čtvrtek 26. ledna 2012

Falšované zprávy o zdravotních účincích vína, pilulka proti účinkům alkoholu, tetování

sklenka_cerveneho_toceniO co snadněji se píší zápisky jako Kardiolog radí: pijte víno každý den!, jen co je pravda. Ale nelze zamlčet i jiná fakta :-) University of Connecticut obvinila jednoho ze svých výzkumníků (viz článek na NYTimes a ořezaná verze na Novinky.cz) jménem Dipak K. Das, že opakovaně falšoval výsledky výzkumu resveratrolu a potažmo červeného vína a připisoval mu vyšší pozitivní účinky, než je realita. Vědec se brání, že chyby nejsou úmyslné, ale nejspíš k nim došlo v rekonvalescenci po prodělané mrtvici. Každopádně šlo jen o výzkum určitých okrajových vlastností této látky (další expert na resveratrol z Harvardu se dokonce vyjádřil, že o Dipaku Dasovi dosud neslyšel), takže žádná tragédie :o) Praktické zkoušky umírněné pravidelné konzumace vína stále dopadají dobře a pozitivní efekt má vlastní alkohol, resveratrol je spíš bonus navíc. Případ má vlastně větší dopady na obecnou problematiku rozdělování peněz na výzkum :-)

Ale když jsme u těch lékařských výzkumů… tým z UCLA přišel na to, co a jak ze staré čínské medicíny proti kocovině, která se získává ze stromu dužistopka (Hovenia), vlastně funguje. Látka dihydromyricetin umí blokovat efekt alkoholu na některé receptory v mozku, čímž zabrání nebo zpomalí efekty jako ospalost či nesmyslné blábolení (schopnost komunikovat). Ověřeno na laboratorních myších, testy na lidech teprve přijdou. Už vidím ty pilulky a říkám si, jestli jejich případná běžná dostupnost nakonec nebude mít přesně opačný efekt, než by si lékaři asi přáli… zvládneme vypít víc a degustační menu párovaná s jídlem budou ještě delší :o) No ale určitě to bude lepší, než žvýkání semínek rostliny jménem Ostropestřec mariánský, které teda taky funguje, ale hořkost v ústech je děsná a před degustací se opravdu nehodí. Zkoušeli jste někdy?

No a nakonec ještě jedna úprava těla :-) Až jednou úplně zblbnu, tak možná skončím na ruce s něčím takovým (fotka od TerroirNY)...

riesling_tatoo

Komentáře používají Disqus