahody, lehce minerálkově zaprděné a železité, poměrně komplexní. Středně plné, s bezva kyselinami, šťavnaté, zralejší, pěkně zakomponované dřevo, krémová linka, velmi dobrá délka, vybalancované fajn víno. Těžší láhev, kvalitní korek. Cena ve vinařství něco přes tři stovky je adekvátní. Až tam příště pojedu, určitě zase něco nakoupím.

V uplynulých dnes se v domácích médiích, částečně v souvislosti s přehlídkou autentických vín ve Velkých Bílovicích, objevil hned několik článků zabývajících se právě tímhle směrem vinaření, případně nějak dotýkajících bio vín (a bio obecně). Pod titulkem Češi vybírají víno podle ceny, tvrdí vinař. Bio vyrábí, ale neznačí vyšel rozhovor s majitelem vinařství Gotberg. Docela zajímavé čtení, byť u pár vět mi trochu cukalo v koutcích. Jinak bio se týkal i rozhovor s majitelem společnosti Pro Bio. Vyšel též článek Bez chemie a kocoviny. Na autentické víno si ale člověk musí zvyknout, u kterého úplně nejsem přesvědčen, zda nějak pozitivně přispěje k poznání tohoto vinařského směru. Skoro si říkám, zda nepřehodnotit odmítnutí možnosti sem tam psát o víně do Lidovek :-) A pak je tu ještě Bez podbízení, čistě přírodně. Slavnost autentických vín přitahovala znalé. Jo a rozhodně nedoporučuji dívat se na komentáře, to je opravdu peklo. Fakt žiju v nějaké zvláštní bublině, asi.

Z jiného ranku mrněte na Žufánkův komentář k medailím ze soutěží, zde v kontextu ginu z Aldi. Velmi relevantní i pro víno. Ostatně viz i nedávný text v Telegraphu, kde mimo jiné padlo „Víno s nálepkou Commended je takové, které vám způsobí menší bolest. Když dostanete sklenku na návštěvě u přátel, nebude nutné vylít ji do květináče.“ Případně ještě drsnější: „Když jsem hodnotil na International Wine Challenge, tak Commended dostalo takové víno, ze kterého se vám nezvedal žaludek. Trochu mne to překvapilo.“ Když si vzpomenu na tu kupu lahví, i našich prestižních vinařství, které se značkou chlubí… :-)

A návrat k naturálnu. Momentálně docela populární text, který se do nich opírá, je tenhle. A doplňuje ho Tom Wark se svým PR pohledem. Samozřejmě mám chuť text, kde se objevují i obraty jako „jen občas vína bez vad“ nebrat vážně, ale je tam i spousta podnětných poznatků.

Pontus Lindqvist, zajímavý importér vína, a fajn článek o vínech „z té ostatní Evropy“. Ano, tam patříme i my ;-) A ostatně i Somló a Maďarsko obecně z úvodu.

Komentáře používají Disqus