pondělí 5. března 2018

Domaine Fond Croze a trocha Hermitage…

fond-croze-Le-Vieux-Ceps-de-Raymond-Côte-du-Rhône-Villages-2014Před nějakou dobou jsem zde psal o zajímavém producentovi Domaine Fond Croze z jižní Rhôny a jejich výtečném Syrahu. A nedávno vyrazil na průřezovou ochutnávku jejich sortimentem, kterou pořádal ve Vinném sklepě Újezd 19 dovozce Ivan Tomek, kde jedním z lákadel bylo i srovnání více ročníků právě vína jménem Shyrus. Bohužel jsem nezvládl první termín akce, kde byla vertikála čtyř ročníků, a vyrazil až na druhý se srovnávačkou ročníků tří. Chybějící vína (oproti první akci byl také jen čerstvější ročník Cuvée Confidence) byla ovšem více než bohatě nahrazena vzorky jinými, například elitním Syrahem z apelace Hermitage, takže jsem se ošizen rozhodně necítil :-)

Chardonnay Méditerranée IGP 2016 je nerezovka z asi patnáctiletých vinic. Tmavší zlatá barva, výraznější sladší aromatika, krémovost, tropická ovocnost. Suché, čisté, plnější, výrazné, se znatelným teplem alkoholu, koncentrovanější opulentnější styl. Trochu šablonovité, ale nic utahaného a slušné pití.

Cuvée Confidence Côte du Rhône 2014 (70 % Grenache a 30 % Syrah, 40-45 let staré vinice s oblázky, čistě beton, viz starší zápisek) příjemné klasické aroma, sladší červená ovocnost už trochu směrem džemových tónů, lehce kořenité. Suché, čisté, fajn kyselina, docela výrazné třísloviny, fajn délka, spíše červenější zralá ovocnost, dotyk koření. Inu proč ne.

Cuvée Vincent de Catari Côte du Rhône Villages 2013 (pojmenováno po vyhlazených katarech, starší vinice, 80 % Grenache a 15 % Carignan s 5 % Syrah, beton) má o něco tmavší barvu a výraznější šťavnatější aromatiku, ryzí, tmavě peckovinovou do černých třešní. Suché, šťavnaté, velmi pěkné kyseliny, třísloviny, svíravost, lehce živočišné. Pěkně strukturované, charakterní víno teprve na cestě.

Fond-Croze-Chardonnay-Méditerranée-IGP-2016fond-croze-Cuvée-Confidence-Côte-du-Rhône-2014fond-croze-Cuvée-Vincent-de-Catari-Côte-du-Rhône-Villages-2013

Le Vieux Ceps de Raymond Côte du Rhône Villages 2014 (jedna kamenitá parcela 60+ let starých keřů odrůdy Carignan vysazených otcem současné generace vinařů, rok v betonu) má tmavou barvu s fialovými odlesky. Intenzivní sladší aromatika, ovocnost do lesních plodů, pěkná čerstvost. Suché, silnější plnější alkoholičtější ale vyvážené, jemnozrnné třísloviny, dobrá délka. Expresivní, zajímavé a zábavné červené, líbilo se mi hodně.

fond-croze-Cuvée-Romanaise-Côte-du-Rhône-Villages-2015Cuvée Romanaise Côte du Rhône Villages 2015 (jménem tentokrát pocta Římanům, což mi samozřejmě okamžitě evokuje “Ale vyjma kanalizace, lékařské péče, vzdělávání, vína, veřejného pořádku, zavlažování, silnic, zásobování pitnou vodou, co dobrého nám přinesli?”, dominuje Grenache doplněný odrůdou Syrah, fermentace v betonu ale dále školeno v 500l sudech) tmavší, výraznější trochu přezrále ovocná sladší aromatika, černé třešně, něco kořenitosti a dotyk kůže, decentní linka dřeva. Suché, plnější, zralé tmavěji džemově ovocné, poměrně výrazné třísloviny, mladé, výrazné.

Fond-Croze-Cuvée-Shyrus-Côte-du-Rhône-Villages-2015Cuvée Shyrus Côte du Rhône Villages 2015 (téměř kompletně Syrah s pár procenty bílé odrůdy Viognier, přes rok malé 200l sudy spíše dříve použité) hodně tmavé v barvě poměrně expresivní tmavě ovocná aromatika, kamenitost, trochu živočišné, kožený pásek, pepř. Suché, plné, výrazné, dost kyselin a šťavnatá tmavá ovocnost, jemnozrnné třísloviny. Koncentrované, dlouhé, parádní víno. Víno, které poskytne spoustu zábavy už nyní, ale nebude mít problém vydržet v archivu hezkých pár let. Běžná cena po jedné lahvi 415 Kč a vřele doporučuji.

Cuvée Shyrus Côte du Rhône Villages 2014 mělo aromatiku o něco nazrálejší, marmeládovější a také živočišnější. Suché, plné, docela koncentrované, teplejší, s uhlazenějším tříslem, bohatší. Mladší ročník mi byl strukturovanější a s větším potenciálem zrát, ale tohle je taky dost fajn.

Cuvée Shyrus Côte du Rhône Villages 2012 jsem zde už popisoval, u vzorku na degustaci mám poznámky o něco odlišné, přišla mi u něj výraznější oxidace než u lahve doma. Tmavá ale již jasně nazrávající barva a také vůně. Tmavší, teplejší ovocnost, lesní ovoce, kořenitá linka do Maggi, něco oxidace. Suché, již nazrálé, s pěknou kyselinou, koncentrovanější, stále docela dost tříslovin, svíravější, kořenitost, teplejší, koncentrované, docela dlouhé.

fond-croze-set

Od vinařství Fond Croze jsme poskočili na Rhôně více na server, ale zůstali u stejné odrůdy jako poslední dva vzorky, tedy Syrahu. O vína se postarala dvě vinařství spojená se slavnou rodinou Jaboulet.

Philippe-&-Vincent-Jaboulet-Crozes-Hermitage-2013Philippe & Vincent Jaboulet je vlastně relativně nový projekt, vznikl v roce 2006 po prodeji Domaine Paul Jaboulet Aîné. Philippe, pátá generace v rodinném podniku a člověk zodpovědný za jejich vinice a nákup hroznů, se oddělil se svým synem Vincentem a 15 hektary vinic, se kterými rozjel jiné vinařství. Crozes-Hermitage 2013 je čistý Syrah z vinic ve věku okolo 35 let (v „udržitelném“ režimu s certifikací HEV), školeno primárně v nerezu a v betonu s malou částí použitých sudů. Čerstvá, energická, ryzí aromatika naprosto minimálně ovlivněná dřevem, šťavnatá, červené ovoce, něco pepře a lékořice, florální tón. Suché, šťavnaté, výrazné, mladistvé, pěkně postavené. Tvrdší, typické, teprve na cestě. Pěkně udělané.

Maison-Paul-Jaboulet-Aîné-Hermitage-La-Chapelle-2006S druhým vínem jsem v Maison Paul Jaboulet Aîné a lahve Hermitage La Chapelle 2006, tedy legendární apelace severní Rhôny v podobě tamního ikonického vína. Byl to právě rok 2006, kdy rodinnou firmu převzala skupina Frey, ale na kvalitě se to nijak nepodepsalo. Spíše naopak. Jako bonus se rozjela konverze vinic směrem k biodynamice a tlak je v tomto směru i na další pěstitele, se kterými spolupracují. Tohle víno bylo již zralejší ale stále s energickou ovocností, klasické, lehce živočišné, se sladší ovocností a dřevem směrem do kávy. Bohatší, komplexní, ale zároveň jemné. Suché, již zralejší v chuti, opět bezva kombinace koncentrace a jemnosti, vybalancované, dobře zakomponované dřevo. Strukturované, delší, moc pěkné. Měl jsem ho před rokem, kdy působilo o dost mladším dojmem. Každopádně tohle mne bavilo velmi.

Komentáře používají Disqus