pátek 9. března 2018

Nové vinařské podoblasti, Eduardo Chadwick, supermarketovky

krokonoseNová vinařská podoblast, slezská? Rozšíření počtu vinařských obcí? Možnost vysadit révu kdekoliv a časem se ukáže, jestli to byl dobrý nápad, nebo omezení na uznané vinařské podoblasti a obce? Pohledy různých stran (zde konkrétně Vinařské asociace ČR a Svazu vinařů ČR) se nejen v těchto otázkách významně liší. Můj názor je v tomhle podobný jako u mnoha dalších regulací a omezení… pryč s nimi! Pokud si budu chtít pěstovat révu v rodném Podkrkonoší a zvládnu tam připravovat vína, která splní běžné kvalitativní podmínky, tak ať mám možnost je normálně prodávat a zatřídit, klidně značená jako víno s původem „mimo tradiční oblast pěstování révy“ :-) Nevidím v tom nic špatného a problematiku dotací bych do toho vůbec netahal.

V Londýně již brzy začne další ročník festivalu RAW a časopis Decanter v jeho předzvěsti uveřejnil článek o „vzestupu naturálních vín“. A není to špatné čtení, klade i některé zajímavé otázky. A u tohohle časopisu ještě zůstaneme… titul Decanter Man of the Year 2018 získal Eduardo Chadwick, muž do jehož impéria patří nejen chilské legendy Seña, Viñedo Chadwick a Don Maximiano, ale i populární masovější značky Caliterra a především mé „guilty pleasure“ Errázuriz. Přijde mi, že právě Errázuriz se neustále zlepšuje a nabízí už od základních řad parádní poměr ceny a kvality. Nejen jejich Carmenére a Cabernetu Sauvignon jsem vypil spoustu (a manželka ještě víc) a vždy mám doma zásoby. Vozí Kupmeto.

Zajímavý zápisek o návštěvách Napa Valley, který srovnává zážitky na příkladu leteckého cestování v ekonomické a business (potažmo první) třídě. Není to nic úplně objevného, ale je dobré to mít na paměti, protože platí (byť určitě v menší míře) nejen pro Napa...

Když tu občas udělám nějaké hodnocení vín ze supermarketů, obvykle si vysloužím reakci, že takové věci tu nejsou potřeba a je zajímavější psát o charakterních vínech od dobrých vinařů. A zároveň jsou tyto články, tuplem pokud jde o vína z Lidlu, vůbec nejčtenější :-) Když se zase vrátím k tomu Decanteru, tak ten vína z řetězců hodnotí velmi pravidelně. Pravda, nabídka tamního Tesca, M&S, Sainsbury's, Waitrose ale i Lidlu či Aldi je drobátko… jinde (byť v tomhle ohledu se to u nás také výrazně zlepšilo). A když tak koukám na poslední report z Aldi, tak na podle všeho dost chutný crémant z Jury za v přepočtu něco málo přes dvě stovky docela dostávám chuť… :-)

Komentáře používají Disqus