středa 8. srpna 2012

Ryzlink z Wachau, bílé Burgundsko a Rulandské šedé z Moravy

prager_riesling_hollerinV poslední době jsem docela otevíral bubliny a taky červená, počasí nedbaje, ale i několik bílých mi ve sklence skončilo. Kupříkladu o víkendu na návštěvě se hostitelka vytasila s Riesling Smaragd Hollerin 2009 z Weingut Prager (kdysi jsem tu něco psal), tedy top kategorií z Wachau od respektovaného vinaře a ze slušné vinice, jižního svahu s žulovým podložím, u obce Dürnstein. Víno prý stálo „nějak okolo 10 – 12€“, ale moc se mi tomu nechce věřit, normálně se pohybuje spíš na dvojnásobku a více. Tmavší zlatá barva. Poměrně hodně výrazná vůně, již lehce nazrálejší, efektní, sladce ovocitá, medová, bylinky, náznak barev a laků. Silnější až hutné v chuti, ovšem živé, s výtečnou říznou kyselinou, krásně postavené, plnější důraznější styl, medové, delší. Suché, ale se sladkostí ovoce a vyššího alkoholu. Výtečný kousek, jen na můj vkus je to snad až poněkud přepálené a trochu postrádá eleganci, už první doušek prozradí vše a je to trochu „tady mne máš, nic neskrývám, nic netajím, vezmi si mne…“. A trocha té zdrženlivosti je přeci jen sexy :-)

mikulski_bourgogne_chardonnay_2007Ve výprodeji u Domince jsem zakoupil Bourgogne Chardonnay 2007 z Domaine François Mikulski. Již jméno vinaře prozrazuje, že rodina pochází z Polska, nyní ale sídlí v Meursaultu a vína s příměsí posypové soli či přípravku proti vším se bát netřeba (obecně je tenhle boj proti potravinám z Polska trošku směšný, až budou lidé ochotni platit za kvalitu a nejen to tvrdit s nejlevnější „paštikou“ na rohlíku z importovaného mraženého polotovaru, tak se věci třeba pohnou… nebo taky ne). Každopádně k vínu. To je v klasické burgundské lahvi, s kovovou záklopkou a slušným (byť v mém případě komplet prosáklým) celokorkem, se zajímavou vinětou. Citronová barva. Stále velmi čerstvá a svěží vůně, citrusy, citronová kůra, nečekaně kiwi, čerstvé bylinky, trošku „zelenější“ travnatější dojem jako u některých sauvignonů v kombinaci s decentní krémovostí. Vyvolává dojem, že víno bude poměrně tvrdé, kyselejší. A to také je, kyseliny tam najdete kupu, ale je to pěkně postavené, čisté, živé, šťavnaté, spíše méně dřeva, příjemně udělané Chardonnay do gastronomie s minerální linkou a v parádní kondici i po pěti letech. Na základní burgundu fajn, jen tedy běžná prodejní cena pět stovek je nesmyslná (ale Burgundsko je odpudivě drahé tak nějak obecně, krásně je to vidět v žebříčku nejdražších vín světa, a u nás tuplem), ve slevě to bylo 280 a to už je zajímavější.

michlovsky_dowina_rulandske_sede_2008Moravský šeďák je povětšinou dost děs, vína plochá, nasládlá, nepřirozeně ovoněná, nezajímavá (a přesto se prodávající rychleji než housky v Tescu, když přijdou s oblíbenou akcí padesátník za kus). Čest všem výjimkám, že jich tedy není moc :-) Návštěva minulý týden přinesla Rulandské šedé 2008 pozdní sběr barrique původem ve viniční trati Sedlecko v obci Sedlec, řada Château Dowina vinařství Vinselekt Michlovský. Tmavší nazlátlá barva. Příjemná uleželejší vůně, čistá, vyzrále hroznová, lehce kořenitost, pečený chléb. Suché a poměrně silné v chuti, čisté, uhlazeně krémovější, delší, s dobrou kyselinou, snadno přístupné, sympatické pití. Vyvážené, nepřevoněné, poměrně přirozeně působící. Lehce vanilkově ovoněno dřevem, ale to tu očividně posloužilo i k jiným účelům, tipnul bych si i delší ležení na kalech a celkově seriózní přístup. Zase jednou potěšilo, že slušná šedá se najde i mimo sortiment různých „autentistů“, ale i v běžně dostupném sortimentu.

Komentáře používají Disqus