úterý 11. července 2017

Prohibice, papež a naturální vína, Anglie, krabicák na D1

madeiraPokud na to nekoukáte z pohledu organizovaného zločinu, tak mne nenapadá mnoho užitečných přínosů prohibice. Na jeden pozitivní teď ovšem narazili pracovníci z Liberty Hall Museum, kde se rozhodli pro průzkum a renovaci vinného sklepa. Zde se za zdí, zbudovanou právě za prohibice, skrývala sbírka vínka – něco demižonů a více než padesát lahví především Madeiry (ale byl tam i gin, nějaké Burgundsko a tak), nejstarší z nich dovezené do Ameriky v roce 1769! Vyzrálý Sercial, to bych si dal! Sklep neměl zrovna ideální podmínky a pár lahví bylo očividně načatých, na úplnou hitparádu v kvalitě bych to neviděl. Na druhou stranu je to Madeira, že jo, ta něco vydrží. Další demižony s vínem našli schované pod balíky slámy na půdě. Jednu z původních lahví prý otevřou, až se u nich v muzeu zastaví portugalský prezident.

„Okrajová vína“, naturální se jim říká, stoupají na cenách. Alespoň to tvrdí článek na webu zabývajícím se on-line aukcemi. Ale neděste se, nejde o pét-naty nebo nesířená nefiltrovaná červená z neznámých odrůd. Starou láhev vin jaune od vinařů jako Pierre Overnoy či Jean-François Ganevat bych tak nějak nedával do škatulky naturálních vín, jsou to klasická velká vína a vždy byla. Jen si jich teď svět o něco víc všímá. A u naturálních vín zůstaneme, na řadě je téma eucharistie, které se nyní dostalo i do hledáčku mainstreamových médií. Vatikánská kongregace pro bohoslužbu a svátosti totiž rozhodla, že hostie musí obsahovat alespoň trochu lepku. V rámci lepkové pozdvižení (irelevantního, pro celiaky je totiž možno udělat výjimku) trochu zapadlo, že svěcené víno musí být dle nových požadavků naturální, definováno coby připravené „z ovoce hroznů, čisté a nepokažené, nemíchané s dalšími přísadami“. A taky upozorňují, že je třeba ohlídat, aby bylo dobře skladováno, nezkyslo a hlavně aby nešlo o víno „pochybného původu a pravosti“ :-)

Milovníci Beaujolais musí smutnit. Po letošní vlně drastických mrazů oblast zasáhlo silné krupobití, obzvláště blbě dopadlo Fleurie :-( Krupobití bylo dost možná horší než to loňské v podobné době, které poškodilo zhruba pětinu vinic. Použití speciální kanónů bohužel katastrofu odvrátit nedokázalo.

Ale na pozitivnější notu… vína z Anglie (a také z Walesu) letí nahoru v popularitě i produkci. Ta v loňském roce dosáhla 4.15 milionu lahví a licenci na produkci vína získalo 64 nových podniků. Vysazují se nové vinice, jak to jen možnosti dovolují. Všechno víno by se sice v klidu vypilo i rovnou v UK, ale přesto začínají i trochu exportovat, takže se anglických bublin třeba brzo dočkáme i u nás. Mimochodem bez zajímavosti není ani to, že jejich dvě vinařské organizace, English Wine Producers a UK Vineyard Association, se spojí do jedné. Mělo by to přinést lepší práci s informacemi, snazší propagaci tamních vín i vylepšit práci na regulačních předpisech.

Pokud by někoho zajímal důvod zablokované D1 minulý čtvrtek ráno, tak to byl zdrogovaný řidič kamionu, který po cestě ztrácel palety maďarského krabicového vína. Pokud mne zrak neklame, tak šlo o značku Cheers. Nedávno jsem si v obchodě prostě musel vyfotit složení, viz níže.

Komentáře používají Disqus