pátek 6. ledna 2012

Investujete do vína? Ještě ne?!?

mince_ve_vineVždy jednou za čas se v našich médiích objevují pár řádků o úžasném byznyse investování do vína, třeba teď nedávno v hospodářkách. Někdo je to (výjimečně) slušně napsaný úvod do problematiky, jindy špatně skryté PR některého z dovozců, typicky ale vyvolává dojem „je potřeba pomoc odborníků, ale jinak se na tom dá snadno zbohatnout“. V tomhle ohledu mne dost pobavila nedávná zpráva z Decanteru, která tak trochu tiší nadšení nad „Čína koupí všechno“, zázračným růstem vín jako Lafite a celkově naznačuje, že i „bezpečná“ vína se mohou do budoucna stát parádní bublinou. Článek má jediný ale výborný komentář: „Nic dramatického pro milovníky vína“. A má pravdu. Normální nadšenci do vína si sice kvůli přechodu některých velkých vín do téměř čistě spekulativních investičních produktů mohou nechat zajít chuť, že je někdy budou mít šanci pořádně přechutnat, ale k dispozici mají tak obrovské množství jiných báječných kousků, že je to „v podstatě“ jedno.

Jak může člověk opravdu poznat svět vína, když (pokud není ochoten vydat za jednu degustaci částku někde v kategorii nákladů do dost fajn dovolenou) je téměř nemožné prochutnat etalony kvality z Burgundska a Bordeaux, ideálně ve vyzrálých ročnících? Přiznám se, že jsem taky trpěl, ale tak poslední rok už mne to pomalu opouští. Občas je možné se na nějaké velké víno ve skupině složit, jindy na některou z ještě dostupných degustací zaskočím, ale už se mi o Lafitech, Domaine de la Romanée-Conti a dalších nezdá :-) Je mi jasné, že zkušenostem Roberta Parkera, Clivea Coatese, Michaela Broadbenta a dalších odborníků se za současných podmínek už v podstatě není možné přiblížit, tak se raději zaměřuji na věci, které dostupné jsou a po pravdě leckdy dokáží nadchnout podobně, jako tahle velká „investiční“ vína. Je třeba najít si svůj niche market a udělat z nouze cnost :o)

Ale stejně… až se třeba poštěstí a narodí se mi potomek, tak… no… úplně zřetelně vidím, že budu chtít do sklepa nějaké to velké víno právě z jeho ročníku, takové co bude parádně zrát a za 18 let ho bude možné otevřít :-) A nebo s obrovským ziskem prodat do Číny, případně v té době třeba Indie či kdo ví jaké jiné země. Anebo, ještě pravděpodobněji, vyměnit za kvalitně zpracované pazourkové kopí s kmenem žijícím o zříceninu vedle :-) Nebyl by naopak lepší archiv destilátů, protože jdou v případě života v postapokalyptickém prostředí použít jako palivo? :-) Investujete do vína? Koupili jste nějaké zásadní velké víno v roce narození dítěte?

Komentáře používají Disqus