Jak už jistě víte, média se tomu věnovala až překvapivě hodně, tak ČR má novou restauraci s hvězdou Michelin. Zatím opět jen v Praze, zbytek republiky si bude muset počkat. Získala ji restaurace Field Radka Kašpárka (rozhovor s ním najdete na DVTV). Předchozích několik dní jsem strávil v Anglii, především v Londýně, výlet bez dětí byl vlastně hlavním dárkem pro manželku ke kulatinám. Program byl docela bohatý a gastronomicky se, krom hospodského a pouličního jídla, zaměřil na ověření, jak to teda s těmi hvězdičkami vypadá v zahraničí. Takže jsme dali podnik s jednou, dvěma i výjimečnými třemi hvězdami. Názor, kterým jsem měl dříve, přetrval. ČR už dávno měla mít jednu dvouhvězdu a pár dalších podniků má na jednu (obzvláště v přímém srovnání s úrovní některých * ve Francii nebo Švýcarsku). Komisaři gumárenského giganta to vidí jinak a samozřejmě mají řádově větší zkušenosti než já, ale nesouhlasit s nimi mohu, že jo :-)
Vím, že hvězdičky jsou čistě a jen za jídlo (resp. tak by to oficiálně být mělo, ale další faktory prostě šanci ji získat významně ovlivňují) a ostatní věci se hodnotí zvlášť. Přesto mne trochu překvapilo, že i trojhvězda ve stylu takového toho ultra francouzského luxusu dost kašlala na sklo. Sice tam byl milion číšníků, neustále vás někdo zpovzdálí sledoval a čekal na nejmenší příležitost něco uklidit, doplnit, podržet a tak. Ale zároveň Riesling z Alaska, Chardonnay a Pinot Noir z Burgundska i červené Bordeaux servírovali do sklenice stejného tvaru a velikosti, kterou bych já použil právě a jen na ten ryzlink. A červená byla navíc zbytečně teplá. Možná je překvapil nezvykle slunečný jasný den, v Londýně touto dobou velmi nečekaný zážitek, v restauraci udělalo docela vedro :o)
K tématu jídel a vína, stihli jsme totiž i zajímavou degustaci vín z nové americké vlny, se určitě dostanu ještě později. Dneska vám dám jen takovou malou hádanku. Jedna, dvě, tři nebo žádná hvězda? Vím, že čistě z fotek těžko soudit jestli to jen hezky/ošklivě vypadá nebo i podobně chutná, ale jen tak pro zábavu… :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhH41mx4prE5h0aHb1c5jptjGHAP7L-uehYclpOvoNnQrGOxyH-k2SLFderKLS1cXTLcR5y8SRoLm35QTrlb1GgQ08giiDf2nVbh1b_NQD6nPEvAjVQMwUfz18avyQpv9F_TYxAFa_IIZg/s400/jidla_1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3xmJBic73_0ckf_rR931UVL2m1ZoypnCfbMP8p9swqT218PlblQ9qMRm_P7kPnIkYwR7YAZQBB3nKOUs-XfGh9vZkVxPYtWNC0GvERkUTK4s4AmoKB23eB0KUdxqJ2jNSITjXo7cLHIg/s400/jidla_2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjClmS1NO2H8WcUDCiw1vEYDp9VX6s76CuuEkGPI91fVqMTErNOmQunQLSe0Jl6D6osSZ3muaztUxyWuItTXe0I5JzGU03nYdtnj2NBq791_TLzl5QYSf8RGIEQIbHgf_pbrvErPN1ppoQ/s400/jidla_3.jpg)
P.S. V novém průvodci po hlavních městech Evropy má vídeňský podnik Mraz & Sohn dvě hvězdy místo dřívější jedné, přišlo mi to lepší než jednohvězda už před pěti lety. A třetí hvězdu, jako první podnik v Kodani, dostalo Geranium. O tom jsem se krátce zmiňoval dříve, jídlo nás tam bavilo, ale vlastně nám ve městě víc sedlo jednohvězdičkové Kadeau.