úterý 23. května 2023

Dvakrát špičkový Corpinnat

Občas je příležitost něco oslavit a potřeba udělat si radost, k čemuž se opravdu dobé bubliny bezvadně hodí, obzvláště když je restaurace doplní skvělým jídlem. Dnešní téma budou dvě lahve značené Corpinnat, k tématu jsem sepsal snad až příliš, jedna z těch vůbec nejslavnějších a další, která rozhodně naplnila očekávání do vín tohoto sdružení vkládaná. A začneme s vínem, které je v bublinách pokládáno za jednu z úplných špiček nejen Španělska. Gramona (web, o vinařství jsem psal něco tady) a jejich Celler Batlle 2012 Brut. Biodynamika ve vinicích a moderní ekologické vinařství (od práce s odpadní vodou, přes geotermální energii až po vlastní elektřinu etc.). Hrozny pro toto víno, 65 % tvoří Xarel·lo a 35 % Macabeu, pocházejí z pozemků Font de Jui. Jde o jednu ze špičkových Paraje Calificado a Gramona měla být vlajkovou lodí tohoto značení u cavy, ale… inu už je to Corpinnat :-) Výsadby se rozkládají od řeky Anoia (La Plana, 100 m n. m.) až po kopec Mas Escorpi (350 m n. m.). Půda je jílovo-vápenitá, s písčitými vrstvami podél řeky a kamenitější ve vyšších a sušších oblastech. Ruční sběr hroznů a další selekce ve vinařství, lisování celých hroznů, částečně zpracování ve dřevě.

Na kalech v lahvi 99 měsíců (minimálně osm let, někdy nechávají ležet spíš k deseti) celou dobou pod korkovým uzávěrem (!), setřásání ručně a odstřel také, à la volée, v dubnu 2022. Dozážní likér je v dřevěných tancích a jde o soleru přes staletí starou, v tomto víně bude ve výsledku k 6 g/l. Ročně vzniká 5-7 tisíc lahví tohoto vína, jen zlomek z jejich celkové produkce zhruba 700 tisíc lahví šumivek. Část produkce zraje dál a objeví se jako řada Enoteca po 12-15+ letech, v Brut i Brut Nature variantě. Ale jaký je tedy „mladý“ aktuální Celler Batlle 2012 rok po odstřelu kalů? Má to úroveň skvělých šampaňských, aniž by se jim nějak výrazně podobalo, je to rozhodně své. Barva trochu nazlátlá, pěkné perlení malých bublinek. Aromatika jasně nazrálá, bohatší a komplexní, složitější a měnící se a otevírající se vzduchem. Kdoule, květy a bylinky, kořenitost až směrem exotičtějším kari směsím, vanilkové pečivo, krémovost a decentní oříškovost. V chuti to má důraz ale je až překvapivě jemnější a elegantní, se sušeným ovocem i svěžestí, decentně minerální, pěkně dlouhé. Zaslouží si to delší zkoumání. Výborné bubliny.

Na srovnání jsem pil Corpinnat od Sabaté i Coca (web), konkrétně jejich elitní Josep Coca Brut Nature 2015. Jak jsem při psaní článku zjistil, tak v tomto ročníku loni vyhlášené nejlepšími katalánskými bublinami. O vinařství už jsem tu psal a znovu se zmiňoval při reportu z jedné degustace, jejich produkce mi sedí. Toto je klasicky Xarel·lo, ve směsi dominuje, se zhruba 15 % Macabeo, původ v Terrasses de Bitlles na mixu jílovitých a vápenitých půd. Připraveno v nerezu, na kalech v lahvi 69 měsíců a odstřeleno 17. listopadu (dobrý den!) 2021 a bez dozáže. Roční produkce do 15 tisíc lahví, dle ročníku. Aktuálně už je na trhu 2018. Tmavší nazlátlá barva, krásné výrazné perlení menších bublinek. Překvapivě čerstvá, svěží efektní vůně, hodně expresivní až do exotického žlutého ovoce, florální linka, sladší projev. V chuti svěží, plnější a ovocnější, přes Brut Nature nic ostrého, vyvážené, delší, elegantní. Krásné seriózní bubliny, na první dobrou určitou zaujmou většinu víc než ona Gramona. Se vzduchem a časem ta až nečekaná čerstvost a veselost začala ustupovat a projev se prohluboval a nabýval na vrstevnatosti, více směrem sušené plody a květiny. Opravdu moc pěkné. Cenově někde na třetině předchozího vína, ale zážitek také nabídne více než skvělý.

Komentáře používají Disqus