středa 30. března 2016

2x Cimarosa, privátní značka Lidlu

Dneska to bude o vínech z Lidlu. Není to sice můj obvyklý nákupní zdroj, ale když se sem tam vyskytnu poblíž jejich prodejny, do „vinotékové“ sekce celkem rád nehlédnu. Občas se tam objeví zajímavá vína za dost slušné ceny, výprodej Bordeaux a tak, obvyklá nabídka mne ale příliš neoslovuje. Byť třebas některá vína Cimarosa zaujmout dokážou. Oproti řadám v Tescu, Marks & Spencer a dalších na nich není na první pohled patrné, že se jedná o privátní značku Lidlu, pod jménem Cimarosa si tento řetězec nechává lahvovat novosvětská vína z Chile, Austrálie, Jižní Afriky, Kalifornie a tak, typicky jde o základní „technicky čistou a bezvadnou“ průmyslovou produkci. Občas tahle vína i vyhrají i nějakou soutěž (celou produkcí soutěže dost obesílají a nezapomenout pochlubit i bronzem), třeba jejich základní Cabernet z Chile má zlatou na Decanter world wine awards a ocenění jednoho z top vín poměru cena/kvalita tamtéž :-) No nic, jak je to s medailemi všichni dobře víme. Každopádně tu úplně základní řadu Lidl obohatil i o dražší výběrovou, i viněty vypadají o dost lépe. Já zkusmo sáhl po Sauvignonu z Nového Zélandu a Pinot Noir z Chile.

Cimarosa Sauvignon Blanc Marlborough Estate Selection 2014 (a na trhu už je i 2015) pro Lidl připravuje slavný a i na našem trhu víny pod jejich vlastním jménem zastoupený novozélandský Yealands Estate. Při ceně 129 Kč je ovšem Cimarosa někde na polovině toho, co zaplatíte za základní Peter Yealands Sauvignon. Nejde o totožné víno, ale kvalitativně od sebe nejsou zase tolik. Zelená bordó láhev, šroubový uzávěr. Světlá citronová barva. Již mírně nazrálá vůně, mix travnatosti / herbálnosti a trochy tropického ovoce, není to takové to úplně ostře až nepříjemně vlezle zelené, karambola, čerstvost, limetka. Suché, středně plné, šťavnaté, citrusové, slušná délka, čistě udělané. Vyvážené, dost slušné víno, typický projev, pro příznivce stylu povedený kousek za výborné peníze.

Cimarosa Pinot Noir Limited Edition Leyda Valley 2013 pochází od chilského producenta Viña Luis Felipe Edwards, opět jméno na našem trhu zastoupené i víny pod jejich vlastním jménem. Stylem, ambaláží a způsobem přípravy (půl roku v dubových sudech z francouzského dřeva) odpovídá spíše jejich Reserva než základní řadě. A v tomto případě i cenou na našem trhu, já platil „akčních“ 169 Kč ale běžně je spíše za stovky dvě. Burgundská láhev, tenčí kovová záklopka, celokorek. Tmavší rubínová barva. Výraznější sladší vyzrále ovocná aromatika, jahody až do kompotované podoby, tmavší peckoviny, toastované dřevo, trochu rušivě zatěká výraznější alkohol. Suché v chuti, poměrně plné a intenzivní, Pinot z Chile v tom je docela poznat. Dobrá kyselina, měkčí tříslo, sladká ovocnost, slušná teplejší sladší dochuť s toastovaným dřevem. Opět znát výraznější alkohol, který stejně jako ve vůni projev trochu vyhazuje z harmonie a prostě není zakomponován ideálně. Mně tenhle styl moc nebere, ale věřím, že kupu lidí osloví a alkohol jim vadit nebude.

Vím, že zábavnější (a návštěvnost snáze generující) jsou sžíravé kritiky, a vína z Lidlu a obecně supermarketů k nim často poskytují ideální příležitost. Koupit tam sadu otřesných vín a kopnout si do nich není nejmenší problém. Ale zde by takový postoj prostě nebyl na místě. Obě vína jsou v pořádku. Vždy raději podpořím menší dovozce a malé nezávislé vinaře, většina konzumentů vína však pije něco jiného. A v oceánu milionů litrů průmyslových vín jsou tahle dvě nadprůměrem. A ne, Lidl mne nezaplatil, tato zkušenost mne stála 298 Kč + čas :-)

Lidl téma: Kvalita za nízkou cenu z Lidlu? | Lidl a pět francouzských vín | Uherské Hradiště, Brod a víno z Lidlu | Dvě Bordeaux z Lidlu, jedno velmi sladké |O jednom trochu depresivním výprodeji

Komentáře používají Disqus