pondělí 15. srpna 2016

Pro něho/pro ni, víno tekoucí proudem a pár drobností

damska-panska-zalezitostDovolená končí, zpět v Praze. Už se docela těším, až si odpočinu v kanceláři :-) Na závěr pobytu jsem v místním COOPu objevil vína viz fotka zde v titulce. Odvahu vyzkoušet jsem neměl, byť cena pouhých 69 Kč není žádná velká investice (jen je z ní zřejmé, co zhruba lze očekávat, nákupní cenu za litr ve Španělsku snad ani nechci znát). Dílo Vinařství Mutěnice, což je obecně spíš… produkce, která nadšence do vína neuspokojí, ač se v poslední době to alespoň vypadá, že jedou čistě. Tohle je každopádně ambaláží krásná ukázka genderových stereotypů (Moscatel má samozřejmě i zbytkový cukr) a podivných snah o „trendy“ obal i v nejnižším cenovém spektru. Nevím, jestli by cesta modernizace nabídky v sámoškách měla vést právě tudy. Ale pokud přestali distribuovat desetitisíce litrů navoněného bílého a pobízet prodejce sudovky k jeho označování za Pálavu tak asi i tohle pokrok…

Každopádně ta vína zvládají nalahvovat, to ve Francii mají Comité d'Action Viticole (nebo také CRAV, Comité Régional d'Action Viticole) a trošku jim tam zuří vinařský terorismus, cílem útoků je momentálně právě levný španělský dovoz. Poslední akcí bylo vypuštění pěti velkých tanků ve městě Sète, hezky to teklo ulicemi, zatopilo sklepy místních domů a podzemní parkoviště. Bylo potřeba zásahu hasičů k odčerpání potopy a prý to v zasažené čtvrti docela intenzivně vonělo. Francie je bezkonkurenčně největším odběratelem španělského vína ve velkém, většina končí právě v oblasti Languedoc-Roussillon. A odtud putuje dále, při troše štěstí označena správně (jako víno ze Španělska byť pod nějakou francouzskou značkou, případně coby směs vín z EU), ale leckdy se nejspíše vydává za Francii nebo stane součástí francouzského vína. Byť podobné podvody jsou pravidelně odhalovány a trestány, CRAV to nestačí.

seteZdroj: www.telegraph.co.uk

Ale něco pro odlehčení… Donald Trump's World Atlas of Wine :-)

Tokajská láhev pro suchá bílá vína je velmi elegantní kousek.

Návod na spokojený vztah? Popíjejte spolu! Ale pozor, oba stejné množství.“ Když to bude každý láhev denně, tak si ani nebudete moc pamatovat, proč být nespokojený :-)

Wall Street Journal přinesl docela zajímavý článek na téma „co dělat, když si váš host v restauraci objedná drahé víno“. Jsou tam dost zajímavé historky i tipy a triky, jak se případnému problému vyhnout.

V restauraci Bohumilka (kde jsem dříve ulovil Bernety 2012 za krásných 330 Kč) dnes bezva oběd i večeře a tyhle dvě lahve, obě více než v pohodě. A rozhovor se sommelierem zodpovědným za lístek. Dělal ho přes dva roky zpět, i ty Bernety jsou původní nákup. Moc to nejede, prý jsem snad dokonce první, kdo si je dal. Chápu... neznámé jméno vinařství (tady), směska a červená Morava k tomu. A zde navíc moc vysoká cena, když jinde dostanou nějaký známější průmysl za 180. Smutný. Vypadalo to, že trochu propadá beznaději. Ale snad se to časem zlepší, doufám, je to lázeňské město plné hostů a potenciál tu je. Přeji mu úspěch, čte Jižní svah :-) Mírně trapná situace, když jsem pochválil netypický styl rozložení lístku dle stylů vína, že se prý inspiroval právě na mém blogu. Jsem spoluzodpovědný za vinný byznys v rodném městě a ani o tom nevím :-) Ale když mám díky tomu kam chodit na sklenku... #wine #vacation #redwine #moravia #Czechrepublic #fb

A photo posted by Jan Čeřovský (@belcarnen) on

Komentáře používají Disqus