pondělí 26. března 2018

Terroir sklepa a speciální výběr špičkového vína

Equipo-Navazos-La-Bota-de-Fino-68-„Macharnudo-Alto“Každý sud, byť do něj na začátku přišlo stejné víno, je trochu jiný. Rozdíly mohou být praktický neznatelné i obrovské. Roli hraje leccos, v neposlední řadě i třeba taková hloupost, že některý soudek má strategičtější umístění pro pravidelné chutnání a tak je z něj odsáváno častěji :-) V případě sherry a obrovských budov, ve kterých zrají tisíce sudů v několika různých patrech, může být efekt konkrétního umístění zásadní, obzvláště pokud je řeč o biologicky (pod flórem) vyzrávaných stylech fino a manzanilla. Lze mluvit o „terroiru bodegy“, kdy vývoj jednotlivých sudů ovlivňuje výraznější proudění mořského vzduchu nebo naopak jeho nepřítomnost, vlhkost u země hodně výrazná v určitých konkrétních částech budovy a nepřítomná jinde, méně stabilní teplota v určitém rohu, výška volného prostoru nad sudy… :-) Tohle všechno samozřejmě hrálo o hodně větší roli v minulosti, dnes lze moderními technologiemi ohlídat a upravit leccos.

Projekt Equipo Navazos (web) využívá terroiru bodegy a specifického vývoje určitých sudů naplno. Skupinka sherry nadšenců a profesionálů se rozhodla vyhledávat různé výjimečné představitele sherry v bodegách špičkových producentů a lahvovat je pod svým jménem, vznikla číslovaná řada „La Bota de…“ se sadou fantastických vín v dost limitovaných množstvích (nyní už trochu větších, dnes hodnocené víno je šarže 6500 lahví). Nebáli a stále se nebojí za ně chtít dost peněz a slaví velký úspěch. La Bota de Fino 68 „Macharnudo Alto“ jako už poněkolikáté (konkrétně v případech vín č. 54, 34, 27, 18, 15, 7 a 2) pochází z nejstarší části původní solery, ve které u Valdespino vzniká mé milované a výjimečné Fino Inocente. Jde o lahvování z června 2016 jen s minimálními úpravami, s průměrným věkem vína mezi 10 a 11 lety, výběr ze 69 sudů jak finálního stupně (solera) tak dvou předchozích (první a druhá criadera). Kombinují tak verzi vína s již prakticky mrtvým flórem a autolýzou kvasinek na dně s projevem „čerstvějším“, kdy má flór ještě dost sil.

Víno má tmavší barvu zašlého zlata. Intenzivní vůně, už poměrně hodně směrem „Fino Amontillado“ s projevující se oxidací, pikantnější, s jasnou acetaldehydovou linkou flóru, starý vagón a vlhké dřevo, pražené ovesné vločky s mandlemi, s vyšší teplotou zralejší teplejší dojem. Suché a výrazné v chuti, na fino až překvapivě hodně kyselin, strukturované, sušené ovoce, slanost, dotyk jablka, s delším dozníváním s tóny pražených oříšků a pikantností. Hodně dobrý charakterní kousek, který si v následujících dnech vypiju s chutí. Jen teda dobrovolně přiznávám, že „běžné“ Fino Inocente mne snad baví ještě víc a stojí méně než polovinu :-) Pro nadšence do sherry, kteří nechtějí shánět Equipo Navazos, tak v lehce podobném duchu (byť znatelně méně komplexní) jako toto víno jede Amontillado Viña AB od González Byass, ve světě široce dostupné už od méně než deseti éček.

Komentáře používají Disqus