čtvrtek 19. ledna 2012

Dva mladé německé ryzlinky a jeden vyzrálý

 Dr. Randolf Kauer 2009 Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett feinherbTak jsem zase otevíral několik německých ryzlinků, je to taková sázka na jistotu. Ne že bych nezbožňoval třeba ty z Alsaska, to je jasné, ale na německých je prostě něco… jen těžko napodobitelného. U špiček z Alsaska se cítím trochu jako v galerii starých holandských mistrů a s vážnou náladou zkoumám každý namalovaný stín, Německo je pro mne, tedy především ty mladší kousky, takový moderní design, ostré hrany a nakopnutí představivosti. Teda… takhle to cítím zrovna teď a vždycky přijde nějaká láhev, která vyvolá dojmy úplně jiné :-) Ale konec plků, šup na víno. Co třeba takový Dr. Randolf Kauer 2009 Bacharacher Kloster Fürstental Riesling Kabinett feinherb?

O vinařství si můžete přečíst na stránkách dovozce, podle všeho jde o výraznější osobnost Středního Porýní, hrozny pěstuje v biorežimu (a ekologické zemědělství učí na škole v Geisenheimu). Láhev protáhlá klasika se šroubovým uzávěrem. Vůně od počátku intenzivní, mladá, slinosbíhavá, květiny, něco bylin a výrazně minerální, parádní. Mineralita z toho leze fakt pěkně, navíc víno se během večera hezky proměňovalo a trochu mi zbývá ještě na dnešek, tak možná do komentářů večer doplním další poznatky :-) Slušně výrazné i v chuti, spousta bezvadné kyseliny maskuje zbytkový cukr (od kategorie feinherb jsem čekal sladkost výraznější, ale ne že by mi chyběla; analyticky prý 13,9 g/l zbytkového cukru a 8,5 g/l kyselin) a víno působí spíše sušším dojmem. Moc pěkná stavba, šťavnaté, slušně dlouhé. Ó ano, to mne baví, hodně povedené. A krásně pitelné už teď, ale předvídám další pozitivní vývoj na lahvi. Momentálně už se tedy prodává ročník 2010, cena stejná okolo 250 Kč. Vyzkouším :-)

 Weingut Kochan 2009 Lieserer Schloßberg Riesling Spätlese trockenDruhý kousek má to nejlepší asi ještě před sebou. Weingut Kochan (web) 2009 Lieserer Schloßberg Riesling Spätlese trocken, víno z menšího moselského rodinného vinařství sídlícího v obci Lieser, je také v protáhlé typické lahvi se šroubem. Barva spíše bledší, decentní perlička. Jemná vůně, reduktivnější a poměrně sevřená, slinosbíhavá, mineralita v podobě vlhkých kamenů. Suché a živé v chuti, bezva kyselina, šťavnatost, slušná stavba a délka, vyvážené. Méně přístupné a i přes vyšší přívlastek o něco jednodušší než předchozí vzorek, ale docela by mne to zajímalo za pár let. Cena 220 Kč u CCPlanu.

J.B. Becker 1992er Riesling Wallufer Walkenberg Spätlese trockenNo a podíváme se i k Rýnu, ve sklence mi skončil také 1992er Riesling Wallufer Walkenberg Spätlese trocken vinařství J.B. Becker, o kterém (a kupě dalších vín tohoto podniku) jsem tu už psal. Výrazná zlatá barva. Intenzivní vůně, nazrálá, efektní. Minerální, bylinková, med, decentně barvy & laky, celek i přes výraznost poměrně elegantní a žádná vyložená pecka mezi oči. Suché, čisté, výborné kyseliny a struktura, minerální, slušně dlouhé, bylinkové, výborně pitelné. Vyzrálý (20 let!) německý ryzlink v parádní kondici, se kterým je radost trávit čas. Zdrojem opět CCPlan a cena i dnes téměř neuvěřitelných 395 Kč (před rokem jsem ho kupoval ještě o 35 Kč levněji). Mmmmm….

Komentáře používají Disqus