úterý 21. srpna 2012

Finalisté Vinaře roku – koho byste zvolili vy?

vinar_roku_deguVe čtvrtek proběhne vyhlášení dalšího ročníku soutěže Vinař roku, titulu „který si nekoupíte“. Co přesně má toto pošťouchnutí z podtitulku reklamních poutačů znamenat si každý jistě vyloží po svém, jisté však je, že (minimálně) jednu konkurenční soutěž a ostatně i pár vinařů, poctivých vítězů, to muselo nutně zvednout ze židlí :-) Loni jsem se účastnil jako „pozorovatel“ finálového kola (a pak reportoval i z vyhlášení vítěze), letos zaskočím alespoň na to vyhlášení a přechutnat si nejen vítěznou kolekci sám. Pořadateli se opět podařilo získat do komise hned několik Masters of Wine (poslal jsem jim sadu dotazů, snad získám nějaké odpovědi) a dalších uznávaných zahraničních odborníků. Z přihlášených kolekcí již vyplynula osmička finalistů, překvapivá snad v jediném bodu.

troja_kaplickaTitul bude obhajovat Vinařství Josef Valihrach a objevuje se znovu celkem typická sbírka jmen známých z let předchozích: Znovín Znojmo, Vinařství Proqin, Vinařství Kolby (u kterého Sazka momentálně vyprodává své zásoby, zrovna dneska jsem naskladňoval jejich Modrý portugal), Vinařství Krist a loňský vítěz Vinařství Volařík. Nově je v soutěži Mikrosvín Mikulov, ač bych přísahal (a omlouvám se za předchozí dezinformaci), že už jsem je tam, či alespoň na následných Dobřichovických vinařských slavnostech, viděl :-) Dost překvapivé je ale poslední jméno, o titul se utká též Botanická zahrada Praha s Vinicí Svatá Klára. Jejich vína mi vždy přišla spíš jako suvenýr z Prahy než cokoliv seriózního (ale u leckterých dalších finalistů také o kvalitách podstatné části jejich vín pochybuji a přijde mi, že nepřekračují kategorii běžného schematického spotřebního zboží, nic čeho by nebyla ve světě záplava), ale třeba se něco změnilo a na přechutnávku se tak dost těším :-)

jozka_valihrach

Pokud byste museli volit z osmi výše uvedených vinařství… kdo by to byl? Já mám celkem jasno a klidně bych potřetí přiřkl titul Valihrachovi (loni účast v soutěži vynechal a místo toho šel do hodnotící komise, proto nevyhrál třikrát za sebou :o). Docela bych to přál, za všechny možné jejich aktivity, i Znovínu. Ale ti časem určitě získají alespoň titul Vinařství roku :-) Vaše volba? A tip, jak to dopadne ve skutečnosti? :-)

Komentáře používají Disqus