středa 10. května 2023

Spotřební daň nebude, Stag’s Leap prodáno, Bordeaux zdražuje a nová odrůda v Champagne

Spotřební daň na tichá vína (zatím a asi) nebude. Aktivní odpor nejspíš vyšel a vypadá to, že „z konsolidačního balíčku měla v úterý vypadnout spotřební daň z tichého vína“. Alespoň to tvrdí zdroje Novinek, samotný balíček by měl být oficiálně představen až zítra, ve čtvrtek v 11:55. Upřímně nepamatuji žádné jiné vinné téma, které by za hodně dlouho dobu bylo takto probíráno ve všech médiích a strhla se okolo něj podobně intenzivní debata. Úplně jsem z toho v komentářích u článků a na sociálních sítích nabyl dojmu, že většina obyvatel ČR si mezi své specializace (po trénování hokejových týmů, epidemiologii a strategii vedení válečného konfliktu) doplnila problematiku celních skladů, plánování hektarových výnosů a cejchování vinařských nádob. Každopádně gratulace do vinařských oblastí, oslavte to nějakými pěknými bublinami, se spotřební daní ;-)

V USA se uskuteční zásadní vinných obchod. Italská skupina Marchesi Antinori se dohodla na koupi legendárního vinařství Stag's Leap z Napa Valley. Již od roku 2007 vlastnili 15 %, většinový podíl držela skupina Ste. Michelle Wine Estates. Ta má ale od roku 2021 nového majitele s odlišnou strategií a hledala pro Stag's Leap kupce, Antinori byl logická volba. Nepředpokládám, že styl vín a vůbec celý přístup ve vinařství se jakkoliv změní :-)

Vinná média plní hodnocení magického ročníku 2022 v Bordeaux. A je tedy fakt, že vinaři se naučili pracovat s vedrem a suchem a vína vypadají úplně jinak než v dřívějších letech s obdobnými podmínkami. Recenzenti nešetří superlativy, stobodová hodnocení se množí a vinařství vypouští vína na En Primeur trh s pocitem, že přišel čas zase trochu provětrat peněženky movitých milovníku tohoto regionu. Angelus zdražil oproti ročníku 2021 o 32 % a krom let 2000, 2005 a 2012 se v rámci En Primeur nikdy neprodával dráž. Cheval Blanc zdražil oproti minulému roku „jen“ o 21.5 %, ale taky je to solidní pálka. Ale tak LVMH očividně ví co dělá a jak navyšovat jmění :-) I běžnější vína ale zdražují. Co naděláte…

Champagne Drappier se stalo prvním producentem v regionu, který pěstuje všech osm povolených odrůd. Ano, osm :-) Všichni samozřejmě znají Pinot Noir, Chardonnay a Meunier. Někdo další si vzpomene, že viděl vína z odrůdy Pinot Blanc. A znalci dodají Petit Meslier, Arbane a Fromenteau (aka Pinot Gris). Z těch všech můžete vína vidět, i cuvée obsahující celou sadu. Novinkou je odrůda Voltis, první nová odrůda povolená po opravdu dlouhé době, a ke všemu jde o odolného PIWI hybrida. Odrůda je zatím povolena na experimentální bázi (do pěti procent ploch a deseti procent ve směsi) a zda bude zachována se neví, uvidíme se až dle reálných výsledků v lahvích za 8-10 let. Ale už že prošla takhle daleko je významné, z předběžných testů se dál dostala jako jediná.

Komentáře používají Disqus