čtvrtek 31. března 2016

Ráspiho Frankovka a další nová vína

Rok se sešel s rokem a Vinorum naskladnilo nové ročníky základních vín od Ráspiho (jmenuje se vlastně Horváth József), oblíbeného vinaře z maďarské obce Fertőrákos v oblasti Sopron, vlastně hned u hranic s Rakouskem a kousek od Neziderského jezera. Už jsem toho o něm napsal vícero a k jednomu z vín, základní frankovce, se pravidelně vracím ročník za ročníkem. Teď bylo dlouho vyprodané a ač mám stále zásoby ročníku 2009 a 2011, stejně jsem se na novinku moc těšil. A rovnou si projel i aktuální roséčko a bílou směs Tündér. Ráspi stále upravuje ambaláž, viněty se myslím postupně lepší a celá řada vín začíná dostávat nějaký řád. Pro základy používá šroubový uzávěr v barvě ladící s vínem/vinětou.

raspi_TerroirRáspi Kékfrankos 2013 (ano, aktuální mladý ročník základu je 2013; moje láhev byla číslo 2082 z celkových pěti tisíc) je stoprocentní frankovka ze starších výsadeb, kvašeno spontánně a takové ty běžné věci, školeno rok ve spíše použitých sudech. Nijak temná granátová barva. Svěží, čistě, šťavnatě peckovinově ovocné, pomezí červené a tmavší ovoce, od vůně tvrdší styl, lehce kouřovost a dřevo, decentní divokost a zemitost, dotyk herbálních tónů a jemné kořenitosti. Suché, lehčí až středně plné, živé, trochu tvrdší s páteří bezva kyseliny, čerstvé, peckovinové s dochutí cucání višňové pecky, energické, „chlastací“ a přitom dostatečně zábavné a zajímavé a vlastně docela elegantní, výborné pití. Ideál mírně chladnější a z burgundské sklenice, po pravdě mi to celé trochu evokovovalo lehčí červené Burgundsko a přinášelo podobný požitek. Trochu chladnější a štíhlejší projev krásně odpovídá ročníku a moc mne baví. Navíc perfektně drželo v lahvi do druhého dne, takže se nemusím bát, že je to na rychlé vypití. Tentokrát vína dovezli hodně a myslím hned tak se neprodá, ale stejně si rovnou beru dvě krabice a jedna myslím padne ještě během jara :-) Cena 235 Kč je fér, v Maďarsku zaplatíte prakticky stejně. (P.S. kdybych ten projev znal předem, tak Ráspiho poprosím, ať mi naplní pár pětilitrových bag-in-boxů :-)

Ráspi Rosé 2015 je směs různých červených odrůd (Frankovka, Zweiglet, Merlot a možná ještě něco dalšího) ve světle malinově růžové podobě, školeno úplně bez dřeva, a vzhledem k projevu bych si skoro tipnul, že je to odtah krátce macerovaného moštu pro koncentraci červeného. Jemnější ovocná aromatika, jahody, maliny, trochu rezavě kovová linka. Plnější, kulatější, ovocné s lehkým dotykem cukru ale slušnou kyselinou, vyvážené, přirozené a v pohodě. Na mne je to až moc plné a uhlazené, mám rád lehčí a říznější růžová, ale tchýně z toho byla nadšená (a za 145 Kč za láhev jí rád udělám radost) :-) Každopádně zajímavá předzvěst hutnějších nabušenějších červených, která nás z tohohle ročníku čekají.

Ráspi Tündér 2013 (láhev č. 2495 z celkových 4200 lahví) je směsí 50 % Furmint (velmi staré keře, okolo sto let, s malými hrozny) a k tomu 40% Leányka a 10% Zöldveltelini (Veltlínské zelené), taktéž starší výsadby okolo padesáti let. Pro mne Ráspi = červené, Tündér si z minulých let pamatuji docela výrazně dřevěný a vlastně mne nejvíce bavil u jeho stánku pro cyklisty na kraji obce, kde z něj dělali výrazný vinný střik. Tenhle ročník je znatelně jiný, především díky až roční maceraci hroznů. Tmavá barva, matnější zlatá. Výrazná vůně, trochu oxidativní štych, dřevo připomínající akát, hutnější, mírný dotyk těkavek, med, sušené květiny a ovoce, zajímavé. Chce pořádně rozdýchat. Suché, plnější, výrazné, seriózně strukturované bílé, fajn kyseliny, svíravost a jasné třísloviny z macerace, sušené malvice, poměrně dlouhé. Vypil jsem s chutí. Cena 225 Kč opět hodně dobrá. Bezvadně dostupný úvod do „oranžových vín“ :-)

raspi_vinice

Ráspi: Na výletě u Weningera a Ráspiho | Čekání na nový ročník oblíbené frankovky | Desetkrát József Horváth alias Ráspi | Skadar 2012 | Kékfrankos 2012 | Ráspi Kékfrankos Válogatás 2011 | Kékfrankos 2007 po mnoha letech | Siller 2012 | Kékfrankos 2011 | Kékfrankos 2008 | Kékfrankos Gneisz 2006

Komentáře používají Disqus