čtvrtek 29. března 2018

Kalné Prosecco na Velikonoce

Sorelle-Bronca-VALDOBBIADENE-PROSECCO-DOCG-DIFETTO-PERFETTOVčera jsem otevřel dvě Prosecca připravená původní metodou dokvášení v lahvi a neodstřelená, colfòndo, viz jeden starší zápisek k tématu. Od vinařství Sorelle Bronca padlo Valdobbiadene Prosecco DOCG Difetto Perfetto. Tohle víno jsme měli na minulém Družstvu a pár lidí se k němu vrátilo mnohokrát (jako že třeba ve výsledku 10+ skleniček), pije se úplně samo. Světlá žlutá barva, opalizující. Čerstvá, lehce krémová aromatika, ovocnost žlutý meloun, lehce připálený kynutý koláč s rebarborou, akátový med, šumivé citronové céčko. Zábavné, jen co je pravda. Suché, hladší, s fajn kyselinou, lehké, perfektní pitelnost, jemnější a svým způsobem elegantní projev. Vinařství nevím proč na něj doporučuje širší Viognier/Chardonnay sklenku, musím někdy vykoušet :-)

Zanotto-Rude-2015O vinařství Ricardo Zanotto už jsem psal v článku My máme kaly, ó my se máme a znovu se zmiňoval o rok později u bublin typičtějšího střihu. Producent se ale zaměřuje především na colfòndo styl. V případě Rude 2015 (což je teda vino bianco frizzante, ne Prosecco, ale tím si radost nenechme kazit) je lehce extrémní styl, odrůda Glera a také Bianchetta zpracovány jako červené, tedy macerace na slupkách, dokvášení v lahvi, kompletně bez síření a neodstřelené a tedy kalné. Tmavší kalná žlutá do oranžové, slušný tlak ale perlení spíše méně výrazné. Trochu divočejší aroma, citrusová kůra, žluté ovoce, překvapivě šafrán. Suché, výrazné kyseliny, jasné třísloviny dodávající strukturu, slušná stavba a délka, zábavnost, lehce zemité. Super k nějakým mastnějším jídlům. Jinak víno má výhodu, že jde o bubliny a tím pádem se vypije relativně rychle po otevření a při nízké teplotě. Obávám se totiž, že ona zemitost by u běžného vína druhý den a při vyšší teplotě přešla do otravné myšiny, takhle ale nezlobí.

Nabalil jsem na prodloužený velikonoční víkend s přáteli ještě nějaké další kaly, stejně jako tyhle dva ze sortimentu Prosekárny. Ta od doby, co jsem jejich sortiment detailněji zkoumal, navezla hromady nových věcí. Od jedněch z nejstarších producentů v oblasti, zajímavé menší vinaře, úplné klasiky i kupu právě kalných, macerovaných a různých naturálních kousků. Musím se jim trochu pověnovat :-)

Komentáře používají Disqus