pondělí 23. srpna 2021

Vinař roku s lahví bublin od vítěze

Minulý týden jsem si udělal už tradiční dovolenou, tentokrát i od blogování, v lesích u Šumavy. Za tu dobu se událo pár zajímavostí, mimo jiné vyhlášení výsledků soutěže Vinař roku České republiky 2021 (web) a souvisejících ocenění. Cenu Vinařské asociace ČR za přínos českému a moravskému vinařství získal sommelier Ivo Dvořák. Šampionem bílých vín pro rok 2021 se stalo Rulandské bílé výběr z hroznů 2017 z Nového vinařství a v červené opět zvítězil Pavel Binder z Rakvic s Rulandským modrým výběr z hroznů 2018. Nejúspěšnějším rodinným vinařstvím se stal Petr Skoupil z Velkých Bílovic. V hlavní soutěži si bronz odnesl Sonberk, stříbro Mikrosvín Mikulov a zlato Zámecké vinařství Bzenec (web), jeden z našich „soutěžně“ vůbec nejúspěšnějších producentů. Z toho, co jsem v poslední době pil, bylo vše vždy technicky perfektně zvládnutí, líbivé ale málokdy vyloženě vlezlé a celkově v běžných samoobsluhách a supermarketech sázka na jistotu. Vlastně možná o trochu větší, než u některých značek, které jsem v tomhle ohledu preferoval. Nebylo to myšleno přímo na oslavu jejich vítězství, ale výsledek soutěže mne inspiroval a po návratu domů jsem v rámci plnění ledničky a chlebníku přihodil do košíku i jejich bubliny, Sekt 1876 Brut stále ještě ročníku 2013.

Odrůdově je to Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Chardonnay a Rulandské modré z blíže neuvedených moravských vinic. Klasická druhotná fermentace v lahvi, kde na kalech (setřesených ručně) do odstřelu leželo 36+ měsíců. Citronová barva, pěkné vytrvalé výraznější perlení malých bublinek. Ve vůni až překvapivě čerstvé a svěží s trochou nazrálosti v pozadí, s linkou citrusů a decentní krémovostí, dotyk oříšku. Suché, svěží, poměrně hodně kyselin a jistá „ryzlinková“ říznost, dozáž znát ale zapracovaná velmi dobře a celek vyvážený, fajn délka a ovocnost. Čisté, relativně lehkonohé, osvěžující, aperitivní povedené bubliny. Láhev padla s chutí. Třístovková záležitost, což vlastně není na domácí produkci špatné.

Komentáře používají Disqus