úterý 28. srpna 2012

Výsledky ankety „Snoubení vína s jídlem…“

snoubeni_lahev_burgundyAnketa o snoubení vína s jídlem je u konce. Jako už celkem tradičně jsem ji nepromyslel úplně dokonale a z možností mi vypadla jedna naprosto zásadní, jak to má určitě spousta lidí… totiž že pečlivě vyberete víno a k němu pak vymýšlíte ideální gastronomické snoubení :-) Ale ono to snad šlo někam napasovat. Největší skupina z vás, téměř 34 % z celkových 228 hlasujících, nějak složitě párování neřeší a prostě pocitově po něčem sáhne. Samozřejmě čím větší zkušenosti a praxe, tím pravděpodobnější, že budou dodrženy nějaké základní poučky (druhá nejčastější odpověď s více než 24 % hlasů) či půjde rovnou o ideální kombinaci :-) Třetí nejčastější odpovědí, a má to tak více než pětina hlasujících, je že víno pijete raději samostatně, bez jídla. A nejde se tu i docela dost takových, kteří si předem hledají vhodné kombinace či zkouší více různých vín, pokud spojení nefunguje ideálně. Rozhodně je jich mnohem více než těch, co víno k jídlu ze zásady nepijí, či je jim kombinace ukradená, hlavně že je na stole oboje :-) Kompletní výsledky níže.

anketa_snoubeni

Přiznám se, že já to mám v takových vlnách a vlastně se mi ve vlastní anketě hlasovalo dost složitě :-) Jsou celá období, kdy složitě řeším co k čemu otevřít, kdy za večer vytáhnu korek ze čtyř vín a stejně nakonec nejsem spokojen. A pak celé týdny, kdy prostě přinesu víno na které mám chuť a doufám, že se s jídlem nebude příliš mlátit. A pokud nesedí, tak ho piju před a po jídle :-) Každopádně si vždycky moc užívám zážitek v dobré restauraci, kde umí víno s jídlem dobře pospojovat a vylepšit zážitek z obojího. Jenže takových moc není, většinou je hlavním úspěchem, když se chutě navzájem nebijí :-) A leckdy, hlavně u takových těch záležitostí kde je na talíři kvanta různých chutí, to snad ani o moc lépe nejde. Jaký byl váš největší zážitek ze spojení jídla s vínem?

riegi

No a je tu samozřejmě anketa nová. Nevím jak to máte vy, ale v naší domácnosti mají lahve s vínem tendenci přibývat a obsazovat stále více prostoru (jen čekám, kdy budu přinucen vyklidit všechny poličky v běžné lednici, které jsem obsadil sherry). Prostě a jednoduše, ač má spotřeba rozhodně není malá, těch lahví co je NUTNÉ zakoupit a ochutnat je nějak víc. Dítě a hypotéka s tím snad něco udělají :o) Každopádně v další anketě se ptám… kolik nejvíce lahví vína jste doma / ve sklepě / v archivu kdy měli? :-)

Komentáře používají Disqus