středa 23. března 2016

Druhé nejlevnější víno

Možná si vzpomínáte na nedávný zápisek Cenové excesy restauračních vinných lístků. Při pobytu v Londýně jsem zoufale hleděl na nabídku restaurací a hledal „dobrý nákup“, cokoliv s rozumnějším poměrem cena/kvalita, a trpěl jak zvíře. V jedné z restaurací jsem nakonec pil (nic moc) Fleurie a v další se jakž takž objev zadařil, skrývalo se tam krásné Cerasuolo di Vittoria z Cantine COS. Sommeliérku ta volba očividně potěšila a na závěr oběda mi přinesla sundanou vinětu. Ty zoufalci u stolu vedle, co trapně utratili £750 za Charmes-Chambertin 2006 z vinařství Claude Dugat, vinětu nedostali :-) Celá ta situace a hledání mi připomněla oblíbenou problematiku známou coby „druhého nejlevnější víno“.

Teorie si stojí zhruba tak, že nejlevnější víno na lístku má obvykle ještě horší poměr ceny a kvality než vše po něm. A navíc nikdo nechce vypadat jako „socka“ tím, že si dá to vůbec nejlevnější v nabídce. A tím přichází do hry „chytrá volba“, druhé nejlevnější víno. Zde si už objednávkou trapně připadat nemusíte, kvalita bude určitě vyšší a celkově jste na trauma z objednávky vyzráli. Samozřejmě restaurace tento „trik“ zná stejně dobře ne-li lépe než zákazníci, takže dává smysl vložit do lístku coby druhé nejlevnější něco s maximální marží… ;-) Někdy může být v této kategorii nabídka zajímavých vín, z regionů které nejsou tak slavné a ceny v nich dosud rozumné, jejichž objevením a kvalitou by se chtěl sommelier pochlubit. To je ideální stav, ke kterému nedochází tak často. Realita při pohledu do našich vinných lístků je taková, že stylově / kvalitativně / marží / zajímavostí se ta nejlevnější a druhá nejlevnější vína zase tolik neliší, rozhodně to nevypadá na snahu fenomén jakkoliv podchytit.

Pro zajímavost jsem si dovolil srovnání několika top pražských restaurací a jejich druhého nejlevnějšího vína (klasická sedmička, obvykle mají i něco po sklence či karafě či poloviční lahve). Cenové rozdíly jsou výrazné a dovolil bych si tvrdit i kvalita toho, co jako second cheapest do sklenky dostanete.

  • Grand Cru: Domaine de la Mordorée „Renaissance“ 2008 (299 Kč)
  • La Degustation Bohême Bourgeoise: Sauvignon blanc VOC 2014 Vinařství Kořínek (560 Kč)
  • Field: Pinot gris Jaroslav Osička nebo Veltlínské zelené VOC Lahofer (590 Kč)
  • Divinis: Sensuade Santa Barbara Rosato (595 Kč)
  • CottoCrudo: 2010 Surani Primitivo del Salento (650 Kč)
  • La Finestra: Valdibella Catarratto Munir 2013 nebo Pacina Il Secondo di Pacina 2012 (675 Kč)
  • Kalina: Zámecké vinařství Třebívlice (Čechy) Müller Thurgau Lucie 2012 či Muškát moravský Lucie 2012 (780 Kč)
  • Coda: František Mádl Rulandské šedé 2012 a další skupina vín za stejnou cenu (850 Kč)
  • V Zátiší: Sauvignon kabinet 2014 od Sůkala a další velká skupina vín za stejnou cenu (890 Kč)
  • Terasa U Zlaté studně: František Mádl Sauvignon pozdní sběr a další skupina vín za stejnou cenu (900 Kč)
  • Le Terroir: Jaroslav Osička Chardonnay či Sauvignon (990 Kč)
  • George Prime Steak: Otto Ilčík Rulandské Modré či Cline Viognier (1100 Kč)

Komentáře používají Disqus