pondělí 9. ledna 2012

3x Jackfall Cabernet Sauvignon, Franc a směs

jackfall_totagas_2007Zase jeden odskok do Maďarska. Už i ve světě budí zájem hutnější červená vína, slavné světové odrůdy (od Cabernetu Sauvignon a Merlotu po Syrah) a vína připravená „ve stylu Bordeaux“, z nejjižnějšího tamního regionu, téměř na hranicích s Chorvatskem, Villány. Hodně dobré jméno mají podniky jako Bock József, Sauska, Gere Attila či Vylyan. Ve Villány se samozřejmě pěstují i odrůdy lokální, tradiční tam byl lehčí styl Modrého portugalu, najdete tam frankovku a podobně, ale já v nedávných podzimních dnech otevřel právě tři „moderní“ kousky. Připravilo je poměrně mladé, má asi desetiletou historii, vinařství Jackfall. To momentálně hospodaří na 13ha (s plány na rozvoj někam ke dvaceti) a primárně jede právě tahle světoznámá červená, na webu mají přehled, co na které vinici pěstují. Začneme jejich nejlevnějším červeným, i u nás prodáváno za 150,- Kč u Boden Fine Wines.

Jackfall Tótágas 2007 je „klasickou“ směsí Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc s trochou odrůdy Merlot. Viněta vyvolává dojem, že půjde o takové lehké hravé „párty“ víno, ale je to jih Maďarska, takže samozřejmě nečekejte vyloženě nízký alkohol (je tam 14%) :-) Zelená bordó láhev, plastová záklopka, twintop (drť + dvě pevné dvojplošky) korek. Temně granátová barva. Čisté, tmavě ovocité, nenadubovaně čerstvé a přímé, trochu kořenitosti, lehce zatěká alkohol, nekomplikovaně fajn. Suché, plnější, kulaté, čisté, dobře postavené, sladčeji ovocité, slušně dlouhé solidní nedřevěné a snadno přístupné červené. Za ty peníze myslím osloví mnohé.

jackfall_cabernet_franc_2007Jackfall Cabernet Franc 2007 jsme otevírali na ochutnávce před koncem roku, víno dostalo pár hodin v dekantační karafě. Zelená bordó láhev, kovová záklopka, plný korek. Temně přezrále ovocité, hutné ve vůni, zatěká alkohol, dost ovoněné dřevem do vanilky a toastovaného dřeva. Suché, silné, plné v chuti, poměrně výrazné třísloviny, nabušené, koncentrací až neharmonické. Obluda na 15% alkoholu, kde bych moc netipoval odrůdu a navíc je poněkud únavné ji pít. Ale kdo má rád fakt mohutná vína, tak by si mohl užít, mne to spíš minulo. Cena tři stovky.

jackfall_cabernet_sauvignon_2008Jackfall Cabernet Sauvignon 2008 je za stejnou cenu a i ambaláž je totožná, liší se jen v barvě viněty. Temná až neprůhledná barva. Výrazné, hutné, temně ovocné, grafit, černý rybíz, sušená uzená švestka. Nabušené, suché, plné v chuti, pěkně zakomponovaná vyšší kyselina, třísloviny a vliv dřeva. Hutné, dlouhé, pěkně postavené, s potenciálem se dále rozvíjet. Působí, i přes stejný alkohol 15%, o dost harmoničtějším dojmem než předchozí Cabernet Franc. Na téhle odrůdě mají postavené i jejich top cuvée Pillangó, až budou mít jednou chuť se zahřát v nějakém sychravém dni, tak mu možná dám šanci :-)

Komentáře používají Disqus