středa 19. dubna 2017

Stříbro v burgundských mracích a mrazy

kroupyPřed čtyřmi roky jsem tu psal o plánech Burgundska na instalaci speciálních generátorů, které vysílají do mraků částečky jodidu stříbrného a zabraňují tvorbě krup. Po katastrofických ztrátách v některých částech Burgundska v uplynulých letech a úspěšných testech tohoto zařízení se vinaři v celé oblasti rozhoupali a pokryjí komplet 42 tisíc hektarů vinic. Jedna mašina co deset kilometrů, celkem 125 kusů, a některé už 50 km před prvními burgundskými vinicemi. Náklady prý vychází na 8€/hektar, což vyjde o dost levněji než třeba ochranné (ale zase jinak komplikované) sítě. V článku se vyjadřuje místní biodynamik, že při 2 gramech stříbrných částeček za rok na 10 hektarů plochy nevidí ani on problém se znečištěním. Poručíme větru a dešti. Ale… chci pít vína z Burgundska. A stejně jako se necukám u zapalování hořáků ve vinicích nebo jejich kropení kvůli mrazům, tak i tohle se asi holt stane součástí „kulturní složky“ terroir. Jako jsou jí na některých místech drenáže (ano!) nebo naopak pečlivě dávkovaná závlaha (ne!). Hranice toho, co je ještě akceptovatelné, nejsou ostré…

Což mi připomíná… mrazy. V Chablis mrzlo slušně a ne všude to réva dala. Ale mrazivé počasí udeřilo v celé Evropě a vinaři a ovocnáři na mnoha místech to budou mít těžké. Týká se to i ČR, včerejší noc byla podle všeho na některých místech destruktivní a pěstitelé začínají sčítat škody. Držte palce…

17990639_10154702401414195_1128119019141080235_o

Komentáře používají Disqus