středa 25. ledna 2012

Dva novozélandské pinoty

kauri_bay_pinot_2007Občas mám děsnou chuť na pinot z nového světa a nejraději bych sahal (úspěšnost „to mi fakt chutná“ je největší) po těch z Nového Zélandu, ale nabídka v ČR není zrovna velká a ceny poměrně vysoké. Ale to po pravdě skoro všude, NZ se snaží udržet obraz „prestižního“ producenta, dokonce jejich vinařské organizace tlačí proti vývozu vína v tancích ve velkém a podobně. Což samozřejmě nefunguje a v super/hypermarketech po světě najdete jejich vína za pár mincí některé z mnoha nestabilních světových měn. Ale průměrná láhev novozélandského pinotu či sauvignonu je prostě trochu dražší. V nedávné době jsem odšrouboval a, na NZ netypicky, ošpuntoval dva vzorky. Oba v ceně zhruba 14€ i s poštovným z Německa (Vinexus). Tak se na ně mrkneme…

O single vineyard pinotu z Kauri Bay jsem tu už psal v článku Roztodivné Pinoty z Nového Zélandu, tenkrát mne hodně bavil a to byl i důvod, proč jsem zakoupil další ročník. Jejich Pinot Noir 2007 byl i tentokrát v burgundské lahvi, ale pod plastovou záklopkou se skrýval korek DIAM. Co to? :-) Slušná rubínová barva, nijak zvlášť hluboká. Klasická intenzivní a někdy až trochu vlezlá ovocitost Marlborough, trochu kořenitých tónů, ostřejší, ne úplně harmonické. V chuti suché, výrazné, ovocité, dost kyseliny, trpčí doznívání, kávová linka, jednodušší stavba, korektní. Voňavé, ale vlastně nic moc zajímavého. To mne teda zklamalo. A nevypadalo to, že by šlo o láhev otevřenou v nevhodnou dobu. Že by špatný kus?

wild_rock_cupids_arrow_pinot_noirWild Rock je středně velký podnik, který získává hrozny z vlastních i pronajatých vinic a další nakupuje, má tak surovinu hned z několika různých částí NZ. Hospodaří „udržitelně“, což je jeden z populárních termínů pro rozumnější práci s chemií na vinici, ale v případě zemí jako NZ či Austrálie také třeba pro šetření s vodou. Vlastně jde o takovou přístupnější řadu vín, za kterou stojí Steve Smith MW a tým z vinařství Craggy Range, které dělá jedny z vůbec nejlepších novozélandských pinotů (jeden jsem dával loni na domácí ochutnávku a pokud se nepletu, tak o něm stále nic nenapsal… hanba mi!). Cupid’s Arrow Pinot Noir 2008 pochází z vinic v Central Otago, z hroznů povětšinou ručně sbíraných. Kompletní odstopkování, fermentace v nerezu, zrání 9 měsíců na kalech ve francouzských barrique sudech (30% nových), lahvováno po vyčiření a filtraci pod šroub. Tmavší granátová barva. Vůně výrazně ovocitá spíše do tmavých peckovin, herbální „marihuana“ linka, kouř, přímočaře přístupné ale dost fajn. V chuti plnější, zaobleně sladce ovocité doplněné fajn kyselinou, dobrá stavba, působí poměrně dost mladě a ještě ne úplně srovnaně (ale po pravdě ani den rozdýchání větší harmonii nepřinesl), fajn délka. Ne špatné, trochu tomu ale chyběl nějaký X faktor. No prostě tentokrát sázka na jistotu v podobě NZ pinotů nevyšla na sto procent, co naděláte :-)

Komentáře používají Disqus