pondělí 12. března 2018

Ikonická vína Itálie v podání VinoDoc

Umani-Ronchi-Campo-San-Giorgio-Conero-Riserva-DOCG-2011Dovozce VinoDoc nedávno uspořádal ochutnávku Ikonická vína Itálie. Pod podobně lákavým (až poněkud pompézním) názvem si mnozí představí přehlídku legendárních supertoskánců a sem tam Barolo, zde šlo ovšem o dost zajímavý výběr parádních vín z klasických oblastí, výtečných ukázek podceňovaných apelací i nějaké té zajímavosti. A širokou sbírku vysokých bodů a Tre Bicchieri hodnocení, když jsou to ty ikony :-) Prezentace v poněkud sterilním školícím středisku na Pankráci pak vedla účastníka dávat pozor a dělat si detailní poznámky ;-) Mám rád degustace v pěkných restauracích a prostorách s nezaměnitelným geniem loci, ale naprosto upřímně musím říct, že dobře osvětlený sál se stolem s dostatkem místa na notebook a projekcí kvalitní prezentace na plátno jsou mi, pokud nejdu celý večer popíjet s kamarády ale něco se dozvědět a degustovat, svou praktičností snad i bližší.

Na zavínění Montelvini Prosecco Superiore Asolo DOCG Spumante Brut, slušně udělané bubliny s aromatikou bílých květů a trochy jablka, spíše suché, čisté. Přímočaré, nekomplikované pití. Ještě nešlo o „ikonické víno“, ale svým způsobem je každé Prosecco superhvězdou současné vinné scény :-)

Col Vetoraz Prosecco Superiore di Cartizze Valdobiadenne DOCG Spumante Dry je pak ukázkou nejprestižnější apelace pro Prosecco v její častější podobně s trochou zbytkového cukru. Nasládlejší ovocnost, peckovinová, broskve, trochu mandlovina. V chuti nasládlé ale zároveň šťavnaté, s dobrou kyselinou, čisté, ovocné, výraznější, krémové, slušná délka. Výborná ukázka stylu a místa původu, ale… prostě v téhle ceně snadno nakoupím bubliny, které mi přijdou o třídu lepší.

Valentini-Trebbiano-d'Abruzzo-DOC-2013Valentini Trebbiano d'Abruzzo DOC 2013 patří mezi vína opředená spoustou legend a je považováno za asi nejlepší ukázku Trebbiano d'Abruzzo a jedno z top bílých vín Itálie. Naturální postupy, malé výnosy a následně ještě většinu hroznů prodají a nechají si jen zhruba desetinu. Extrémně staré sudy (z přelomu 18. a 19. století), lahvování před oteplením na jaře a před malolaktikou, která proběhne až v lahvi. Matnější ne stoprocentně čirá žlutá barva. Trochu výraznější, pikantnější „naturálnější“ aromatika, kouřovost, citronová kůra, trochu bezsirně „funky“, lardo, čerstvě otevřená plechovka lančmítu. Suché, čisté, pěkné kyseliny, minerální linka, pitelnost, hodně dobrá stavba. Upřímně mi to připomnělo nesířené vulkanické Garganegy v Soave či Gambellaře za zlomek ceny. Nechal jsem tomu hodně prostoru ve sklence a k vínu se i vrátil. Postupně se v tom otevíralo více kouřovosti, vulkanické minerality a pikantnosti a dalších jemnějších odboček, smrádek ustupoval komplexnějším projevům. Prý to skvěle zraje, zajímalo by mne ochutnat staré ročníky. Ale… není to levné a s dostupností je to ještě horší :-) Tak třeba někdy alespoň láhev v klidu doma po alespoň dva dny…

Col-Vetoraz-Prosecco-Superiore-di-Cartizze-Valdobiadenne-DOCG-Spumante-DryLungarotti-Torre-di-Giano-Vigna-il-Pino-2012Lungarotti-Montefalco-Sagrantino-DOCG-2012

Lungarotti (Tenuta di Torgiano) „Torre di Giano Vigna il Pino“ Bianco di Torgiano DOC 2012 je Umbrie, odrůdy Trebbiano a Grechetto, po nějaké té kryomaceraci školeno částečně v malých dubových sudech. V projevu nazrálejší, likérové, žluté ovoce, drahé dřevo, vanilka, kokos, krémovost. Suché, výraznější, strukturované bílé se solidní kyselinou, dobrá délka. Poměrně efektní kousek, ale… tohle mne stylově dost míjí.

Lungarotti (Tenuta di Montefalco) Montefalco Sagrantino DOCG 2012 je stoprocentní Sagrantino, školeno rok v barrique sudech a další tři roky v lahvi než jde na trh. Tmavá barva, s již nazrálejším okrajem. Výraznější aromatika, zralejší, tmavší ovocnost až do džemových tónů, tabák a až taková whisky smoky linka. Suché, koncentrované, teplejší sladší ovocnost a výrazné třísloviny a svíravost. Fajn délka.

Umani Ronchi Campo San Giorgio Conero Riserva DOCG 2011 aneb oblast Marche a stoprocentní Montepulciano. Spontánní fermentace odstopkovaných nepomletých hroznů v nerezu, zrání přes rok v nových barrique sudech a následně ještě půl roku ve velkých sudech. Temná barva, tón do fialové. Tmavší, koncentrovanější ovocný projev, ovocnost do lesních plodů, toastované dřevo, něco kořenitosti, působí dost mladistvě. Suché, plné, koncentrované, „moderní“ sladce ovocně efektní projev, výraznější ale sladší jemnější a celá ústa pokrývající tříslo, dlouhé. Potenciál hodně dobře zrát.

Sella & Mosca Marchese di Villamarina Alghero DOC 2010 nás zavedlo na Sardinii a odrůda je tentokrát Cabernet Sauvignon. Rok a půl ve francouzských barrique sudech, rok ve velkých sudech a další nejméně rok a půl v lahvi před prodejem. V projevu pěkná ovocnost, kombinace červených plodů, černý rybíz, něco kořenitosti a vanilky a k tomu živočišná linka. Suché, s výtečnou kyselinou, pěkná ovocnost, delší, vybalancované. Hodně slušný kousek a více než povedený pohled na odrůdu.

Sella-&-Mosca-Marchese-di-Villamarina-Alghero-DOC-2010Castello-di-Monsanto-Chianti-Classico-Il-Poggio-Riserva-DOCG-2006Nino-Negri-Valtellina-Sfursat-Cinque-Stelle-DOCG-2013

Castello di Monsanto Chianti Classico Il Poggio Riserva DOCG 2006 je top vínem vinařství, kterého navíc mají velký archiv jdoucí až do šedesátých let. Jediná vinice, dominance Sangiovese s trochou Canaiolo a Colorino, rok a tři čtvrtě v malých francouzských sudech. Krásná ukázka klasického vyzrálejšího Toskánska, lahvování zrání zřetelné ale stále je tam i dost ovocné čerstvosti na pomezí červených a tmavších plodů, vrstevnatá a komplexní aromatika se skvěle zapracovaným dřevem. Suché, se stále ještě docela výraznou tříslovinou, výborná kyseliny a šťavnatá ovocnost, delší, strukturované. Výtečné víno. Jen teda název Monsanto je dnes takový… nelákavý :-D

Nino Negri Valtellina Sfursat Cinque Stelle DOCG 2013 je opět top vínem producenta produkovaných jen v některých letech, tentokrát jsme v oblasti Valtellina a odrůda je stoprocentně Chiavennasca alias Nebbiolo. Jde o jejich selekci top hroznů z oblastí Inferno, Grumello a Fracia, klasicky několik měsíců vysušených, víno dokváší a zraje v malých francouzských sudech rok a tři čtvrtě. Pěkná granátová barva. Koncentrovaná, sladká, intenzivní peckovinová vůně s výraznějším projevem dřeva, sušené plody, likérovost, kořenitá linka, čokoládová tyčinka. Sladká ovocnost a koncentrace i v chuti, vanilka, pěkné ale měkké sladší třísloviny, výtečná délka. Expresivní, bohaté červené. Fajn ukázka stylu a rukopisu producenta.

prezentace-italie

Rozhodně podnětná degustace to byla. Asi nejzajímavějším vínem, vyžadujícím největší intelektuální investici, bylo rozhodně Trebbiano z vinařství Valentini. Z červených se mi dost líbil Cabernet od Sella & Mosca a Chianti od Castello di Monsanto, to bych pil s velkou chutí. Valtellina byla také špičková, ale osobně odtamtud preferuji trochu jiný styl :-) Ale o tom zase příště…

Komentáře používají Disqus