pondělí 21. března 2016

Mišelínská fotohádanka

Jak už jistě víte, média se tomu věnovala až překvapivě hodně, tak ČR má novou restauraci s hvězdou Michelin. Zatím opět jen v Praze, zbytek republiky si bude muset počkat. Získala ji restaurace Field Radka Kašpárka (rozhovor s ním najdete na DVTV). Předchozích několik dní jsem strávil v Anglii, především v Londýně, výlet bez dětí byl vlastně hlavním dárkem pro manželku ke kulatinám. Program byl docela bohatý a gastronomicky se, krom hospodského a pouličního jídla, zaměřil na ověření, jak to teda s těmi hvězdičkami vypadá v zahraničí. Takže jsme dali podnik s jednou, dvěma i výjimečnými třemi hvězdami. Názor, kterým jsem měl dříve, přetrval. ČR už dávno měla mít jednu dvouhvězdu a pár dalších podniků má na jednu (obzvláště v přímém srovnání s úrovní některých * ve Francii nebo Švýcarsku). Komisaři gumárenského giganta to vidí jinak a samozřejmě mají řádově větší zkušenosti než já, ale nesouhlasit s nimi mohu, že jo :-)

Vím, že hvězdičky jsou čistě a jen za jídlo (resp. tak by to oficiálně být mělo, ale další faktory prostě šanci ji získat významně ovlivňují) a ostatní věci se hodnotí zvlášť. Přesto mne trochu překvapilo, že i trojhvězda ve stylu takového toho ultra francouzského luxusu dost kašlala na sklo. Sice tam byl milion číšníků, neustále vás někdo zpovzdálí sledoval a čekal na nejmenší příležitost něco uklidit, doplnit, podržet a tak. Ale zároveň Riesling z Alaska, Chardonnay a Pinot Noir z Burgundska i červené Bordeaux servírovali do sklenice stejného tvaru a velikosti, kterou bych já použil právě a jen na ten ryzlink. A červená byla navíc zbytečně teplá. Možná je překvapil nezvykle slunečný jasný den, v Londýně touto dobou velmi nečekaný zážitek, v restauraci udělalo docela vedro :o)


K tématu jídel a vína, stihli jsme totiž i zajímavou degustaci vín z nové americké vlny, se určitě dostanu ještě později. Dneska vám dám jen takovou malou hádanku. Jedna, dvě, tři nebo žádná hvězda? Vím, že čistě z fotek těžko soudit jestli to jen hezky/ošklivě vypadá nebo i podobně chutná, ale jen tak pro zábavu… :-)

P.S. V novém průvodci po hlavních městech Evropy má vídeňský podnik Mraz & Sohn dvě hvězdy místo dřívější jedné, přišlo mi to lepší než jednohvězda už před pěti lety. A třetí hvězdu, jako první podnik v Kodani, dostalo Geranium. O tom jsem se krátce zmiňoval dříve, jídlo nás tam bavilo, ale vlastně nám ve městě víc sedlo jednohvězdičkové Kadeau.

Komentáře používají Disqus