úterý 24. srpna 2021

Mencía s Pinotem a chutný Riesling

Mencía je tak trochu Pinot Noir Galicie! :-) Uslyšíte to často a celkem chápu proč, sám jsem srovnání už taky použil a k tématu něco psal, i když častěji z toho mám dojem jak ze setkání pinotu s frankovkou. Každopádně mne, při jednom z nájezdů na španělské e-shopy, zaujalo víno El Barredo 2016, které je právě spojením odrůdy Mencía (s přibližně 85 % směsi dominuje) z osmdesátiletých výsadeb s mladšími, asi dvacetiletými, Pinot Noir. Ekologicky pěstovaná réva obou odrůd roste na spíše jílovité poloze El Barredo u Valtuille de Abajo, tedy v oblasti Bierzo. Za vínem stojí Rodrigo Méndez (psal jsem tu o jeho věcech opakovaně), proslavený hlavně víny z oblasti Rias Baixas, a jde o jednu z jeho mnoha spoluprací s Raúlem Pérezem, který je doma právě ve Valtuille de Abajo. Ruční sběr, spontánní fermentace v 500l sudech a zrání rok v 225l barrique sudech, povětšinou ne nových.

Burgundská láhev, kvalitní celokorek pod zavoskovaným hrdlem. Tmavší rubínová barva. Ve vůni zralé červené a tmavší peckoviny, určitá zrnitost a rustikálnost, kamenité, tmavý hroznový mošt, lehce těkavé, otevřené s balzamikovou linkou. S časem jako by ovoce ještě tmavlo, více se objevilo dřevo, kakao a lékořice. Suché, středné plné, s fajn kyselinou, dotyk sladkosti zralého ovoce, černé třešně, tříslo uhlazenější a hebčí, fajn délka. Měl jsem z toho pocit, hlavně druhý den, jako z povedené serióznější Mencíe smíšené s Pinotem Noir lehce za zenitem. Zajímavé a pilo se dobře, ale asi jsem čekal o něco víc. Hlavně kvůli ceně, která už atakuje třicet euro. Láhev Ultreia Saint Jacques mi udělá podobnou radost a ještě mi zbydou peníze na dvě další :-)

Po nějaké době jsem znovu otevřel Weingut Dr. Corvers-Kauter (web) Riesling Hattenheimer Nussbrunnen 2019 trocken, psal jsem o něm letos v lednu, a těšil se na vývoj po dalším půlroce ležení. Citronová, trošku tmavší barva. Výraznější, čerstvá vůně, zralá žlutá jablka, meruňka a trocha citrusů, minerální linka a lehká kouřovost. Suché, středně plné, se skvělou kyselinou, šťavnatá ovocnost, fajn délka, vyvážené. Skvěle pitelné, mladistvé ale přístupné už teď, ovšem vidím v tom potenciál zrát do komplexity. Baví a jsem rád, že mám zásobu! Vozí Vinonaut.

Komentáře používají Disqus