středa 18. ledna 2012

Mladý Ševčík, staré Žernoseky

sevcik_mlade_vinoLeden je období, kdy některá vinařství už mají podstatnou část produkce v lahvích a vesele se připravují na prodej. Pozoruji jistý vzor… taková vinařství mne obvykle příliš nebaví :-) Což ale neznamená, že už teď nemůže v lahvích zajímavé víno být, stejně jako třeba na svatého Martina. Včera večer jsem na Žižkově ve Veltlínu ochutnal sklenku mladého vína od Oty Ševčíka, směsi Modrého portugalu a Svatovavřineckého, a opět si ověřil, že u dobrých vinařů bude ročník 2011 na červená báječný a že loňské portugaly, kterých už měl několik vyloženě úchvatných, bude radost pít :-) Tenhle konkrétní kousek mi strašně připomněl dobré vzorečky přímo ze sudu, a nabídl náznak návštěvy sklepa i v pražských podmínkách. Mladičké, výrazně čerstvě ovocně aromatické, mísí se tam krásně zralé třešně a k tomu čerstvé hrozny a mošt, sbíhají se z toho sliny. Suché, středně plné, živé s více než náznakem perličky, ovocité, šťavnaté, lehce vápenitě minerální, s delším trochu zemitějším dozníváním. Vypil jsem sklenku s chutí. A kdybych nemusel do školy, tak dal další.

O víkendu se mi dostala do pařátů (tímto děkuji šlechetným dárcům, že se podělili) láhev starého Tramínu z Žernoseckého vinařství, šlo o pozdní sběr ročníku 1999 z vinice Pod Lovošem. Vinětu s ročníkem a obrázkem Porta Bohemica z hrdla, tenkrát ještě barevnou, jsem dával do pondělní hádanky. Víno nejspíše nebylo skladováno úplně ideálně (téměř jistě ne po celou dobu od lahvování) a to se na něm samozřejmě mohlo podepsat, ale archivních vín z Čech je pomálu a počítá se každá možnost pod korek se jim podívat.

tramin_1999_zernoseky

Víno měla tmavou barvu již s nádechem do bronzové. Vůně na první ovonění výrazně medová s kořenitými tóny, při troše pátrání vůně sušených květin, ale začíná převládat přezrálost a projev oxidace. Stále to ale není úplně mimo a přivonění vzbudilo jisté naděje. V chuti už bylo víno poněkud disharmonické, dalo se tam vyhledávat nějaké zbytky původního charakteru, ale oxidace dominovala a víno po pravdě nebylo příliš potěšení pít. Což se ovšem dalo očekávat. Vlastně tohle píšu spíš jako takovou výzvu pro sběratele, že je někdy dobré archiv začít rozebírat (obzvláště pokud víte, že podmínky uskladnění nejsou ideální) trochu dříve. Určitě se vždy najde dost vinných archeologů, co vám pomohou s bohulibou činností přechutnávání :-)

Komentáře používají Disqus