středa 17. května 2017

Španělské runy na dnešní Družstvo

Celler-del-Roure-Les-Alcusses-2013Určitě tu mé vinné příspěvky sleduje i někdo z fantazácké / tolkienistické komunity. A tak se ptám… vidíte to na vinětě taky? :-) Je tam prý nápis ve starém iberském písmu, prý dosud nerozluštěný, ale mně to až podezřele hodně připomíná trpasličí runy ze Středozemě. Kdo nápis rozluští má u mne flašku! Pokud jde o obsah lahve, tak zdrojem je Pablo Calatayud a jeho projekt Celler del Roure, už jsem od nich ochutnal prakticky všechno a produkce mi hodně sedí. Ač nejznámější část nabídky tvoří vína z tradičních odrůd oblasti poblíž Valencie školená v zachráněných opravovaných starých amforách (viz třeba tenhle zápisek), tak tohle je víno z jeho „moderní“ řady (a vlastně první, co vinařství začalo dělat). Což čtěte jako „i odrůdy co znáte a dřevěným sudům se nevyhýbáme“. Les Alcusses 2013 je starý dobrý Monastrell (aka Mourvèdre) a k tomu Petit Verdot, Cabernet Sauvignon a něco odrůdy Garnacha Tintorera, ale ač Monastrell bývá základem vždy tak složení se mění každý rok. Na vinicích čisto, mošt kvasí spontánně a víno si poleží asi tři čtvrtě roku v použitých (druhé a třetí plnění) barrique a pětistovkách sudech.

Tmavá již trochu nazrávající barva. Ve vůni mix tmavé a trochu pikantnější červené ovocnosti, kořenitá linka a kožený pásek, dotyk dřeva, lehce balzamikový tón. Suché, poměrně intenzivní v chuti, kyselin dost, šťavnatá tmavší ovocnost, něco třísla, docela dlouhá dochuť. Sice Španělsko a hodně alkoholu, ale je to víno z chladnějšího ročníku, nic utahaného, překvapivě svěží a pitelné. Jo a má docela překvapivě 91 bodů v průvodci Roberta Parkera. Svědčí tomu rozdýchání, v zásadě to nemá problém v otevřené lahvi i několik dní, kdy se vše uhladí a rozvinou jemnější odbočky, květinové tóny a tak. Což si nejsem úplně jistý, jak dneska večer zvládneme, ale prostě otevřu dostatečně předem. Zvolil jsem totiž tohle víno na dnešní Družstvo v Brně (web). Tak doufám, že se zastavíte se na skleničku a s někým ze čtenářů se tam potkám :-)

Jako další víno jsem za sebe nominoval znovu Španělsko, bílé Finca Inanna 1200 Blanco, o kterém už tu zápisek měl. Na to mne fakt bude zajímat názor, protože jsem z něj dost nekriticky nadšen. A možná podpultově dotáhnu nějaké sherry :-) Španělska teď piju čím dál víc, dá se tam najít kupa pokladů za rozumné peníze. Trochu jiný pohled mají na tuhle zemi vinaři z Francie, hlavně z „velkoprodukčních regionů“ jako je Languedoc. Už několikrát se stalo, že francouzská vinařská bojůvka přepadla a vypustila na silnici kamion s cisternou plnou levného španělského vína. Před pár měsíci v přístavu Sète vypustili pět velkých tanků přímo ve skladech ve městě, zatopilo to okolní ulice. Teď zase mladí pěstitelé hroznů rozbíjeli lahve a plastové soudky a bag-in-box v supermarketech v Nîmes. Problém podle nich není jen cena, které nedokáží konkurovat, ale hlavně značení těchto dovozových vín způsobem, který evokuje že jde o víno francouzské. Znáte to, velký lokální název, jméno firmy co to celé lahvuje, na přední vinětě. A jen malá poznámka vzadu, že jde o dovoz. S tímhle máme v ČR více než bohaté zkušenosti :-)

Komentáře používají Disqus