úterý 10. ledna 2012

Zweigelt z Rakouska, Kerner z Německa

claus_preisinger_vinarstvi_2Dnes zabrousíme dvakrát do německy mluvících zemí, nejprve to bude Rakousko a konkrétně Burgenland. Ve sklence mi skončil Zweigelt 2010 z vinařství Claus Preisinger, velmi zajímavého podniku (viz dost fajn web) sídlícího v Golsu. Pokud hledáte jejich vinařství, tak musíte vyjet z obce ven a až po pár stech metrech, uprostřed vinic, narazíte na moderní fantastickou stavbu, ve které Preisinger vinaří a bydlí. Jeli jsme tam naslepo bez objednání a byl bohužel jedním ze dvou vinařů, které jsme nezastihli, takže jsem nakonec koupil jen jedno základní víno ve vinotéce. Každopádně na fotkách tu máte alespoň tu budovu zvenku, lepší záběry jsou na jejich webu. Claus Preisinger (neplést s dalšími stejného příjmení, třeba Helmutem Preisingerem co taky dělá dost fajn vína) je už větší podnik, ale jede bio, je členem sdružení Pannobile a vůbec stojí za pozornost. S odrůdou Zweigelt pracuje hodně, jsou na ní postavena základní vína (toto čistě odrůdové i Basic směska) a je příměsí i v těch nejlepších.

claus_preisinger_vinarstvitvary_1

preisinger_zweigelt_2010Zweigelt má jednoduchou čistou vinětu a je uzavřen je šroubovým uzávěrem. Oproti jiným ročníkům byla desítka dost problémová, vinař sám píše, že šlo o asi na práci nejobtížnější ročník co pamatuje. Hrozny sbírány ručně, tříděny na vinic a následně i ve vinařství. Fermentace v nerezu (spontánní, bez dodaných kvasinek), následně zrání deset měsíců na kvasnicích v především starších dubových sudech. Velmi temná barva. Mladá tmavě ovocitá výrazné vůně ale hodně čerstvá, navozující očekává šťavnatého mladého vína. Tmavé třešně s živočišnou až brett naznačující linkou. V chuti suché, čisté, slušně postavené, poměrně dost kyseliny a tvrdší projev, který ovšem zajišťuje výbornou pitelnost. Je to takové „chutné“ červené na zapíjení všeho možného, nijak komplikované ale sympatické. Zaplatil jsem za něj 8.5€ a to stojí i v ročnících, kdy nabízí o kus víc, v tomhle směru bych spíš sáhnul po devítce. Každopádně ona šťavnatost a pitelnost je u Preisingera společná i dobrým ročníkům, rozhodně spíš než nějaké přezrálá nadubovaná obludnost se kterou se v Burgenlandu také snadno setkáte :-)

Hansch_kerner_2009A zase jednou se vrátíme i do Německa v podobě vín ze Saska, tentokrát to nebude žádné družstvo, ale Weingut Ricco Hänsch z Míšně a jejich Kerner 2009 halbtrocken, společně s Morio Muskat od vinaře jménem Frédéric Fourré (ano, to fakt nezní moc německy, je to Francouz co skončil shodou okolností v Drážďanech) zatím to nejzajímavější, co jsem odtamtud pil. Vinařství pracuje na 2ha poblíž Míšně (top poloha je asi Meißner Kapitelberg) s odrůdami Müller-Thurgau (mají staré keře, přes 50 let), Riesling, Kerner a Traminer, ročně připraví přibližně 8000 lahví. První vína pod vlastním jménem mají z ročníku 2007, do té doby, jako tisíce malých pěstitelů v Sasku, jejich hrozny zpracovávalo družstvo. Ochutnaný Kerner je v atypicky tvarované lahvi, s plastovou záklopkou a kratším celokorkem. Vůně poměrně výrazná, sladší květinový styl až do muškátových tónů, žlutý meloun, hruška, odkvétající růže a vůbec těžší „tramínově“ květinové vůně. Mění se, je poměrně vrstevnaté, zábavné. V chuti mírně nasládlé a kulatější, ale pěkně čisté, s dostatkem kyseliny, dobře pitelné, delší. O kus složitějších než jiná vína co jsem odtamtud pil, má to něco navíc. Tentokrát jsem vydaných zhruba 12+ euro ve vinotéce zas tolik nelitoval. Pokud budete chtít v Drážďanech nějaký vinný suvenýr, tak tohle vinařství mají i ve vinotéce hned u Frauenkirche. A jak chutná jejich Müller ze  starých keřů by mne dost zajímalo. Další tipy ze Saska viz třeba Morio Muskat a tip na jídlo v Drážďanech.

Komentáře používají Disqus