pondělí 22. května 2017

Velké bílé Châteauneuf-du-Pape

Château-La-Nerthe-Châteauneuf-du-Pape-Blanc-„Clos-du-Beauvenir“-2010Dobrovolně přiznávám, že bílá z Rhôny nejsou něco, co bych úplně vyhledával. Ještě tak Viognier ze severní části, ale jakmile dojde na různé ty směsky postavené na Roussanne / Marsanne, většinou mne úplně neoslovují. Ano, tušíte správně, postrádám kyseliny :-) Na degustacích je samozřejmě zkouším a občas narazím na víno, které mne nejenom zaujme ale dokonce i nadchne. Obvykle se ale jedná o nějakou absolutní špičku za takovou cenu, že za stejnou mám krabici německých ryzlinků co si nakonec možná užiju víc. V rámci přesvědčování, že nejen obludnou kyselinou živ je člověk, donesl kamarád na návštěvu láhev z Château La Nerthe (nebo také La Nerte, web), jejich Châteauneuf-du-Pape Blanc „Clos du Beauvenir“ 2010. Vinařství je jedním z nejstarších (záznamy potvrzují rok 1560, ale nejspíš ještě starších) a také nejuznávanějších v oblasti, z 88 ha vinic produkují klasická typická červená Châteauneuf, asi desetina produkce připadá ale i na bílé.

Vínařství bylo jedním z prvních, které začalo svá vína lahvovat, a možná první kdo začal místní vína také exportovat mimo Francii. V devatenáctém století byla jejich produkce to vůbec nejdražší co šlo z jihu Rhôny koupit. Tohle konkrétně je jediná vinice, specifický terroir písčitého jílu, slínu a oblázků na povrchu, ale vinice není úplně malá a její jednotlivé části se docela liší. V bio režimu, certifikováno snad už od roku 1998. Odrůdy Roussanne (mírná dominance) a Clairette, občas kapka Bourboulenc nebo Grenache Blanc. Fermentuje v 228 litrových sudech, částečně nové ale jinak po dvou či třech vínech. Po kvašení víno stáhnou z hrubých kalů a po vypláchnutí sudů vrátí do stejných na 8 až 9 měsíců zrání. Poté sudy smíchají v tanku, nechají několik měsíců společně srovnat a následně lahvují a po pár letech v lahvi u nich ve sklepích teprve prodávají. Jde o jejich elitní víno, které produkují jen v dobrých ročnících (v červeném má tuto výsadu Cuvée des Cadettes).

Barva tmavší, efektní, do zlaté. Zralá, výrazná vrstevnatá vůně, krémová, zralá hruška, karamelizované jablko, dotyk sladkého koření, decentní osvěžující citrusové tóny. Suché, plné a koncentrované, bohaté, uhlazenější a tučnější, ale zároveň s až překvapivou čerstvostí a kyselinou v delším doznívání, díky čemuž je víno krásně vyvážené. Je to v projevu až takové okázale efektní, „voní a chutná draze“, ale není to jen nějaké pozlátko navrchu, jde o klasické velké komplexní víno, které navíc bude s klidem dále zrát mnoho let. Užil jsem si velmi, tuplem skleničku druhý den kdy se dále otevíralo a měnilo. Ale přes tohle všechno… s cenou někde mezi dvěma a třemi tisíci korun… mé srdce prostě leží jinde :-) Za tuhle zkušenost jsem ale moc rád, samozřejmě.

Komentáře používají Disqus