pátek 26. května 2023

Italské pohromy, Irsko varuje, Rusko má co pít

V Itálii aktuálně bojují s nepřízní počasí. Nedělní erupce Etny, která zastavila letecký provoz v oblasti, nebude mít snad nějak zásadní dopad, tamní producenti jsou se „sířením vinic“ už docela smíření. Úplně jiný případ jsou šílené povodně, už druhé během dvou týdnů, opačný extrém po dvou letech vyčerpávajícího sucha. Na některých místech se dosud voda drží, i po týdnu hladina klesá jen pomalu, pole jsou zatopená. Nejméně 13 lidí zahynulo, ale číslo může ještě stoupnout, několik desítky tisíc lidí muselo opustit domovy a škody na majetku půjdou do miliard EUR. Z vinařských oblastí byla nejvíce zasažena Emilia-Romagna, na některých místech spadlo během jeden a půl dne stejné množství vody (okolo 50 cm) jako za celý běžný rok, a část Toskánska. Tam vinice navíc devastovalo i krupobití. Z kolika vinic se letos a potažmo příští rok nebude sklízet, a kolik je poškozeno trvaleji sesuvy půdy na svazích se teprve uvidí. Ale vína bude letos určitě méně.

Tahle oblast mi připomíná… Poggio Verrano, producent z oblasti Maremma Toscana známý především pro supertoskánce Dròmos, má nového majitele. Do svého portfolia si ho pořídil Marchesi Frescobaldi a není to první vinařství v oblasti, již tam vlastní Tenuta Ammiraglia. Když tak poslední roky sleduji, kolik menších a středních nezávislých/rodinných producentů končí v rukou velkých skupin a investorů… přijde mi to trochu smutný :-)

jsem se zmiňoval dříve, že Irsko chystá zdravotní varování na lahve alkoholu, včetně vína. Viněty budou muset obsahovat informace o množství alkoholu a také kalorické hodnoty. Spoustu lidí myslím údaje, které dnes najdete maximálně na pivě, asi překvapí. Trend je ale jasný, i o tom už jsem psal, a dřív nebo později to čeká všechny země. Možná ještě před spotřební daní na tichá vína ;-)

V Rusku si došlápli na továrnu, která vyráběla falešný Johnnie Walker Black Label a nějaké ty prestižní koňaky a rumy. Jako vždy se ukazuje, že důvodem nebyla ani tak deklarovaná starost o zdraví občanů, v lahvích může být totiž ledasco, ani boj s padělky, jako spíše finanční zájmy přátel Vladimira Putina. Ti totiž aktivně jedou v šedém trhu a oficiálním „paralelním importu“ slavných značek destilátů a vín, na které jinak bylo buď uvaleno embargo a do země se oficiálně vyvážet nesmějí, nebo výrobce/dovozce sám správně rozhodl, že Rusko zásobovat nebude. Nabídka slavných značek na Ruském trhu je v mnoha ohledech na téměř předválečné úrovni, ale vydělávají na nich lidé blízcí Kremlu. Velké zásilky lihovin z šedého trhu se do Ruska dostávají hlavně přes Nizozemsko, u skotské whisky hraje velkou roli Lotyšsko.

Komentáře používají Disqus