pátek 19. srpna 2011

Vinař roku vyhlášen a burčák na cestě

volarik_mlynek_kadrnka_s_cenouNa téma Vinař roku, včetně vlastního hodnocení finálových osmi vinařství a tipu na vítěze, jsem se zdlouhavě rozepsal včera ráno. Večer se pak zúčastnil oslavy vyhlášení výsledků a degustace, informace o udělených cenách jsem v přímém přenosu házel na Twitter a Facebook Jižního svahu, ale stejně si je tu zopákneme :-) Ocenění za tradiční a přírodní postupy ve vinařství si odnesl Josef Abrle z Pavlova a šlo tedy na správné místo. Během předávání cen se Abrle pochlubil, že používá pouze herbicid M2R – motyka a dvě ruce. Do síně slávy českého a moravského vinařství byl uveden Miloš Michlovský, dle slov Ivo Dvořáka „protože je nejlepší“. Zástupce vinařství Vinselekt Michlovský se na pódium vrátil také pro třetí místo ve Vinaři roku 2011. Vystřídán byl vinařstvím Kosík z Tvrdonic na místě druhém. A konečně první místo – Vinařství Volařík z Mikulova. Zde bych rád opravil iDnes (které si s výběrem fotky opravdu nedělalo starosti) i iHned – ten rozesmátý pán, který si uměl předávání cen i zbytek večera užít opravdu měrou vrchovatou, není Miroslav Volařík, ale hlavní enolog vinařství, Filip Mlýnek. Doprovázel ho vinohradník Jindřich Kadrnka. Donutit je na chvilku přestat křepčit a postát mi na „seriózní“ fotku vůbec nebylo snadné :o)

volarik_mlynek_kadrnka_schodynabdika_vin666_apri

Na následné degustaci po předání cen bylo k dispozici několik stovek vín, účastníků prvního kola hodnocení i finálových 48. Přejížděl jsem očima nabídku desítek vinařství, od domácích špiček, přes velké hráče až po vinaře, o kterých jsem slyšel poprvé. Hodně zajímavé, podobně široká nabídka na jednou místě je dost výjimečná záležitost. Večer sváděl spíše k popíjení a povídání než psaní poznámek, takže tentokrát žádné tipy. Snad jen, že Skale 2005 od Pavla Springera si pouhých 76 bodů opravdu nezaslouží, a nejen červená od Sůkala byla výborná :-) Zkoušel jsem všemožná Rulandská modrá, povětšinou tedy nadšen nebyl, ale pár pěkných kousků objevil (ďábelsky očislovaný vzorek #666 byl spíše z těch průměrnějších, ale pobavil vinětou). A to je asi tak k vinaři roku vše, z ostatního jsem se vypsal včera. A můj tip na TOP 3 myslím nebyl vyloženě mimo ;-) Jinak nemedailová místa šla: 4. Proquin, 5. Znovín Znojmo, 6. Vinné sklepy Valtice, 7. Kolby, 8. Krist. Na webu organizítora je soubor s bodovými výsledky jednotlivých vín. Kdo by byl vaším favoritem z letošní osmice postoupivších? A mimo ni?

volarik_mlynek_kadrnka_novinarky
volarik_mlynek_kadrnka_podiumvolarik_predevani_ceny

Máme pro Vás skvělou zprávu, do našich vinoték dnes dorazil čerstvý burčák! Je přímo z vinařství Bisenc ze Bzence a byl vyroben z hroznů odrůdy Irsai Oliver, je tedy krásně voňavý a zajisté uspokojí Vaše chuťové buňky.“ Tenhle e-mail mi včera dorazil a já si říkal „a už je to tu zase“ :o) Od 1. srpna je oficiálně možno prodávat burčák, začíná se objevovat už od minulého týdne všude možně. O původu leckterých z nich (jak geografickém, tak použitým ovocem) opět bude možné s úspěchem pochybovat, jako každý rok. Ale postupně se objeví i ověřené kousky opravdu z Moravy a hroznů (z Čech asi moc ne, tady budou rádi za vůbec nějakou úrodu… třeba vinařství Chrámce surově přiznalo, že aby mohlo prodávat nějaký zkvašený mošt a ostatně i připravit víno, tak nakoupí surovinu například na Slovensku). Letos se po burčáku nehodlám nějak pídit, prostě si počkám až něco málo připraví ve sklípku na Grébovce, to bude pro Pražáka stylovější, než popíjet nějaký dovezený kdo ví odkud :-) Už jste viděli někde nabízet burčák? Odkud byl?

Komentáře používají Disqus