čtvrtek 26. srpna 2021

Šumivá degustace na téma Corpinnat

Před pár týdny jsem se tu poměrně detailně rozepisoval o značce šumivých vín Corpinnat a sliboval článek z pražské ochutnávky. Slib dnes konečně plním. Ochutnávka se konala v bublinovém baru Champagneria a vína společně přestavovali dovozci Foltýn Wine a Wine Office, šlo o selekci od jimi dovážených producentů (samotná Champagneria má na lístku ještě Corpinnat od vinařství Huguet de Can Feixes a spoustu cavy), od některých širší přehled, od dvou největších hvězd alespoň „základ“. Konkrétně jsme chutnali vinařství Sabaté i Coca, Nadal, Mas Candí, Recaredo a Gramona. Krom vinařství Nadal jsem tu už o všech psal, čímž si trochu ušetřím práci :-) Každopádně se můžeme rovnou vrhnout na poznámky.

Začali jsme Sabaté i Coca Castellroig Reserva Brut 2018, článek k vinařství najdete zde. Macabeu, Xarel·lo, Parellada a Chardonnay a na kalech nejméně rok a půl (odstřel 2021). Světlá barva, pěkné perlení menších bublinek. Čerstvé, čisté, sušené květy a trochu „celaskon“ citrusové, suché, fajn kyseliny, lehce svíravé, květinové a ovocnost do malvic, lehce nahořklý konec. Povedený základ.

Od Mas Candí jsem tu měl vícero vín, poprvé o nich více psal zde, jejich Brut Nature v různých ročnících už jsem vypil… no snad až příliš lahví. Ostatně i na Družstvu bylo (chystáme pro vás další, dá-li mutace Delta, výpadek už je až bolestně dlouhý). Každopádně ročník 2018, opět s trochu upravenou vinětou, jsem měl poprvé. Bio(dynamika) a primárně Xarel·lo, Parellada a Macabeu. Čerstvost, lehkost, vzletnost, především florální projevy ve vůni. Suché, šťavnaté, opět relativně lehké a velmi snadno pitelné, lehce zemité, fajn délka. Dost povedené, osvěžující a mizí samo.

Z vinařství Nadal jsem do této ochutnávky ještě nic neměl. Finca Nadal de Boadella je rodinný podnik, který staví na staleté nepřerušené tradici pěstování révy na jejich pozemcích, ač samotné vinařství je staré „teprve“ tři generace, od poloviny minulého století. Samozřejmě (jinak to ani nejde, když produkují Corpinnat) jsou bio a specializují se především na bubliny, byť tvoří i tichá bílá (včetně sladkého botrytického Macabeu) a octy, z tradičních tamních odrůd (včetně raritního Xarel·lo Vermell) a pár procent Pinot Noir. Celkem mají už nemalých sto hektarů výsadeb. Brut Reserva Original (dvě pětiny Macabeu, další dvě Parellada a pětina Xarel·lo, na kalech zhruba dva a půl roku, víceročníková směs) je jejich hlavní a nejpopulárnější víno. Florální, překvapivě lehce „petrolejová“ linka, od vůně trochu sladší ovocnost. V chuti velmi přímočaře jednoduché, vysoká dozáž rozhodně blíže horní hranici brutu a v kombinaci s ne úplně výraznou kyselinou působí vyloženě nasládle a trochu nevyváženě. Upřímně takhle si Corpinnat nepředstavuji a dost možná jde o prvního zástupce značky, který mne vyloženě zklamal. Jenže… v baru je prý nejpopulárnější, takže asi nejsem cílovka :-)

Sabaté i Coca Castellroig Rosat Reserva Brut 2017 (Garnatxa, Trepat a Xarel·lo) světlá růžová barva, čerstvé, projevem hodně směrem spíše „Blanc de Noir“ bublin, lehce herbální, rybízové listí, dotyk drobných červených plodů. Suché, čisté, šťavnaté, velmi fajn kyseliny, dobrá délka a pitelnost, vyváženost. Svěží, hodně příjemné roséčko.

Nadal Salvatge Brut Rosé (2/3 2016 + 1/3 2015, 4 roky na kalech, čistý Pinot Noir) světlejší růžová barva, fajn perlení. Lehce navinulejší, výraznější sladší ovocnost, drobnější červené plody. V chuti nasládlé ale s dobrou kyselinou, čisté, ovocné, trochu plnější, slušně postavené. Celkem efektní líbivější růžovka, ale… Nadal mne zatím úplně nepřesvědčil. Navíc je tohle už pětistovková záležitost a za ty peníze prostě umím nakoupit lépe.

Recaredo Terrers 2017 Brut Nature je základ od jednoho z top producentů šumivých vín ve Španělsku a Evropě vůbec. Psal jsem o nich před lety, o pár změnách se pak zmiňoval nedávno v článku k jejich Serral Del Vell. Odrůdově 57 % Xarel·lo, 37 % Parellada a 6 % Macabeu, vícero vinic s velmi nízkým výnosem, fermentace spontánní v nerezu i sudech, na kalech zrání pod korkem, žádná dozáž a celková síra jen 30 mg/l. Pěkné perlení malých bublinek. Světlejší barva. Jemnější, florální, lehce zemitá čerstvá aromatika, bílé ovoce a kouřovost. Suché, jemné, strukturované, minerální, s lehce mandličkovou nahořklostí v závěru. Větší sklo a celý večer v poklidu a spoustu radosti přinese.

Gramona Imperial 2015 je taktéž základ (resp. víno, kterého dělají nejvíce, ještě mají jedny jednodušší levnější bubliny) dalšího ze špičkových producentů. Psal jsem o nich před lety a i k Imperialu se několikrát dostal, naposledy v ročníku 2014. Odrůdově 50 % Xarel·lo, 30 % Macabeu, 15 % Chardonnay a 5 % Parellada. Na kalech 60+ měsíců, dozáž někam k 6-8 g/l a používají na ni sladký likér ze staleté solery. Stále čerstvá, energická vůně, bílé ovoce, malvice, sušené květy, precizní a typický „velký šampaňský dům“ projev. Suché, dozáž perfektně zakomponována, vyvážené, bílá ovocnost, čistota, minerální linka, lehce toast. Bude dál zrát do krásy.

Sabaté i Coca Mosset 2014 (z Magnum lahve, Macabeu, Xarel·lo a Parellada, na kalech 56 měsíců) na úvod trochu zaprděnější, divočejší projev a svědčilo tomu rozdýchání. Postupně žluté zralejší ovoce, bylinky a mineralita. Suché, čisté, s pěknou kyselinou, solidní stavba, lehce mandličkový závěr. Čekal jsem trochu více, totéž ze sedmičky před nějakou dobou mne bavilo velmi. Ale možná jen potřebovalo čas.

Mas Candí Indomable 2013 Brut Nature (50 % Xarel·Lo a 50 % Sumoll) je nový ročník vína, o kterém jsem tu už též psal. Navinulejší, lehce oxidativní, krémovější projev s dotykem oříšků. Suché, čisté, s fajn kyselinou a dobře postavené, ovocnost do malvic, až pečené, opět trochu oříškové, strukturované, složitější víno. Taky by mne zajímalo celý večer.

Sabaté i Coca Reseva Familiar 2011 Brut Nature je vrcholem jejich produkce, z top poloh a čisté Xarel·lo z velmi starých keřů, třetina navíc kvasí a několik měsíců zraje v kaštanových sudech. Na kalech 92 měsíců! Nazrálejší, krémovější projev s lehkým dotykem dřeva, komplexní, s kombinací ovocnosti a bylinek. Suché, plnější, s výraznější výbornou kyselinou, vybalancované, hlubší, bohatší, minerální záležitost s vlastně docela „šampaňským štychem“, ač odrůdově naprosto mimo :-) Tohle mne oslovilo hodně.

Komentáře používají Disqus