pátek 19. května 2017

Přírodní Champagne a pět bílých z Burgundska

Champagne-Jeaunaux-Robin-Le-Talus-de-Saint-Prix-Extra-BrutPo krátkém výpadku opět zahájil Jiří Hron pravidelné přechutnávky francouzských vín ze svého sortimentu. Přestěhoval se s nimi do nově otevřené restaurace a kavárny ŠMIK, kde má na lístku hezkých pár lahví. Včera představil jedno Champagne a pět bílých z Burgundska, do toho vedra se hlavně sklenka bublin hodila výborně :-) Z rodinného vinařství Champagne Jeaunaux-Robin sídlícího v obci Talus Saint Prix (La Vallée du Petit Morin, pár kilometrů na sever od Sézanne směrem na Épernay) jsme chutnali neročníkový Le Talus de Saint Prix Extra Brut (dříve Grande Tradition). Vinařství má okolo pěti a půl hektarů vinic prakticky kompletně osázeno modrými odrůdami Pinot Noir a Pinot Meunier, Chardonnay je tam jen zlomek. Vedou je už delšího dobu udržitelně, bez chemických hnojiv, pesticidů a tak, od roku 2008 najeli na biodynamické postupy, primárně jedou různé výluhy a fermentované rostliny a snaží se i osekat síru a měď. Momentálně jsou v přechodném období na certifikaci. Nežádali o ni dříve, protože asi hektar vinic mají také v Aube, u Montier-en-l'Isle. A tam občas stříkli, je to i dost přes hodinu cesty autem a bylo složité reagovat včas a správně jen organickými postupy. Ale podařilo se jim pořešit větší auto, zlepšilo se také informování o počasí a další faktory, takže nově oboje vinice pojedou v organice :-) Na některá cuvée používají i sudy vyrobené z místního dřeva, alespoň na část vína.

Tohle víno je 60 % Pinot Meunier, 30 % Pinot Noir a 10 % Chardonnay, z výsadeb okolo 45 let starých. Do vína jde vždy 30 % vína předchozího ročníku coby rezervy, ale bohužel neuvádějí na vinětě datum degoržování ani jiný údaj, ze kterého by šlo odhadnout co za ročník je základem u tohoto konkrétního vzorku. Spontánní fermentace v nerezu a z asi 15 % ve starých sudech, něco projde malolaktikou, zrání vína na kalech šest měsíců než jde na druhotnou fermentaci do lahví. Dozáž po odstřelu na 5.5 g/l. Světlejší citronová barva. Pěkné perlení spíše menších bublinek. Čerstvé, čisté, ovocnější v projevu, Meunier se nezapře. Zralé jablko, dotyk drobného červeného ovoce a lehce sladké máslové pečivo, croissant. Suché, čisté, ovocné, šťavnaté v chuti, pěkná kyselina a pitelnost, dobře udělané příjemné Champagne s lehce jablkově pecičkovou nahořklostí v závěru. Nic složitého, ale přístupné zábavné pití. Mimochodem to vypadá, že jejich vína budou k ochutnání na letošním ročníku festivalu Praha pije víno.

hron-bile-burgundy

Z Burgundských jsme ochutnali čtyři bílá vína od Domaine Fougeray de Beauclair z Marsannay-la-Côte. A ve dvou případech nešlo ani o nejtradičnější Chardonnay ani o doplňkové Aligoté, ale odrůdy sice původem burgundské ovšem dnes zde už poněkud výjimečné (alespoň jako čistě odrůdová vína, skryté někde ve směsi jsou stále) – Pinot Blanc a Pinot Gris. Marsannay blanc Monopole „Les Saints Jacques“ 2015 je právě Pinot Blanc. Citronová barva. Hodně výrazná aromatika, na úvod dominantně dřevěná, až takové do tyčinky Margot, postupem času se vzduchem žlutá ovocnost, lehce tropiko, meloun. V chuti suché, kulatější a krémové ale s dobrou kyselinou, pěkně postavené, mladičké ale již nyní přístupné. Hodně efektní, líbivé víno. Marsannay Pinot Beurot 2014, tedy čistý Pinot Gris, mělo bohužel korkovou vadu. Fixin blanc Monopole „Clos Marion“ 2015 je už Chardonnay. Tmavší žlutá barva. Zajímavá aromatika, lehce vegetální herbální tóny s citrusy a žlutým ovocem, dobře zakomponované (a ne tak výrazné jako u Pinot Blanc dříve) dřevo. Suché, plnější a poměrně výrazné koncentrované v chuti, žluté ovoce, citrus, krémovost. Kulatější, bohatší, docela dlouhé. Opět ona herbální linka. Zajímavý kousek. Marsannay blanc „Les Aiges Pruniers“ 2014 je opět čisté Chardonnay. Citronová barva. Svěžejší vůně, je jasné že to bude mít víc kyselin než patnáctky předtím. Žlutější, lehce krémová ovocnost. Suché, čisté, šťavnaté, výraznější kyselina, příjemně udělané, přímočařejší dobře pitelné víno, bezva věc po sklence k jídlu, fajn klasika. Obecně mi v bílé v Burgundsku přijde zábavnější ročník 2014 než 2015, který je sice dost opulentní a efektní, ale chybí mu něco z živosti a energie vyšších kyselin co já rád. Teda když budu hodně generalizovat :-)

Vyzkoušeli jsme i jedno bílé z jiného vinařství, Domaine Feuillat-Juillot z Montagny od vinařky jménem Françoise (která jako dítě prý spadla do tanku s vínem, ale od vinaření jí to neodradilo). Montagny Les Crêts 2015 je Chardonnay ve voňavější, krémovější, ovocně zralejší podobě s dotykem minerality. Suché, s fajn kyselinou ale uhlazenější, krémovější a již nyní působí dost hotovým a okamžitě přístupným dojmem. Čistě udělané, výraznější, líbivější bílé.

Komentáře používají Disqus