středa 10. srpna 2011

Jabčáky – cider, cyder, cidre i sidra

jablka_sklenickyTak jsme se včera zase jednou sešli nad pár lahvemi. Popít, pokecat si, mít se dobře :-) Tentokrát tématem nebylo víno, ale cidre. Oblíbený to letní nápoj (ovšem užitečný v průběhu celého roku), stoupající na popularitě nejen zde v ČR, kde k tomu má velký prostor (= donedávna tu byla dominance piva až příliš velká), ale i v dalších zemích. Decka cideru jako aperitiv nyní bývá běžnou nabídkou v solidních zahraničních restauracích a řadí se hezky vedle šumivých vín a dalších tradičních nápojů. A dobře tomu tak! Naposledy jsem se tu o cideru zmiňoval v článku Dvakrát hodně povedený cidre / cider, ze kterého se proklikáte i na mé další zápisky, dnes se vrhnu rovnou na jednotlivé degustační vzorky. Krom jablek to budou i dvě hrušky :-)

Pro celkem šestnáct účastníků, většinou vinných nadšenců, jsem vybral sérii jabčáků běžně dostupných na našem trhu a doplnil i něco nealkoholického. Na stole byla a jedla se jablka, degustaci jsme začali běžným supermarketovým jablečným moštem z koncentrátu a pokračovali moštem o pořádný kus lepším, Vitaminátorem (zde i s hezkou demonstrací sedimentace dužiny po přelití do čiré lahve) :-) Díky novému českému producentovi, F. H. Prager, jsme si mohli vyzkoušet hodně povedený šťavnatý jablečný burčák. A „mimo soutěž“ také jejich druhou a čerstvě dokvašenou šarži cideru, o den dříve čerstvě stočenou zatím jen pro účely ochutnávky. Potřebuje ještě nějaký čas aby se rozležel, zatím je poněkud zaprděný a nevycválaný, ale pokud ho nedocukří (pasterizaci, filtraci, dobarvování, sycení a podobné věci nedělají), tak by z toho mohlo být dost výrazné a opravdu hodně suché pití pro nadšence. Nějaký ten gram cukru by mu možná nakonec neuškodil, má-li být cílem běžný konzument :-) Jablka berou od sadařů z Polabí, příprava cideru probíha ve sklípku v Libni. Určitě o nich ještě uslyšíme.

sada_cideru
A pak už přišla sada běžných lahvovaných ciderů, postupně podávaných naslepo a před odhalením hodnocených na jednoduché stupnici – spíš bych si znovu nedal, v pohodě pití (průměr), tohle bych vyloženě dal znovu. Hlasování celé skupiny u jednotlivých vzorků uvedu. Celkem jsem otevíral 11 různých kousků, především suchých či polosuchých, z Anglie, ČR, Francie a Španělska

val_de_rance_cru_bretonVal de Rance – Cidre Bouché Brut Cru Breton, alk. 5%
Cena: 69,- Kč (0.375 Talpress), 135,- Kč (0.75l cidre.cz)
Bretaňský cidre produkovaný kooperativou několika stovek pěstitelů jablek, mají různé varianty (brut, doux, bio, nepasterizovaný) a na webu pěkný přehled odrůd jablek a jejich projevu. Ročně zpracují 10 – 15 tisíc tun jablek, většinou v nerezových tancích a na takhle velký podnik docela tradičně, bez zbytečných úprav. Spolehlivé dobré kousky. A díku tomu, že je pravidelně beru skrze větší nákup skupiny nadšenců, tak i za bezkonkurenční ceny (méně než 70,- Kč za sedmičku, běžně dvojnásobek).
Poznámky: Poměrně tmavá barva a pěkné perlení, dost voňavé, sladce jablečné, suché, čisté, trochu trpčí, delší, výrazné, dobré kyseliny, trochu rustikálnější, zemitější. Dost fajn představitel cidre z Bretaně, onen náznak „pecky, stopky, vosy a několik rozemletých sadařů“ v chuti některým účastníkům nevyhovoval, já ho po pravdě dost vyhledávám.
Hodnocení skupiny: 7 vyloženě kladných, 3 záporné, 6 průměr

mad_appleMad Apple, alk. 6%
Cena: 39,- Kč (0.33l láhev) či 49,- Kč (0.5l láhev)
První český komerční kousek, nově i točený, experimentují se zráním ve dřevě a tak. Psal jsem o nich v článku Šílená jablka aneb cider v ČR, od té doby se hodně rozjíždí a ciderová vlna nabírá na síle! Jejich cider je bez dobarvování, regulátorů kyselosti a podobně.
Poznámky: Bledší zlatavá barva, hodně voňavé s přesunem od jablek spíše do sladší medové, mírně nasládlé a medové (taková vinná, květinová medovost) v chuti, pěkná kyselina, dobré perlení, líbivější efektní kousek. Očividně jsou jednotlivé šarže odlišené, tohle bylo ze třetinkových lahví co teď vidím běžně na pultech. I podle hodnocení celé skupiny se to celkem trefilo do vkusu.
Hodnocení skupiny: 4 vyloženě kladné, 0 záporných, 12 průměr

lagar_de_caminTrabanco – Sidra Lagar de Camin, brut, alk. 5.5 %
Cena: 129,- Kč (Talpress, 0.75l)
Odskok do Španělska, jde o mix různých odrůd moštových jablek. Kvašeno v tancích z ořešáku za kontrolované (nízké) teploty a následně jde do nerezových tanků.
Poznámky: Bledší citrónová barva. Aromaticky jablečné s lehkým dojmem dřeva, jednodušší. Spíše polosuché v chuti s dostatečnou kyselinou, medová linka a trochu těkavka, slušná délka, ne úplně vyvážené, obyčejné.
Hodnocení skupiny: 3 vyloženě kladné, 10 záporných, 3 průměr

green_goblinWychwood – Green Goblin, alk. 6%
Cena: 59,- Kč (0.5l Talpress)
Pro pivovar Wychwood tento cider vyrábí Thatchers (od tohoto roku už ho najdete i přímo pod jejich značkou), tradiční a slavný britský producent ze Somersetu s více než stoletou historií. Momentálně produkují přes milion litrů cideru ročně, což je řadí k větším hráčům, ale zaměřují se spíše na kvalitní produkci v řadě Premium. Experimentují i s hruškami či ochucenými cidery, ale jejich základem jsou kvalitní přirozené jablečné (dělají i zajímavé varianty z jedné odrůdy jablek, včetně rosé lahvované do klasické čiré vinné sedmičky se šroubovým uzávěrem). Najdete je sem tam i pod hlavičkou některých řetězců a dělají i kousky z jablečného koncentrátu a různými „přídavky“ (regulátory kyselost atp.). Green Goblin zraje ve sto let starých sudech (skřet z hlubokého lesa) a je vyroben z místních typických a spíše trpčích odrůd (Dabinett, Somerset Redstreak). Navíc tradičními postupy, bez různých moderních hrátek.
Poznámky: Tmavší zlatá barva, jemné perlení. Lehce zaprděné na úvod, navozuje dojem kyselosti postupně se otevírá do komplexnější ovocných aromat, živočišnějších, hodně zajímavých. V chuti spíše suché, vyvážené, jemnější, dobrá délka, trochu pecičková trpkost, elegantní projev. Dost zajímavé, jen chce trochu času ve sklence. Pro několik účastníků favorit večera.
Hodnocení skupiny: 5 vyloženě kladných, 1 záporné, 10 průměr

somerset_vintage_ciderM&S – Somerset Vintage Cider 2009, alk 6.6%
Cena: 49,- Kč (0.5l M&S)
Pro Marks & Spencers tento cider připravuje firma Thatchers, vyroben je pouze z jablek jednoho ročníku. Technologicky je tam studená filtrace, fermentace i zrání v dřevěných tancích, fermentuje jablečný mošt z koncentrátu a jsou tam i nějaké přídavky (docukření, dosycení CO2, nějaká ta kyselina). Paradoxně ale…
Poznámky: Zlatavější barva. Sladší, efektní, elegantní jablečné vůně, vyvážená, velmi příjemná. V chuti spíše suché, výraznější perlení, tak akorát jemná pecičkovost, slušně plné, delší, hodně fajn klasické pití. V kombinaci s elegantním obalem, cenou a dostupností v síti M&S jeden z jasných tipů.
Hodnocení skupiny: 11 vyloženě kladných, 0 záporných, 5 průměr

bolee_des_korrigansLa Bolée des Korrigans Cidre Breton Brut, alk. 4.5%
Cena: 155,- Kč (0.75l Fruits de France)
Další ciderový skřet (goblin) do sbírky, je tu skřetí miska z Bretaně, místa kde vznikaly legendy :-) Pochází od obce Messac, pár desítek kilometrů jižně od Rennes, a vyrábí jej moštový gigant Cidreries du Calvados La Fermière (CCLF), společně s mnoha dalšími značkami (nejznámější je asi Ecusson).
Poznámky: Tmavší zlatá barva, zralejší jablečná vůně, dost efektní „navoněné“, příjemná linka staré skříně na půdě (část účastníků tomu říkala „stará babča“ a cítila to ve víc kouscích), suché, hodně bublin, dobré kyseliny i délka, spíš lehčí dobře udělané příjemné pití.
Hodnocení skupiny: 10 vyloženě kladných, 1 záporné, 4 průměr

MS_pear_ciderM&S – Pear Cider Vintage 2009, alk 7.3%
Cena: 69,- Kč (0.5l M&S)
Výrobcem pro Marks & Spencer je firma Westons, tradiční velký producent z Anglie (konkrétně Herefordshire), jablečný cider i hrušový (perry) připravují ve velkých dřevěných tancích a to jak „čistě“, tak i v šaržích technologických. Ročně připraví nějakých 46 milionů pint cideru. Na webu najdete seznam odrůd jablek a hrušek která používají. Umí jak vyloženě obyčejné spotřební kousky tak poměrně vymazlené záležitosti. Zde se jedná o průmyslový styl – glukózový sirup, dodané CO2, regulátory kyselosti a tak.
Poznámky: Bledé, hodně divná vůně, šumáková, nasládlá, jakoby chemická, a pro mne hraničící s vadou. I v chuti divné, silnější ale nevyvážené. Pil jsem i dříve a bylo mnohem lepší, zde bych si tipnul na rozjetou láhev. Ale jde o šarži se zárukou až do ledna a stejně se tohle perry projevovalo v obou otevřených lahvích.
Hodnocení skupiny: 2 vyloženě kladná, 8 záporných, 5 průměr

westons_organic_pearWestons Premium Organic Pear Cider, alk. 6%
Cena: 69,- Kč (0.5l Talpress)
Stejný výrobce jako viz výše, ale prodáváno pod jejich vlastní hlavičkou a vyrobeno z bio hrušek.
Poznámky: Nazlátlá barva. Velmi příjemná jemnější vůně, čistá, elegantní, ovocná. Suché, dobré kyseliny, tělo i délka, vyvážené, jemnější, snadno přístupné a jednoduše pitelné, ale přitom zajímavé.
Hodnocení skupiny: 13 vyloženě kladných, 0 záporných, 2 průměr

westons_vintageWestons Vintage Special Reserve 2009, alk 8.2 %
Cena: 69,- Kč (0.5l Talpress)
Znovu tentýž producent ale tentokrát s jablky. Vintage Special Reserve je výběr těch nejpovedenějších moštů jednoho ročníků školený až půl roku ve starých dubových sudech. Velmi vysoký alkohol, v podstatě horní hranice toho kam se jablečné cidre dostávají.
Poznámky: Bledší zlatavá barva. Trochu zaprděné ve vůni na úvod, sevřené, dává k dispozici poměrně málo. Po rozdýchání vystupuje ovocitost a zajímavější tóny. Suché a hodně silné v chuti, hutnější ale ne úplně harmonické, výrazný alkohol. Měl jsem několikrát dříve a pamatuji si to tedy o hodně lepší, výraznější, dřevitější.
Hodnocení skupiny: 6 vyloženě kladných, 1 záporné, 8 průměr

coat_albretCoat-Albret Cidre Bouché Artisanal de Bretagne, fruité, alk 4.5%
Cena: 128,- Kč (0.75l Vom Fass)
Středně velký producent (výrobcem je „Artisan-Cidrier“ Loïc Berthelot, firma se jmenuje Cidrerie du Bois d'Albret) nacházející se poblíž města Rennes, ročně zpracují zhruba 400 tun jablek na cider čistě tradičními metodami, fermentace probíhá jen divokými kvasinkami (použití ušlechtilých kultur je u cideru stejně běžné jako u vína, dělají to tak prakticky všichni o kterých tu dnes je řeč), odstranění nečistot spíše sedimentací než filtrací atp. Vyrábějí několik variant nejen dle zbytku cukru, ale třeba i „sur lie“, tichý cider školený delší dobu na kvasnicích.
Poznámky: Zlatá barva, pěkně zašumí na úvod. Vůně efektně přirozeně jablečná, lehce do jablečné pálenky, velmi příjemná. Suché, perlivé, středně plné v chuti, trochu pecko-slupkové ale vyvážené a delší, skvěle pitelné, trošku ujetější (různé zábavné odbočky v chuti), dost mne baví.
Hodnocení skupiny: 9 vyloženě kladných, 3 záporné, 3 průměr

aspall_premier_cruAspall – Dry Premier Cru, alk 7 %
Cena: 79,- Kč (0.5l Talpress)
Jeden z nejstarších výrobců cideru ve Velké Británii (i proto cyder, jak se používalo dříve). Jedou celkem tradičními postupy bez zbytečných úprav výsledného cideru (jen trochu CO2 přidávají) a pracují jen s čerstvým jablečným moštem, žádné koncentráty. Momentálně investující velké peníze do růstu výrobních kapacit (snad jim kvalita vydrží). Použité druhy jablek mají na webu. Jejich základní Aspall Draught je u nás k dispozici v sudech a jako točený, ale prodává se i v lahvích. Aspall Dry Premier Cru je pak špičkou produkce firmy.
Poznámky: Spíše bledší barva. Na úvod aromaticky trochu zaprděné, postupně se otevírá. Jemnější, ovocité, elegantní. Suché, výraznější perlení, hodně vinný projev, vyvážené elegantní, delší. Pocitově spíše lehké šumivé víno než cider s vyšším alkoholem :-)
Hodnocení skupiny: 10 vyloženě kladných, 0 záporných, 5 průměr

Francie či Anglie? Nebo snad můžeme zůstat doma? :-) Cideru se blýská na lepší časy, sortiment na našem trhu se zběsile rychle rozšiřuje (zlý jazykové tvrdí, že se tomu děje jen v Praze a jinde mají smůlu, něco na tom je…), začínají se objevovat čím dál častěji i točené, na trh vstupují další komerční domácí výrobci – věštím jablkům velkou budoucnost! :-) Vhodné pro vegany i vegerariány, ty poctivé varianty určitě i pro celiaky (zásadní výhoda oproti pivu!)… co víc si přát! :-)

Komentáře používají Disqus