pátek 11. března 2016

Výsledky dotazníku o skladování vína a počtu lahví

Pro dnešek jsem si připravil trochu statistiky, výsledky dotazníku na téma kolik lahví vína máte a jak je skladujete. Celkem zodpovědělo 268 čtenářů Jižního svahu, což je myslím docela slušný vzorek. Rozložení sil je takové, že více než polovina (55,6 %) se označila za vinné nadšence, dalších 28,4 % pouze za běžné konzumenty vína (což, pokud vyplňujete podobný dotazník na vinném webu, asi nebude vždycky pravda ;-) a zbylých šestnáct procent jsou profíci v oboru (vinaři, dovozci atd.). Přes pětinu z vás, konkrétně 21,3 %, má doma 20 až 50 flašek vína. S 17,9 % byla druhou nejčastější variantou 51 až 100 lahví a na třetím místě s 15,7 % ještě trochu vyšších 101 až 200 lahví. Pět z vás (1,9 %) odpovědělo „Koupím a piju, neskladuju“ (z toho dva vinaři :o) a dalších 14,6 % mí doma méně než dvacet lahví, což je v příkrém rozporu s označením za běžného konzumenta. Pokud máte doma uloženo nad dvacet lahví vína a dokonce vlastníte vinnou chladničku, tak prostě už běžným konzumentem nejste :-) Jinak ve skupině nad dvě stovky lahví se pohybuje 28,7 % z vás a logicky častěji profíci, ale stále i dost vinných nadšenců, i ve skupinách přes pět stovek a tisíc mají zastoupení. Tisíc a více lahví vlastní 6 % respondentů, 501-1000 lahví „jen“ 5,6 %. Prostě jak to přeskočí pětistovku, tak je pravděpodobnější, že časem vyleze i přes tisíc ;-)

Jinak žijeme v docela pozitivní době, 33,6 % z Vás je momentálně zásobeno vůbec nejlépe co pamatují a 49,6 % možná někdy mělo doma i více vína, ale jen o trochu. Mnohem více lahví dříve vlastnilo 16,8 % z vás. Většina z vás skladuje vína na několika různých místech, samostatně stojí obvykle jen běžný sklep nebo speciální vinná chladnička, které jsou vůbec nejobvyklejšími způsoby (sklep 44 %, vinná chladnička 36,1 %). Skoro pětina používá na pár lahví i běžnou ledničku, znovu pětina je dává do špajzu, téměř čtvrtina disponuje vinných sklepem. Pronajatý archivní box je spíše neobvyklé řešení. Čtyři z vás mají lahve chytře v klimatizované serverovně…

Doplňující dotaz ohledně vinné chladničky ukazuje nekonzistentnost v odpovědích, protože vlastnictví vinné chladničky zde přiznává 42,6 % z vás (oproti 36,1 výše v používaných metodách skladování). 35,4 % vinnou chladničku nemá a nepotřebuje/nechce, dalších 22 % nemá ale užilo by. Mezi vinnými chladničkami pak převažuje střední kapacita 25 až 100 lahví (42 %), na druhém místě jsou chladničky menší (27 %) a na třetím ty větší (17,5 %). Přes třináct procent chladničkářů jich pak má hned několik :-)

Z výše uvedených dat lze usuzovat leccos, především pak to, že čtenáři Jižního svahu celkem dost pijí a nebojí se mít doma slušné zásoby vína, což se tak nějak dalo tušit už předtím :-) A pokud by někoho zajímalo, jak jsem na tom já, tak na různých místech mám uskladněno mezi 500 a 1000 lahví a momentálně je to asi o něco méně než bývalo maximum. Vína skladuji prakticky všude – ve dvou vinných chladničkách, v menší míře a hlavně otevřené věci v běžné lednici, pár (desítek) lahvi je v chladné pracovně, další hromada v běžném sklepě a o dost větší kupa v pronajatém archivním boxu. Takže asi tak :-)

Komentáře používají Disqus